Порекло презимена Топић

16. март 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Dragan TOPIC

    Rodjen u selu Topici,opstina Sipovo,Republika Srpska 1953.godine od oca Lazara Topic

    • Dana Topić

      Poštovani Dragane postoji na fb grupa vezana za prezime topić.Ja sam sa potkozarskog kraja (okolina Prijedora) ovde Topića ima u 4-5 sela svi smo iz različitih krajeva doselili, a zajedničko nam je da svi slavimo sv. Georgija s tim da ima i par ogranaka koji su za vreme 2 sv. rata pokatoličili milom ili silom pa se sada izjaššnjavaju kao Hrvati i ne slave slavu.Ako vam treba još inf slobodno pitajte jer i ja istražujem naše poreklo zbog toga jer je veliki broj mojih predaka ubijen za vreme rata.Srdačan pozdrav rođače iz Prijedora

      • Милорад Богдановић

        Дано, ја сам из Јелићке, а ви можете бити из Буснова, Ракелића или парохије Козарац. Поносан сам гдје сам рођен.

        Драго ми је да се с љубављу интересујете за своје претке ради потомака својих, али године требају за такве обавезе, јер доста тога је занемарено , заборављено и погрешно пренешено.

        У Шематизму митрополије дабробосанске за 1882 годину, Топићи се спомињу као слављеници осам различитих слава, а у парохији Буснови, једни славе Ђурђевдан а други Топићи Јовањдан.

        Свако добро и останите и даље са нама.

      • Dragan TOPIC

        Draga Dano,Ja sam slucajno sada dosao na ovaj site i video tvoje pismo.Bice mi neizmerno drago da se upoznamo da bih saznao nesto vise o mom-nasem prezimenu.Ja inace,vec duze vremena zivim u USA,a krajem maja dolazim u Srbiju na odmor.Inace,u Topicima(RS,kod Sipova) sam poslednji put bio,mislim 1980-te godine.Ukoliko zelis da stupimo u kontakt,posalji mi e-mail na ovu adresu:[email protected] pozdrav,Dragan Topic.

      • Vladimir

        Pozdrav.Ja sam iz Gornji Podgradaca..deli nas Mrakovica ?.Ovde imaju 2 porodice Topica..Moj djed je iz Trebovljana selo pokraj Gradiske.Srdacan pozdrav

      • Alan

        Pozdrav, moje prezime je Tapić i isto slavim Sv. Georgija. Ja koliko sam cuo prezime dolazi iz Hercegovine.

    • Aleksandar Topic

      Pozdrav Dragane i ja sam iz Sipova iz selo Topici Gornji Cuklic Janj
      Od oca Dragana unuk Slavka i Mire praunuk Sime i Zorke
      Zanima me dali ste vi poznavali nekog od mojih srodnika i koga poznajete iz tog sela
      I da li vam dodje ista Tode Topic sada zivi negdje na Palama

  2. Dragan TOPIC

    Bio bih zahvalan ako znate nesto o mom prezimenu.Srdacan pozdrav

  3. Marko Topic

    Pozdrav svima.

    Moje su komunisti kolonizovali u Vojvodinu gde sam i rodjen ,a deda mi je Draza Topic (1924 rodjen na Iliju 2. Avgusta) u selu Prastali opstina Sanski Most, slava nam je Jovanjdan,pa ako neko zna bilo sta o njima bio bih veoma zahvalan posto nemamo nikoga od rodbine a o familiji ne znam ni dali ih imam uopste

    Uzdravlje braco Srbi!

    • Marko Topic

      pozdrav imenjace i prezimenjace ….ista prica i moje su komunisti kolonizovali iz bosne u vojvodinu…pokojni baba i deda su rodom iz bosanskog samca i posle drugog sveckog rata su ih kolonizovali u selo lukicevo u blizini zrenjanina u vojvodini gde i danas zivi moja porodica…krsna slava nam je arandjelovdan 21.novembar…

  4. Милорад Богдановић

    А дали знаш како се прије звало село Праштали?, јер оно се не спомиње до почетка 20 вијека. Да није у близини Лушци Паланке и звало се Тукбобија?

    А ако јесте, овдје се у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882 годину спомињу Топићи као слављеници св. Јована.

    • marko topic

      Odgovor sa par godina zakašnjenja ali eto…bolje ikad nego nikad.

      Jeste kod Lušci Palanke i pradeda Lazo je bio vojnik i sećam se da mi je deda govorio da se borio na Pruskom frontu.

      Zamolio bih vas ako mi možete dati neki kontakt gde bi se mogao više raspitati šta se desilo sa Topićima posle 1944. Pozdrav i hvala!

      [email protected]

  5. nikola topic

    Zanima me poreklo,ja sam rodjen u Vojvodini,a moji su sa Korduna,slava Sveti Stefan.U napred hvala

    • Бранко Тодоровић

      Педесетих година Топића је највише било на Кордуну у местима Броћанац (60) и Јамарје (9). Вероватно сте пореклом из неког од тих места.

      • Marita Topić

        Moji preci sa očeve strane su došli kolonizacijom iz Broćanca u Čonoplju. Prababa Kata (rođ. Kvočka) je došla sa sedmoro dece, a pradeda Dragić Topić je ubijen. Ima nas potomaka po Somboru i okolini.

