Poreklo prezimena Ćirić

18. mart 2012.

komentara: 38

[toggle title=”TESTIRANI ĆIRIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Ćirić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Marićka, Prijedor, Republika Srpska

Krsna slava: Pantelindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Vlado

    ZANIMA ME POREKLO FAMELIJE CIRIC IZ ZAPADNE SRBIJE .POTOMCI GOLUBOVICA IZ HERCEGOVINE.NESTO VISE O NJIMA

  2. Nebojša Novaković

    Golubovića u Hercegovini ima u okolini Gacka, u Silviju i bilo ih je u okolini Konjica, u Blacama.
    Ovi u Silviju su poreklom iz Pive. Doselili su se tu u 17. veku, “kada je Bajo Pivljanin popalio selo i isterao Turke”.

    U Pivi ima Golubovića u mestu Orah, slave sv. Nikolu i starosedeoci su. Bilo ih je 22 kuće.

    Ovi u Blacama su poreklom od Sarića s Boraka, a Sarići su poreklom iz Petrovića u Banjanima.

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Ćirić
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Ćirić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Stubica
    -Venčani
    -Vreoci
    -Darosava
    -Dren
    -Lazarevac
    -Sokolovo
    -Stepojevac
    -Stubica

  4. Aleksandar Ćirić

    Ja sam od Sremskih/Fruškogorskih Ćirića – selo Šuljam. U tome selu oduvek je svega jedna kuća Ćirića bila.. već u selu pored Bešenovi, više kuća ima i koliko ja znam nismo u rodu. Prvi zabeleženi Ćirići u Šuljmu su braća iz jedne kuće – Šljivko i Živko iz prvog švapskog popisa posle Turaka, mislim 1618. U svakom slučaju pre seobe 1690. Ubeleženi su kao Raci-Srbi. Podatak je verodostojan ali se ne mogu setiti naslova i priređivača knjige nešto tipa: “Stanovništvo Srema” popisi po selima.. Pokušaću ponovo pronaći u arhivu, pa javljam. Slava je Đurđevdan

  5. Slobodan Ćirić

    Potomak sam Vučka Ćirića 19. vek, stolara iz Aleksinca.Imao je tri sina.Čedomira (službovao i umro u Paraćinu), Tihomira (Tika) (ostao u Aleksincu), i Ljubomira (Ljubu) (??? palanka, preko Dunava, advokat).Slavim Svetog Arhanđela Mihajla.Voleo bih da znam odakle su Ćirići tamo stigli.

    Slobodan Ćirić, Paraćin

    • Saša (Radoslav) Ćirić

      Prema usmenom predanju, ĆIRIĆ-i potiču iz geografske oblasti Egejska Makedonija, reč KIR (gospodin, naprimer: KIR JANJA). IĆ nastavak u prezimenu je po muškoj liniji predaka tako što se na ime muškog predka doda IĆ((S(I)N i K(Ć)), kako bi se za potrebe Austrougarske evidencije pratile familije. Pošto dete se rađa od OCA I MAJKE genetika je od obe osobe. Postoji srpski način računanja familije do 16 kolena(predaka) unazad. Ženski predak je BELA PČELA(-16), Muški predak je BELI ORAO (-16). Najbolje je ispitivanje genetike svake osobe pojedinačno, onda traženje familije po ocu i majci. Imaj na umu da pre mnogo godina, majka se znala, otac….ne mora da bude roditelj muškog pola koji podiže dete. Prezime nije dobra polazna osnova, jer žene obično menjaju prezimena kada se udaju.
      Moji par predaka iz Kruševca po ocu: Otac Radoslav, Deda Konstantin, pradeda Timotije (Solunski borac)…itd. Dvoriše je u vlasništvu porodice Ćirić više od 250 godina. Prema tome oko 1450 godine, Ćira(Kira) i Jova(Jovanović) su došli iz oblasti Egejske Makedonije u vreme seobe naroda sa Arsenijem III.

  6. Ivan Ćirić

    Bio bih vam zahvalan, ako bi mi napisali nesto vise o familiji Ćirić iz Gornje Gorevnice, pokraj Cacka. Krsna slava Sveti Stefan.

  7. Ćirić

    Bio bih vam zahvalan, ako bi mi napisali nesto vise o familiji Ćirić iz Slivovika, pokraj Nisa. Krsna slava Sveti Arandjel.

  8. Janko Ćirić

    Veoma malo znam o svom poreklu, pa pokusavam da dobijem sto vise informacija zbog svojim potomaka. Dakle ono sto znam, moj pradeda dusan Ćirić se doselio u Kragujevac iz Zagorice kod Topole. Mi slavimo slavu Sveti Luka. Bio bih vam veoma zahvalan ako biste mi mogli reci nesto vise, odakle su dosli Ćiriću u okolinu Topole.

    Hvala unapred

    Janko Ćirić

  9. Dušan Ćirić

    Zanima me odakle su Ćirići dosli u selo Vlakcu kod Stragara. Slavimo Svetog Mratu

  10. Rijana

    Postovani zanima me o Ćirićima koji su ziveli u Borovu selu – Vukovaru
    A doselili se neki u Sombor
    ILI kome se mogu i gde obratiti za porodicno stablo i korene
    Krsna SLAVA sv. Arhangelo

    • Branko Todorović

      A odakle su vaši Ćirići daljim poreklom? Jesu li bili starosedeoci u Borovu Selu ili su kolonizovani tamo u prošlom veku?

      Za porodično stablo se nemate baš kome obratiti, osim ako ne znate nekog iz vaše porodice koji to vodi.

      Ako znate odakle ste tačno, šanse da napravite rodoslov postoje, prvo se raspitate kod starijih srodnika i popišete ono što oni znaju, napravite skicu stabla po njihovoj priči, a onda sa tom skicom i podacima, obilazite parohije u kojima su živeli vaši preci, tamo zatražite od sveštenika matične knjige, i tražite vaše stare i sve podatke beležite u neku svesku, a kod kuće kasnije prepisujete na rodoslov.

      To je klasični put koji smo gotovo svi prošli koji smo se prihvatili tog posla. Pipavo je i sporo, ali rezultat se isplati, ono što znate vi danas, vaša deca bez vas skoro sigurno neće znati, zato je važno svaki podatak što pre zapisati. 😉

      Naravno, svakako se još javite, od vašeg odgovora na gore postavljena pitasnja, zavisi i moguća pomoć sa portala, pošto za neke krajeve podataka ima, a za neke nema, zato i pitah da li ste starosedeocil ili ste došli odnekale u Borovo Selo?

      S poštovanjem,
      Defendor