Ćalić

17. mart 2012.

komentara: 20

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (20)

Odgovorite

20 komentara

  1. Sava Popadić

    Ćalića ima u Ržanici kod Aleksandrovca u Župi. Krajem 18. veka iz oblasti Morače (Crna Gora) doselio se Gavrilo sa svoja tri sina: Smiljko, poznatiji kao Ćala, Milan-Mina i Radivoje – Ćosa (Imao slabu bradu-ćosav). Od njih su se razvila tri bratstva: Ćalići, Minići i Ćosići. Ćalići su ostali u Ržanici, Minići su se razvili u susednom Tršcu a Ćosići su se preselili u Vitkovo. Te familije i danas tamo postoje.

    • Maki

      Prijatelju ja to i pričam negdje od Trstenika da potičemo ĆALIĆ I slavimo sv.Jovana

      • Aleksa Ćalić

        Ja sam poreklom iz Dalmacije iz sela Brgud cuo sam da se prezime prvi put spominje 1721 god deda mi je rekao da se jedan Aleksa Ćalić doselio iz like u dalmaciju oko 1790

      • Sava Popadić

        Ima Ćalića u Kruševcu i njegovoj okolini (G. Koševi, Globoder) ali oni su direktni potomci Ćalića o kojima sam napred pisao. Ovi Ćalići su poreklom iz severne Crne Gore, Vasojevići i svi slave Sv. Arhangele Mihajla i Gavrila (tradicionalna slava svih Vasojevića).

    • Ćalić Goran

      Ćalići iz Vorkapića kod Topuskog.. Navodno porijeklom iz okolice Kolašina, slava Đurđevdan.

  2. dane

    Ćalića je bilo u Srbu(Kupirovo),nedaleko od Srbskog klanca.Slave Sv.Jovana Krstitelja.Deo tih Ćalića se seli u okolinu Subotice 1929.,deo u Apatin,a deo ostaje tamo do rata devedesetih.Odakle su došli u Kupirovo nije mi poznato,ali bih voleo da saznam.

    • Milan

      Pozdrav svima,

      Imam pitanje za tebe Dane, jel znas poreklo odakle su ti Sto su se odselili u Apatin ?

      • dane

        Oni su bili iz Kupirova. Jos ima temelja starih kuca Calica tamo.Kada se krene iz Kupirova prema Srbskom klancu sa leve strane puta.

      • Rade Rubežić

        Poštovani,
        Milane,imam jednu malo molbu za tebe,da li bi mogao da me povežeš sa gosp.Petrovićem iz Resnika,Avala,koji se pominjao da je od roda Ćalića iz Crne Gore.
        Unaprijed zahvalan,Rade Rubežić.
        E-mail: [email protected]

        • Mihajlo Petrović

          Poštovani Rade

          Ja sam Mihajlo Petrović iz Resnika potičem od Petra Ćalića koji je prema predanju došao iz Crne Gore sa dva sina Ivan i Jovan pocetkom 19tog veka.
          Krsna slava sveti Jovan
          Osetio sam se prepoznatim u vasem komentaru poslao sam Vam mejl

          • Rade

            Poštovani,
            Mihajilo zdravo,koliko ja znam jedini Petar Ćalić koji bi mogao biti tvoj predak je Petar Rubić (Rubeźić) rođ.1755.god. umro 1827.god.u Kolu,Źupanjac,Duvno.Imao je brojno potomstvo žena mu je bila Kata Mandušić.
            Jedan njegov sin zvao se Marko iste se godine oženio sa kćerkom Vida Lauševića.Kum na vjenčanju je bio Ilija Rubić.
            Ilija Rubić je istog dana bio i kum Miju Iviću i Kati kćerki Bariše Kolaka iz Roškog Polja ( zaseok Ćalići) i Ruźe Ćalić iz Županjca ( danas midlim da pripada Tomislavgradu).
            Svako dobro.
            Ali mislim da su Jovan i Marko posle Dalmacije boravili u Ljuboviju kod brastvenika potomaka Krsta Miladina Rubeźića u selo Grčić i Rubeže ispod Trešnjice (došli tamo 1725-1720.god.).
            U knjizi Ljube Pavlovića Sokolska nahija’ on ih je evidentiro u selu Kozlima -Gornja Ljuboviđa opšt.Ljubovija 1862.god. četiri kuće sa slavom sv.Arhanđel.
            Svako dobro za Petroviće-Ćaliće iz Dragovoljića Nikšić, rodnog mjesta Jovana Mršića- Klemente, đeda (deda) velikog vožda crnog Đorđa ili Karađorđa.

            • Rade

              Da dodam da se u porodiĉnom predanju Rubeža sa Glasinca (došli 1792.god.u Vidriće iz Rubeža-Nikšić),Romanija pominje i jedan Veljko Rubež-Petrović,koji je sanjo nekakav san i promijenio potom prezime u Petrović,i otišao sa Romanije u Rogaticu a potom u Srebrenicu….

          • Rade

            Poštovani,
            Mihajilo zdravo,mislim da su dvojica sinova Petra-Pera Rubeža (Rubića), isto pomenuta u porijeklu Drljića ( Rubeži,Vaskovići,Drljići svi potiču od Petra-Pera,Mališe i Vasilija Rubežića-Ćalića iz Rubeža -Nikšić) oni su napisali da su dvojica otišla za Srbiju,to je napisao i hroničar ( za Romaniju i Han Pijesk)
            mislim da se zove Krsmanović, oni su 1791.god.došli na Romaniju.
            Ovaj dolje pomenuti Veljko Petrov (Petrović) je imao sina Danila po predanju i promijenio je slavu i prezime u Petrović..

    • Ćalić

      Meni su pradeda i deda iz Kupirova. Slavimo Svetog Jovana. Priča je da su došli iz Crne Gore, ali nisam sigurna u tu informaciju.

  3. Marko

    Postovani, Calici iz Crne Gore ( Dragovoljici) slave Svetog Nikolu i potomci su Jakicica iz Kuca.

  4. Miloš Ćalić

    Ja sam 98, moji prababa i pradeda su iz Dalmacije, slavimo Sv. Jovana.
    Oni su oko 1950 iz Dalmacije dočli u Riđicu, selo kod Sombora.

  5. Branimir Ćalić

    Poštovani,
    Poreklom sam iz sela Peulje kod Bosanskog Grahova. U Peulje Ćalići su se doselili iz Dalmacije. Čukundeda je bio knez i poginuo je prilikom pokušaja zarobljavanja i okršaja sa Turcima za vreme ustanka u Bosni 1875., a o tome se malo priča. Bila je seča knezova u Bosni 1875. Deda mi je pričao da smo do Kosovskog boja živeli na Kosovu. Slavimo Sv. Jovana.