    • goran

      Tопићи из места Броћанац код Слуња славе Светог Стефана.Након овог задњег рата расули су се свукуда.Поздрав

  6. TOPIC

    ZA SVE TOPICE;
    POREKLO TOPICA JE SA KOSOVA I METOHIJE,ONI SU SE RASELILI PO ZETI, DALMACIJI I KRAJINI POD NAJEZDOM TURAKA ODNOSNO POSLIJE KOSOVSKE BITKE

  7. Dalibor Topic

    Ja sam iz Celinca kod BanjaLuke. Ima nas dosta u Celincu. I skoro svi slavimo sv. Nikolu!!! Pozdrav svima.

    • Topic

      I djed i pradjed su mi iz Celinca, i slavimo istu slavu i mi. Ako bi mogli doci u kontakt bilo bi odlicno, najverovatnije mi dodjes neki rod

      • Topići u opštini Teslić u selu Gornja Radnja ima ih ok 40 domova a rasutih po svetu tri puta više. Krsna slava Časne verige Sv.Apostola Petra (29. januar). U selu Očauš opština Teslić nekoliko kuća Topića slave istu slavu kao ovi Topići u G:Radnji. Ne zna se da su u rodu… Po predanju došli su iz krajine a pre toga iz Hercegovine. Šezdesetih godina 20 veka u Mostaru je bio srpski sveštenik Topić. Grobovi radnjanskih Topića u okolini Teslića datiraju iz 18. veka… Ima Topića po Slavoniji, menjali su prezime npr. današnji Pavlovići u selu Medinci. Ista kuća ista krv ista krsna slava.. .Svi Topići su poreklom iz Hercegovine i svi su bili pravoslavni Srbi… Selilili su se Dalmacijom i ima ih u današnjem Vodicama. Pounijaćenii Topći danas su Hrvati. Jedan deo je primio islam a najveći deo je bežao u bosansku krajinu odatle su bežali u Slavoniju i uz reku Savu sve do današnjeg grada Brčko u čijoj okolini se danas prezivaju Jovići (Časne verige). Topići su iz Bosne naseljavani kao graničari -krajišnici i otuda ih fragmentalno možemo pronaći i na Kordunu, Baniji i Livci. Svi su pravoslavni Srbi.

  8. Krasna slava ne sme da vas zbunjuje ako istražujete prezimena. Morate znati da su prezimena kod Srba novijeg datuma. Sbi u matici imaju prezimena tek od vremena Knjaza Miloša Obrenovića. Jedan deo Srba u matici imao je prezimena tek pred slom Otomanske imperije kada su Turci pokušavali da administrativno srede granična područija. Srbi su menjali i Krsno ime (Krsnu Slavu) U sveopštoj bežaniji i konstantnom seljenju familije su znale da prihvate Krsnu Slavu autohtonog plemena gde su se naseljavali. (danas je taj običaj sačuvan u vudu slavljenja salave zemelje koju si kupio… plac za kuću npr.) Znalo se desiti da se prihvati hramovna slava kao Krsno ime. Otuda vlada šarenilo kod Krsnog imena a istih prezimena. Topići u Vodicama i okolini znaju da su poreklom iz Hercegovine ali neće da znaju da su bili unijati(pounijaćeni Srbi) a kasnije naravno utopili su se u u većinu i postali katolici Hrvati. Nije to samo slučaj sa Topićima ( u Dalmaciji npr: na ostrvu Vir familijaVučkovići. Danas su hrvati kataolici a potomci su Vučkovića iz Crne gore koji su imali brodolom između Vira i Paga negde u drugoj polovini 18 v. Preživeli Vučković ostaje na pustom ostrivi Vir, ženi se kasnije je unijat a sada su katolici Hrvati. Ova familja ne poriče svoje srpsko poreklo i znaju za svoje korene. Islamizovani Topića ima vrlo malo i primali su islam tamo gde nisu bili skoncentrisani kao većina te su na taj način bivali vrlo ranjivi i ko zna iz kojih razloga primali Islam.

    ps. sve one koje interesuje poreklo prezimena Toić pozdravljam!

    sveštenik Milan Topić

  9. Милан Топић

    Поздрав свим Топићима ма гдје били и коју славу славили. Ја сам поријеклом иѕ Доњег Вакуфа ( неколико година задњег рата звао се Србобран ) . Нас Топића је у Доњем Вакуфу било доста, налазили смо се неколико села. Славили смо Никољдан. Сада смо расељени у Србији ( Војводина – у неколико градова ), има нас у Бања Луци, Приједору, Градишци и ту смо се населили послије 1995.године.
    Милан Топић иѕ Градишке.

    • Karolina

      Poštovani gospodine Milane, izuzetno mi je drago vidjeti da postoji jos netko tko korijene istog prezimena vuce iz Donjeg Vakufa. Naime, ne znam puno o svome podrijetlu. Moj pradjed, cije prezime Topic ja danas nosim, je davnih godina proslog stoljeca doselio u Slavoniju iz Donjeg Vakufa. Vec generacijama se deklariramo kao katolici, nemamo slavu, no pretpostavljam da postoji mogucnost nase povezanosti s obzirom da nam podrijetlo dolazi iz istog mjesta. U nasoj obitelji se nije puno toga prenijelo usmenom predajom, osim toga da smo Hercegovci. Sada cu ih definitivno malo vise ispitati i pokusati saznati. Lijep pozdrav!

    • Violeta Topic

      Cao . I mi smo iz Donjeg Vakufa ,selo Barice. Slavimo Sv. Nikolu. Pozz

  10. radomir topic

    ja sam topic rodjen kod donjeg vakufa u selu barice srbin i slavimo sv.Nikolu krsnu slavu a znam da topica ima i hrvata i muslimana cuo sam kao dete da smo poreklom granica crne gore i hercegovine