Порекло презимена Ћетковић

17. марта 2012.

коментара: 3

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЋЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Милош Ћетковић (Гентула)

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Дубница, Калесија, Босна и Херцеговина / старином из Црне Горе

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

О Ћетковићима из литературе:

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЋЕТКОВИЋИ

(живе у Подгори)

Ћетковићи воде поријекло од Рајича Тепчанина и род су с осталим Рајичевим потомцима. Међутим, постоји у породици Ћетковић мишљење да они воде поријекло од Ћетка Властелиновића из Гацка, који је био чувени харамбаша, опјеван у многим народним пјесмама.

Остали потомци Рајичеви рођакају се с Ћетковићима. Ово братство је давало развијене и снажне људе. Почетком 19. вијека био је на гласу Вујица Ћетковић и његов рођак Чуно. Вујица је био кнез у Тепцима и кнезовао је почетком 19. вијека. Био је врло богат и разборит човјек. Прича се да је за своју кнежину сам плаћао порез Турцима, који су га уважавали. Њему се паша Мехмед Селмановић обраћа писмом, као и Гаврилу Шибалији, да утичу на рају да се не буни, а писмо је написано након смрти – убиства попа Милутина Церовића у Пљевљима, па је дробњачки живаљ почео да се буни и припрема на оружане акције. Вујичини потомци узеше по њему презиме Вујичићи.

У Комитском покрету 1916-1918. године из овог братства налазио се Милован Ћетковић — Чуновић.

У НОР-у 1941-1945. године погинули су Милинко и Јован Милованови и Бошко Милована Радосављева код Вировитице 1941. године. Браћа Гојко и Богољуб Миркови погинули су као старјешине у јединицама НОВ-а, и то: Гојко при ослобођењу Београда 1944, а Богољуб на Сремском фронту 1945. године. Треба поменути Милана – Дешу Ћетковића, борца НОР-а, који је био изузетно снажан; успио је сам да изнесе противоклопни топ и тај је топ послужио за уништење непријатељских тенкова код Миљевине приликом пробоја партизанских снага у правцу западне Босне.

Ћетковићи живе у Подгори, гдје су се иселили из Тепаца на своје дотадашње катуне.

Славе Ђурђевдан.

_______________________

ЋЕТКОВИЋИ

(на Стругу)

Ћетковићи потичу од братства Ћетковића из Озринића код Никшића. Због убиства турског насилника и зулумћара Заира Бешировића, 1829. године, раселе се сви и ускоче у Горњу Морачу гдје су живјели до 1836. године, када се неки од њих врате на своју старевину у Озриниће, а Божови синови Иван и Станиша населе се на Стругу.

Новица Ристов са Струга био је борац 7. омладинске црногорске бригаде.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Даниела

  Поштовани,

  имате ли неке информације о породици Ћетковић из Брегова код Кнежева (некада Скендер Вакуф) који славе Светог Стефана?

  С поштовањем,

  Даниела

 2. Војислав Ананић

  Бјелопавлићи

  (В. Ћетковић, В. Брајовић, Т. Бошковић…)

  http://mondo.rs/a1089600/Info/Ex-Yu/Plemena-u-Crnoj-Gori-Bjelopavlic.html

 3. Војислав Ананић

  ЋЕТКОВИЋ (п), бивши род у Голубинцу (Попово). Ћетковићи су изумрли у овом селу. Као спомен на њих у Голубинцу и данас постоји топоним “Ћетковића Врт”, а у сусједним Беленићима “Ћетковића До” (84:145.146).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.