Порекло презимена Трипковић

17. март 2012.

коментара: 47

Презиме Трипковић среће се у црногорском приморју, у бококоторском насељу Мојдеж (код Херцег Новог). Вредан прилог о братству Трипковић послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Трипковић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Трипковић из Мојдежа.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

  1. uros tripkovic

    Molom vas da mi kažete nešto više o prezimenu Tripkovića!
    gde je nastalo i odakle vode koreni.
    hvala

  2. Tripkovic

    Ovo pisem da bih nesto preneo na druge koje je u mome znanju.Ja sam Prezimenom :”TRIPKOVIC” krsna slava mi je Sv.Petar i Pavle zvana “Petrovdan”.Moj otac je trazio prezime i pronasao da imamo familiju u Novoj Varosi iza Stacionara koje smo i kasnije upoznali.Inace nase prezime ili grana prezimena potice iz CG tacnije iz Gornje Morace.Takodje mi je otac pricao da je upoznao tu familiju tj. stare iz Gmorace kad je jednom isao tamo i da su mu rekli sledece.U vreme turaka desio je se neki problem sa Turcima…neka braca su otisla za srbiju i to jedan u pravcu Visegrada tj.bosna,drugi put Uzica,Treci Nova varos i cetvrti BG.
    To je sto ja znam o mom prezimenu “Tripkovic”

    • Od Tripkovića pre 130 godina nastali su Bijelići po Jovanu Tripkoviću Bijelome monahu sada ih ima u gornjoj morači Dragovića Polje. Mada su skoro svi u Podgorici, Beogradu,Kruševcu, Šibeniku i Bačkoj Topoli Vojvodina.

    • Natasa Stevic

      Postovani gospodine,Ja sam Natasa Stevic rodjena Tripkovic od oca Aleksandra iz sela Gornje Gonje opstina Sjenica.Moji Tripkovici slave Petrovdan 12 jula .Ja imam saznanja da smo u Sandzak dosli sa Crkvina zbog krvne osvete,i nama je porodica Tripkovic u okoloni Nove Varosi Familija .Po mojim saznanjima ta porodica je iz Sjenice presla u Novu Varos.Ono sto bih jos znala je da Tripkovica sa slavom Petrovdan a moji su rodjaci ima jos uvek u Sjenici,Cacku,Uzicu,Jagodini,Beogradu Kraljevu,Kragujevcu,jedino sto ne znam da li su dosli kao Tripkovici ili su promenili prezime,ako su promenili koje je bilo predjasnje

    • vlado

      Tomići
      Tripkovići
      Rmandići
      Stijepovići
      Sošići
      Ćirovići
      Ista porodica iz Morače slave SV Petra i Pavla

  3. Пуниша Трипковић

    Овим писмом сам хтео да упознам братство Трипковић да има нас Трипковића у селу Гоње код Сјенице,као и у Сјеници и Милошев Долу код Пријепоља и сви славимо славу светог Петра и Павла-“Петровдан” и у ближем сроству смо са Трипковићима из Нове Вароши и Прибоја. По неким мојим сазнањима од мојих старијих предака наше порекло је из Мораче,а Трипковића пореклом братства из Гоња-Сјенице има који су се одселили негде у перриоду 1885-1977 године инаселили се у Крушевцу, Ариљу, Чачку, Ваљеву, Шапцу, Крагујевцу и Београду, а доста их живи и у дијаспори.
    Желео би да знам нешто више о мом презимену као и о братствуТрипковић, где све сада живе.

    • Vesna Tripković

      Moji su izgleda ti sto su dosli u Arilje. U selu Bogojevici ima nekoliko kuca Tripkovica. Svi slavimo Lučindan. A iz tih kuca ima ih koji zive u Somboru, Beogradu, Pločama (bivse Kardeljevo), za jednog znam da je negde u Americi. Ja sam u Jabuci kod Panceva.
      Pradeda se zvao Tripko, znam da je umro 1973 u osamdeset i nekoj godini.

