Порекло презимена Трифковић

17. март 2012.

коментара: 18

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. slavim slavu Sveti Sava 27.januar.
    Moj djed Risto Trifković, umro 1966. imao je sinove Miloša (1931.-2006.) i Momira (1950.- živ ), te kćeri Veru (živila i umrla u Zrenjaninu, udato prezime Balint) i Branku (živila i umrla 1995. u Sarajevu, udato prezime Gavrić). Supruga se zvala Milica (djevojački Kolundžić, živila i umrla 1976. u Sarajevu). Oboje (djed Risto i baba Milica) su sahranjeni u Sarajevu-Bare.
    Moj otac Miloš Trifković ima dva sina Slobodana (rođ.1960 u Sarajevu živi u Sarajevu) i Dragana (rođ.1967 u Sarajevu živi u Australiji-Brizbejn).
    Moj stric Momir Trifković ima sina Peđu (rođen 1973. u Sarajevu gdje i živi) i kćerku Maju (rođenu 1976. u Sarajevu gdje i živi)

    Kažu da vodimo porijeklo iz Lijeske kod Višegrada i da vodimo porijeklo Crnogorsko od porodice Filipović. Da li je to istina – ne znam? Ako neko ima kakvih saznanja o mojoj porodici i njenom porijeklu neka mi javi, spoštovanjem!

    • D.Trifkovic

      Postoje 2 verzije…jedna je da je poreklo crnogorsko da se deo plemena odvojio a druga da je Filip Filipovic dosao iz okoline Loznice..
      U obe verzije stoji da smo se doselili prvo u selo Palez iza Crnog Vrha pa se posle spustili u Gornju i Donju Lijesku…
      Pomenuti Filipovic imao je jednog sina Trifka a on 6 sinova ( Ilija, Laza, Spasa, Vasa..) odakle krece prezime Trifkovici..
      Konkretno moja familija je od Ilije…- groblje Donja Lijeska, slava Sv.Sava..
      Pozdrav

  2. Петар M. Демић

    Поздрав, Слободане.

    Трифковићи су забиљежени у црквеном шематизму митрополије Дабро – Босанске из 1882. године са 8 крсних слава (Аранђеловдан, Митровдан, Ђурђевдан, Лазарева Субота, Никољдан, Савиндан, Симуњдан и Трипуњдан).
    Трифковићи који славе Светог Саву забиљежени су у парохији Соколовићи – Вишеград, у вишеградском протопрезвитерату.

    Колико ми је познато, Светог Саву славила су нека братства херцеговачких Дробњака.

    Поздрав,
    Петар Демић

  3. Ljiljana Milicevic

    BUDU BRANIOCI OD NAVALE TURAKA. TAKO SU UGLJESE IZ CRNE GORE DOSLE
    U SLAVONIJU. NEKI SU SE ZADRZALI NA ROMANIJI (IZNAD SARAJEVA) I
    KASNIJE PO DJEDU TRIFKU PROZVANI TRIFKOVICI I ZADRZALI TO PREZIME.
    I DAN DANAS NA ROMANIJI ZIVE TRIFKOVICI I SLAVE KRSNU SLAVU UGRESICA
    SVETOG DIMITRIJA. CAK SE I JEDAN RUBNI DIO SARAJEVA ZOVE UGLJES PREMA
    TIM UGLJESAMA. ONI KOJI SU ISLI PREKO DALMACIJE I DOLE SE ZAUSTAVILI
    ONI SU U TIM JEZICKIM PREOBRAZBAMA POSTALI UGLESICI

  4. Obrad

    Slobodane, pozdravi brata Dragana, mislim da ne grešim ……bili smo zajedno u vojsci 1986/87 u Banjoj Luci…… Pitao sam se šta se sa njim dogodilo u ovom nesretnom ratu…. i bilo bi mi drago da stupim u kontakt sa njim ….. pozzzz

  5. Anđelkoqw

    Poreklo Trifkovića,po mom saznanju,a prenosi se sa kolena na koleno:s Mratinje Žabljak(zaseok Trifković, kanjon Pive).Bila su tri brata i oni su se raselili:jedan je otišao u Srbiju, jdan u Bosnu (okolina Foče ) a treći je ostao.

  6. Anđelkoqw

    Moji su iz okoline Foče s Podgrađe,priču oporeklu ispričao mi je moj otac Miloš1956 godine.
    Moja slava je Aranđelovdan.
    Mislim da je književnik Kosta Trufković iz porodice koja se doselila u Srbiju.

    • Biljana

      Postovani, moj pradeda Sava Trifkovic je rodjen 1906. Najstariji njegov brat Lazar je rodjen 1889.godine u Binguli, a posle su ziveli u Sremskoj Mitrovici. Jesu dalji rodjaci sa Kostom Trifkovic, ai bih volela da saznam unazad jos kolena…A njihov otac je Živan Trifković(rodjen u Vizicima u Sremu) i njegova supruga Draginja.Savili su slavu Sveti Stefan-09.01.
      Ako neko moze da mi pomogne, bila bih vam zahvalna! 🙂

  7. iva

    Zanima me poreklo Trifkovića koji slave Djurdjevdan. Mi smo sada u Srbiji,moj otac je dosao iz Bosne kada se ratovalo. Otac mi je Slavisa rodjen 1977. Deda Milorad 1950.Baba mi je bila od Rajaka. Molim vas da ako imate podataka da mi kažete,jer me interesuje.

  8. Pozdrav Trifkovici, moja porodica je iz Sarajeva kazu da poreklo vode od Mandica. a ima spomenika starih preko 300 godina. Voleo bih kada bi mogli vise da mi kazete

  9. Војислав Ананић

    ТРИФКОВИЋ (п), у Сливници (Површ, Требиње). У ово село неки Трифковић је дошао крајем 18. вијека “као слуга данас самрлили Рајевића”. Славе Шћепандан (75:1215). Трифковића има настањених у Требињу. Даљом старином су из Црне Горе. Славе Ђурђевдан. Помињу се и у Раштанима код Мостара.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Mladen Trifkovic

    Pripadam porodici Trifkovic koja je porijeklom sa obronaka Trebevica iznad Sarajeva. Tačnije iz sela Blizanci i okoline. Slavimo krsnu slavu Mitrovdan. Naša porodica je nastala od Mandića koji su došli iz Crne Gore preko Hercegovine. Čuo sam predanje koje kaže da je neki Mandić (ne znam mu ime) mao četiri sina. Jedan se zvao Vuk (Vukovići) drugi se zvao Batko (Batkovići) treći je bio malo neposlusan (Zlikovci) i četvrti se zvao Trifko (Trifkovići). Sve ove porodice su prisutne na teritoriji Istočnog Sarajeva i slave slavu Mitrovdan što ukazuje da imaju isto porijeklo. Ovu istoriju naše porodice mi je jednom slučajno ispričao gospodin BORO DRAGAŠ iz Sarajeva i na tome sam mu beskrajno zahvalan.

    • ranko trifković

      Mladene,poštovanje,slažem se sa tobom.Moja porodica je živjela u okolini Vareša,a imali smo rođake na Mojmilu u Sarajevu,u Ilijašu (tačnije većina njih je sišla sa Čemerna) i svi slavimo krsnu slavu sv.Dimitrija.
      posle ovog rata svi su se raselili ,tako da nas ima sada i u Bijeljini i u centralnom djelu RS,takodje u Laktašima,Banja Luci i u drugim-trećim Zemljama.
      u Vareš Majdanu i dalje postoji naselje-Trifkovića potok gdje su živjele 4 porodice Trifkovića.
      lp