Poreklo prezimena Ćetković

17. mart 2012.

komentara: 5

[toggle title=”TESTIRANI ĆETKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Miloš Ćetković (Gentula)

Haplogrupa: I1 rod Drobnjaka

Poreklo: Dubnica, Kalesija, Bosna i Hercegovina / starinom iz Crne Gore

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

O Ćetkovićima iz literature:

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ĆETKOVIĆI

(žive u Podgori)

Ćetkovići vode porijeklo od Rajiča Tepčanina i rod su s ostalim Rajičevim potomcima. Međutim, postoji u porodici Ćetković mišljenje da oni vode porijeklo od Ćetka Vlastelinovića iz Gacka, koji je bio čuveni harambaša, opjevan u mnogim narodnim pjesmama.

Ostali potomci Rajičevi rođakaju se s Ćetkovićima. Ovo bratstvo je davalo razvijene i snažne ljude. Početkom 19. vijeka bio je na glasu Vujica Ćetković i njegov rođak Čuno. Vujica je bio knez u Tepcima i knezovao je početkom 19. vijeka. Bio je vrlo bogat i razborit čovjek. Priča se da je za svoju knežinu sam plaćao porez Turcima, koji su ga uvažavali. Njemu se paša Mehmed Selmanović obraća pismom, kao i Gavrilu Šibaliji, da utiču na raju da se ne buni, a pismo je napisano nakon smrti – ubistva popa Milutina Cerovića u Pljevljima, pa je drobnjački živalj počeo da se buni i priprema na oružane akcije. Vujičini potomci uzeše po njemu prezime Vujičići.

U Komitskom pokretu 1916-1918. godine iz ovog bratstva nalazio se Milovan Ćetković — Čunović.

U NOR-u 1941-1945. godine poginuli su Milinko i Jovan Milovanovi i Boško Milovana Radosavljeva kod Virovitice 1941. godine. Braća Gojko i Bogoljub Mirkovi poginuli su kao starješine u jedinicama NOV-a, i to: Gojko pri oslobođenju Beograda 1944, a Bogoljub na Sremskom frontu 1945. godine. Treba pomenuti Milana – Dešu Ćetkovića, borca NOR-a, koji je bio izuzetno snažan; uspio je sam da iznese protivoklopni top i taj je top poslužio za uništenje neprijateljskih tenkova kod Miljevine prilikom proboja partizanskih snaga u pravcu zapadne Bosne.

Ćetkovići žive u Podgori, gdje su se iselili iz Tepaca na svoje dotadašnje katune.

Slave Đurđevdan.

_______________________

ĆETKOVIĆI

(na Strugu)

Ćetkovići potiču od bratstva Ćetkovića iz Ozrinića kod Nikšića. Zbog ubistva turskog nasilnika i zulumćara Zaira Beširovića, 1829. godine, rasele se svi i uskoče u Gornju Moraču gdje su živjeli do 1836. godine, kada se neki od njih vrate na svoju starevinu u Ozriniće, a Božovi sinovi Ivan i Staniša nasele se na Strugu.

Novica Ristov sa Struga bio je borac 7. omladinske crnogorske brigade.

Slave Malu Gospođu, a prislužuju Ilindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Daniela

    Poštovani,

    imate li neke informacije o porodici Ćetković iz Bregova kod Kneževa (nekada Skender Vakuf) koji slave Svetog Stefana?

    S poštovanjem,

    Daniela

  2. Vojislav Ananić

    Bjelopavlići

    (V. Ćetković, V. Brajović, T. Bošković…)

    http://mondo.rs/a1089600/Info/Ex-Yu/Plemena-u-Crnoj-Gori-Bjelopavlic.html

  3. Vojislav Ananić

    ĆETKOVIĆ (p), bivši rod u Golubincu (Popovo). Ćetkovići su izumrli u ovom selu. Kao spomen na njih u Golubincu i danas postoji toponim “Ćetkovića Vrt”, a u susjednim Belenićima “Ćetkovića Do” (84:145.146).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Nikola

      Pero TOMOV CETKOVIC kapetan vojske Kraljevine JUGOSLAVIJE.posle kapitulacije iste pristupa partizanima,sa njim ide i njegov otac Tomo,koji ga prati u svim bojevima,Po formiranju III Divizije biva od strane vrhovnog staba postavljen za njenog komandanta,Gine posle cetvrte ofanzive kod sela Brataca nevesinjski kraj ,Biva sahranjen preko dana u seoskom groblju Lucila.Uvece mu otac TOMO sa saborcima vrsi ekshumaciju i tijelo prenose sjeverno od Kifinog Sela i sahranjuju u trnjaku vrtace zvana Jokica Kamenica.Posle rata dolazi otac i poziva prezivjelog mjestanina koji je bio prisutan prilikom sahrane Perove, i odnose zemne ostatke, Pero je napravio plan prelaska preko Neretve i njegova je ideja rusenja mosta na Neretvi.Diviziju u Bratacu preuzima Sava Kovacevic,Pero se smatra jednim od najsposobnijih partinzanskih komandanata.Proglasen je za narodnog heroja.Njegov otac TOMO kraj rata je docekao kao partizanski major.Pisem ovo po prici,koju mi je ispricao mjestanin ,koji je bio prisutan u vrijeme sahrane u Jokica Kmenici,kao i u vrijeme ekshumacije posle rata.

      Novinar Politike Radmilo Kljajic zapisa nekad vec davno izmedju ostalog.
      ” I nicice pade na toplu nevesinjsku zemlju,koju je bio odabrao za pocetak svoje vojnicke karijere”.Posle zavrsene vojne akademije,kao najbolji u klasi imao je pravo da bira mjesto sluzbovanja i odabrao je Nevesinje.