Poreklo prezimena Ćećez

18. mart 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Nada Cecez

    Zanima me porjeklo prezimena Cecez?

  2. Dušanka Cećez Lausević

    Prezime Ćećez se javlja u Hercegovini u Dunjem selu kod Konjica.Naša krsna slava je Đurđevdan.

  3. Vojislav Ananić

    ĆEĆEZ (p). neobično i sasvim rijetko, prezime porodica u Donjem Selu (Konjic). Prema predanju, porijeklom su iz Grahova u Crnoj Gori, U doseljenju Ćećeza u Donje Selo u opticaju su dvije verzije. Po prvoj verziji napustili su Grahovo zbog sukoba sa nekim begom i nastanili se na imanju manastira Žitomislići, a odatle su, poslije kraćeg boravka u selu Idbar došli u Donje Selo i tu ostali. Druga verzija kaže da su u Donje Selo doselili, takođe iz Žitomislića gdje je jedan mladi Ćečez došao u sukob sa begovim sinom oko neke djevojke. U sukobu je poginuo begov sin, a “domaćin Ćećez” je, da bi izbjegao osvetu bega, sa porodicom pobjegao u drugi kadiluk i nastanio se u Donje Selo. Pomenimo i predanje po kome je konjički beg Kadić naselio Ćećeze iz “stare Hercegovine”, kao kmetove, na svoj Čitluk u Donjem Selu. Ovim se indirektno potvrđuje i porodično pamćenje da su Ćećezi doselili iz istočne Hegsegovine početkom druge polovine 18. vijeka. Rodonačelnik Ćećeza, prema predanju, bio je Filip koji je, sa sinovima Ilijom i Mijatom došao u Donje Selo kao kmet. Ćećezi su se razgranali u veliko bratstvo. Godine 1991. samo u Donjem Selu bilo je 90 porodica Ćećeza sa oko 340 članova. Ima ih nastanjenih u Konjicu, Mostaru, Sarajevu, Derventi, Beogradu …. Slave Đurđevdan. Podaci: dr. Momir Ćećez, Ćećezi iz Donjeg sela, Beograd 2002.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Dajana Pantic

      Jeste ono sto sam ja nasla iz porodicnog stabla Cabrila jeste da je Filip sin Jovana Cabrila promenio prezime u Cecez, sto moze biti tako jer i Cabrili i Cecez slave Sv. Djordja, takodje Panta sin Jovanov takodje menja prezime iz Cabrilo u Pantic sa slavom Sv. Djordja. Volela bih ovo nekako ispitati kao potomak Pantica iz moguce loze Cabrila.

  4. Vedran Arnsson

    Cecezi treba da urade DNK test na poreklo.rs da bi znali vise o svom poreklu.