  4. Pavle Tripković

    Evo da se i uja javim. Ima nas desetak kuća u selu Pišču, opština Plužine, Piva, Crna Gora. Većina porodica više ne živi na selu, već u Nikšiću, Podgorici, Budvi, Vojvodini (kolonizacija) i u dijaspori. Ja znam osamnaest pasova moje loze u kojima su najčešća imana Jovan i Joko. Slavimo slavu Svetog Jovana Krstitelja. Koliko sam čuo od starijih,Tripkovići iz Morače su porijeklom iz Pive takođe, dok nemam podatke o vezi mojih Tripkovića sa Tripkovićima iz Boke Kotorske, tačnije Mojdeža kod Herceg Novog. Takođe, ne znam da li smo u krvnom srodstvu sa Tripkovićima iz Sjenice, Prijepolja i Bosne.

    • Bratislav

      Tražim Tripkoviće iz sela Pišče. Da li mozeš da mi je javiš na sledeći imejl [email protected]

    • Itana

      Baka je pricala da je onomad, za vreme vladavine Turaka, u Crnoj Gori bio obicaj da nakon svadbe svaka mlada iste noci biva oteta od Turaka, obeščašćena i potom vraćena porodici. Porodica Janjuševića, tri brata Gole, Tripko, Pavo su jedne noći pruzili otpor i pobili Turke, ne dozvolivsi im da otmu njihovu sestru koja se istog dana udala. Znajuci kakva ih odmazda ceka, iste noci porodica pobeze iz Crne Gore i naseli se na Kosovo. Da bi zatrli trag tri brata promenise prezimena – Golevic, Trikovic, Pavic. Kasnije su se vratili u Crnu Goru pod novim prezimenima, Tripkovici se naselise u regiji oko Niksica. Deda je koloniziran ( nije kolonizirao ) četrdesetih godina u Vrbas, Vojvodina. Nazalost ovo predanje ne mogu potkrepiti nikakvom dokumentacijom.

  5. Милић Трипковић

    Ја бих желео да кажем пар речи о Трипковићима.Нас Трипковића има две куће у Селу Пресека,Општина Иваница,славимо крсну славу св. Архангела Михаила.Како ми је Отац причао, ми смо у крвном сродству са Трипковићима из Сјенице.На ове просторе смо се доселили из Црне Горе.

  6. Mihailo

    Evo ovako ja sam od Tripkovica iz Sjenice,u gradu nas ima 20 familija a sa selima broj je znatno veci,poreklom smo iz Gornje Morace,slavimo Sv.Petra i Pavla.

  7. Ђорђије Трипковић

    Поздрав свима!

    Ја сам Ђорђије, један од Трипковића пореклом из Прибоја. Славимо св. Петра и Павла (Петрводан). Хтео бих више да сазнам о пореклу Трипковића и грани која се населила у околини Прибоја. Све што за сада знам је да смо сви Трипковићи у Прибоју потомци мог чукундеде Антонија, за кога се не зна тачно одакле и када је дошао, али знам да је рођен у другој половини XIX века. Уколико знате неке информације или желите да попричамо на ову тему јавите ми се на имејл [email protected].

  8. Maja

    Dali neko od vas poznaje Dragu Tripkovic iz Valjeva, Srbije? Ona je oko cetrdeset I nesto godina I nisam sigurna da jos zivi tamo. Ako je neko zna pisi mi na [email protected]. Koliko porodice Tripkovic zive u Valjevo?

  9. J. Tripkovic

    A meni je pradeda pre nekih 15-tak godina rekao da smo dosli iz Crne Gore i da su nam preci bili brodograditelji, a pobegli su kao da se sakriju jer su ih neki hteli ubiti, a ne znam zasto su ih hteli ubiti niti sta su skrivili, ako neko zna kakvu slicnu pricu neka pise

  10. tripkovic dragoljub

    Zdravo svima
    Ja sam iz okoline Loznice i slavimo Djurdjevdan
    Pricao mi je deda da vodimo poreklo iz Crne Gore a da je moga Pradedu ili nekog pre njega put vodio preko Hercegovine i Azbukovice i doveo uJ.Lesnicu kod Loznice. Ali to je sve sto znam…. mozda neko nesto jos zna