Порекло презимена Трбојевић

17. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Ljiljana

    Znam da su mi preci iz Gornjih i Donjih Mocila,da su dosli u Srem trbuhom za kruhom odmah posle prvog sv.rata i to je sve sto znam.Zelela bih da nekako saznam da li negde postoje rodjaci mog dede Mihajla Trbojevic i bake Milke rodj.Trbojevic i udana Trbojevic(nisu bili ni u kakvom krvnom srodstvu)Znam da je deda rodjen 1907,a mislim da je i baka te god.Molim Vas pomozite da pronadjem svoje korene.Unapred hvala.

    • Snezana Delic

      Moja majka Milka, 1929. se devojacki preziva Trbojevic, rodom je iz Gornjih Mocila, otac Nikola, majka Stana Batalo, kolonizovani posle II svetskog rata u Rumu, Indjiju i Sombor.
      Pozdrav Snezana Delic , Sombor

  2. Љиљана, хвала на јављању. Имамо пријатеље који се презивају Трбојевић и пореклом су из истог дела Кордуна као и ви. Чим дођемо до неких информација, објавићемо их. Свако добро вам желимо.

  3. Љиљана, за почетак би могли да погледате наше упутство `Пронађите свог деду Американца` (кликните на истоимени банер на насловној страни) и одете на сајт http://www.ellisisland.org. Укуцајте презиме Трбојевић и доћи ћете до неколико имена из села Мочила, које се у америчким документима наводи да је Мађарској (да вас не збуни). Занимљиво је, видећете!

  4. pedja

    POPIS EMIGRANATA U SAD i jedno od objašnjenja kako se naše prezime menjalo u USA
    *Prepisivanje su radili volonteri tako da su greške u iščitavanju starog rukopisa očigledne ali na sreću uvijek se može pogledati i pročitati orginal.

    Moguće pogreške u pisanju prezimena Trbojević:

    Trbojevich, Trboyevich, Trboyevic, Trbocevic, Trbajevic,Trbojovic, Trkojevic, Trbajivic, Trhojevic,Tzroyevitc, Frbojevic,Trbajewic….

    • Лука Лазаревић

      Мислим да сам нашао податке о свом прађеду Јовану Трбојевићу из Велешње ког су уписали као Trbajewic. Никад ми не би пало на памет да тражим под тим именом. Хвала Пеђа!

  5. pedja

    Trbojevic prezime asocira na trbuh ili stomak. Medjutim prava etimologija, koju cuh od nasih starih, je Tri- Boje (3 colours, kao boje u trobojci-zastavi) ili Tri- Boja (3 Battle, kao Boj na Kosovu ). U Liku su izgleda dosli iz Crne Gore ( trBOJEVIC),iz krsa u krs, pa onda, trbuhom za kruhom u Ameriku i Australiu. U Americi su zbog lakseg izgovaranja njihovog prezimena cesto modifikovali isto, pa tako imamo Trbojevich, Trboyevic ili cak skraceno TERBO kao proslavljeni i trenutno najblizi zivi srodnik Nikole Tesle, William Terbo iz US.Njegovi potomci su Teslinu krv ujedinili preko njegove rodjene sestre Angeline Tesla, udate Trbojevic.Od uspesnijih Trbojevica sigurno valja napomenuti bivseg dekana muzicke akademije u Beogradu, naseg proslavljenog pijanistu Duska Trbojevica.

  6. pedja

    Trbojevići su većinom Srbi, dobrim dijelom iz okolice Slunja, ali su često i Hrvati (također iz okolice Slunja). Razmjerno najviše Trbojevića u proteklih sto godina rođeno je u Gornjoj Močili kraj Slunja, gdje se svaki šesti stanovnik prezivao Trbojević. U Hrvatskoj danas živi oko osamsto Trbojevića u više od tristo domaćinstava (813. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno tisuću, pa se njihov broj do danas gotovo prepolovio.
    Glavni migracijski pravci Trbojevića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Josipdola, iz Ogulina te iz Plaškog u Rijeku.

  7. pedja

    Takođe na dole navedenom sajtu ima najviše informacija o našem prezimenu….

    https://sites.google.com/site/menicanin/trbojevi%C4%87

  8. Sarah

    Moja prababa Kata je Nove Gradiske, udata za Pepu Bunjevca negde isto iz LIke. Odselili su se u Ameriku u 19 stolecu. Imali su sina Djuru Bunjevac. neznam vise o njemoj familiji.

    • Sarah Bunjevac

      Moja prababa je Katarina Bunjevac poreklom iz okoline Gospica, u Lici. Znam da je njeno devojacko prexime Trbojevic i da je rodbinski povezana sa majkom Nikole Tesle. Inace imala je nekoliko sestara. MOja prababa Katarina se udala za Bunjevac Pepu iz Donjih Bogicevaca. Imali su dva sina Djuru i Peru. Pera, moj deda je ubijen u Jasenovcu. Kada se Kata udala za Pepu odselili su se za Ameriku u jedno mesto koje se zove Gerry blizu Cikaga. Njihov sin je jako mald oboleo od tuberkuloze i zbog toga bilo mu je preporuceno da promene klimu te su se vratili U Donje Bogicevce. Ako neko sta zna o mojoj prababi Katarini molim vas javite mi. Hvala

  9. Aleksandar

    Ja sam Aleksandar Trbojevic iz Obrenovca! Cela familija u Obrenovcu vodi poreklo od mog pradede Miloša Trbojevica. Moj sin Ognjen Trbojevic je 4 koleno Trbojevica koje je rodjeno u Obrenovcu i trenutno nas ima oko 20tak.Inace moj pradeda Miloš je došao u Srbiju iz sela Drežnice(Ogulin). Prvo se nastanio iznad reke save u Sremu selo Progar,a posle par godina se preselio u Obrenovac zato što je bila dobra stočna pijaca. A pradeda je inače bio mesar. U Obrenovcu se oženio mojom prababom Micom!Inace slavimo Đurdevdan.To je sve što znam o svom poreklu! Ako neko ima slične korene neka se javi.Pozdrav

  10. Dejan Trbojević

    Ja sam isto Trbojević , rodjen u Sarajevu a od mojih znam da korijene vučemo iz like , deda i baba su napustili liku trbuhom za kruhom pa kroz 2 gi sv. Rat desavanjima završili u Sarajevu , isto mi je nekad rečeno da su naše porodice srpske vojničke koje su na poziv austrougarske carice marije tereze u 18!vijeku naselile liku da brane tada granicu od turaka a zauzvrat dobili platu zemlju i činove , isto znam da smo dosli u liku iz crne gore. Ako ko ima više podataka odakle iz crne gore smo dosli ili iz Srbije neka piše. Deda mi je desimir i isto slavimo djurdjevdan
    Pozdrav