Poreklo prezimena Ćika

18. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Jasna

    Ako iko išta zna o poreklu prezimena Ćika ili se isto preziva, volela bih da se javi.
    Takođe, pouzdano znam da u Čikagu postoje Ćike, koje su pre II sv.rata otišle u Ameriku iz sela Kuzma u blizini Veljuna. Ako neko nešto zna o njima volela bih da se javi

    Pozdrav

    • Miroslav Ćika

      Pozdrav Jasna.
      Eto javljam se ali ne znam kako bi stupili u kontakt . Predpostavljam da se i ti prezivaš Ćika

      • Miroslav

        I ja sam Miroslav Ćika . I moj pradeda je bio u Americi u Čikagu i vratio se pre drugog sv.rata.

        • Dušan Ćika

          Pozdrav Miroslave ,retki smo ali nas ima.Moje poreklo je sa korduna Jasna mi je sestra i moje saznanje je da su dva brata moga pradede ostala u americi a samo se on vratio .Njegovo ime je Petar iz sela Kuzme u blizini Veljuna.Pozdrav!

  2. Eror

    Prezime Ćika je postojalo u Hrvatskoj prema popisu stanovništva 1948. godine uglavnom na Kordunu i nije bilo naročito brojno. U Kuzmi kod Vojnića je te godine živelo 17 Ćika u 3 kuće, u Gornjoj Visočkoj kod Vojnića 4 Ćike u jednoj kući, u Vojniću jedan Ćika i u Zagrebu 4 Ćike u jednoj kući. Slično prezime – Čika postojalo je takođe velikom većinom samo na Kordunu i od 74 Čike, 69 osoba sa ovim prezimenom živela je 1948. godine u 8 sela opštine Vojnić, tako da je gotovo sigurno da su Ćike i Čike istog porekla. Kod sela Polojski Varoš u susednoj opštini Cetingrad postoji toponim “Ćikinka”, naziv za čistinu, raskrsnicu puteva na jednom uzvišenju, gde se nekada davno omladina okolnih sela nedeljom okupljala da igra kolo. Ovaj naziv gotovo sigurno ukazuje da su i tu nekada živele neke Ćike, pošto su livade i njive u tom kraju nazivane prema vlasnicima i ti nazivi bi zaživeli u narodu, tako da su i u katastarskim knjigama upisivani ti nazivi, pa i danas postoje livade i njive Bastajinka – po Bastajama, Deretnka – po Deretama… pa logično i Ćikinka po Ćikama.