Poreklo prezimena Topić

16. mart 2012.

komentara: 42

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (42)

Odgovorite

42 komentara

  1. Sanja Topić

    Poštovani Topići, i moje poreklo je iz Donjeg Vakufa. Od 1999. godine živim u Vojvodini.Moj deda Đorđo Topić je iz Kisina – Nosovaca. Poreklo nam je iz Hercegovine. Krsna slava sv. Nikola. Međutim, mog dedu je njegova majka (moja prababa) dovela iz Barica u Kisine – preudala se. Taj njegov očuh mu je ostavio zemlju i kuću, pošto nije imao svoje dece, pa je nasledio i očuhovu krsnu slavu Tomindan. Tako moji Topići slave sv. Tomu, 19. oktobra. Pozdrav svima.
    PS Inače, znam da u Bihaću ima Topića muslimana.

  2. Dalibor Topic

    Moji vode porijeklo po predanju iz Jablanice. Slavimo slavu Sveti Luka. Da li još ima Topića iz ovog kraja ili okolice. nek mi se jave. Ja sam Dalibor, otac Drago, djed Milivoj, praadjed Mirko, čukundjed Trivun I čukun čukundjed Kosta. Od Koste više neznam ali pamtim priču po predanju predaka. Navodno Je taj Kosta pobjegao iz Jablanice i naselio se u Velikoj Ilovi kod Prnjavora. Razlog . Navodno su neki Turci haračili okolo i neke djevojke, žene napastvovane. Kuće su uglavnom bile s brda na brdo tako ako se nekoj familiji nešta desi ovi drugi bi to na vrijeme doznali i mogli da se sklone. Tako navodno jednog dana dodjoše i u Topiće ali su ih Topići dočekali spremni odronivši neko kamenje u kome nastradaše Turci. Od tog dana braća Topići odoše na tri raličite strane. Znam samo za mog čukun čukun djeda da Je bio jedan od njih koji se naselio u Veliku Ilovu. Ako neko ima sličnu priču neka javi jer danas nas Topića ima u sve tri vjere . Po predanju djed mi je isto pričao da dolazimo ispod Karpata iz Arada. Kada sam pogledao kartu vidio sam da je Arad veliki grad u današnjoj Rumuniji, dok mi Je djed bio polupismen I nije to znao.Iz Arada sa sele negdje na granicu Crne Gore i Hercegovine, pa odatle u Jablanicu. Vjerovatno pod najezdom Turaka.Na kraju završavamo u Velikoj Ilovi, opština Prnjavor, BiH.Ja sam se 99. doselio u Australiju a ima potomaka iste loze ovdje dosta, naseljeni 70tih..Pozdrav svim Topićima!

    • Žarko Topić

      Dalibore, pogledaj post na dnu sa današnjim datumom, sve će ti biti jasnije, mislim da smo ti i ja istog porijekla. Pozdrav.

  3. Vojislav Ananić

    TOPIĆ (k.m). Topići (k). u Buhovu i Oklaju (Široki Brijeg), Sutini i Vrpolju (Rakitno, Posušje), Ravnici i Trišćanima (Prozor). Prema predanju porijeklom su Modrinovići iz Glamoča. Prezime su dobili po nekom Topi “koji je ubio Turčina Lasicu i zatim pobjegao u Dalmaciju”. U Buhovo i Oklaje doselili su iz Ciganskog Brda gdje su ranije živjeli (189:70.83). U Sutinu i Vrpolje su, prema predanju, doselili s Kupresa. Jedan zaselak u Sutini po njima je nazvan Topići (181:108-110). Topići u Trišćanima su najstariji u selu”. Pričaju da im je predak zakasnio u Jablanicu na “turkovanje”, te su “tako ostali katolici”. Bili su “veliki rod: imali su po 70 guvana (tj. na svakoj njivi po guvno) i iz kuće bi izlazilo i po dvanaest nevesti u crvenim ćurdijama (tj. venčanih u jedan dan)… Njihovi su bili celi Trišćani od Pomena do Rame i cela Bačina…” Topići u Ravnici su od Topića iz Trišćana (79:144,145). Topići (m). u Striževu (Drežnica, Mostar). Nastanjeni su u zaseoku Grubilas, gdje su se doselili iz Striževa (173:54). Ima ih i u Ošanićima kod Stoca. 

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. Topić

    Pozdrav, prezivam se Topić zivim u selu Čalma kod Sremske Mitrovice u Srbiji, moji su dosli iz Vilusa, krsna slava nam je Sv. Pantelija 9. Avgust.. Ako znate nesto vise odgovorite.

    • Sunce

      Pozdrav Topiću. Tvoji Topići sa slavom Pantelindan su matični u bosanskoj Krajini i potiču iz Tramošnje. Slavljenici pantelindana u bos. Krajini su svi jedan rod bez obzira na prezime i starinom iz Tramošnje i Gomionice. Genetski marker im je haplogrupa I-A1328. Neke veoma srodne porodice iz Tramošnje bi ti mogli biti Krejići, Mršići, Pantelići, Marjanovići, Stojanovići, Simeunovići i Jugovići.

  5. Ivan Topić

    Dobar dan.
    Imam jako malo rodjaka koji su u poznim godinama a isto tako ih slabo sluzi pamcenje i ne mogu mnogo informacija da saznam od njih.Jedino sto znam i mogu da kazem je to da su mi se pradeda (Milan Topić-od oca Maksim i majke Riste rodjene Savičić) iz sela Gerzovo opština Mrkonjić Grad i prababa (Andja Topić rodjena Brkić), doselili u Nove Kozarce (Vojvodina).Krsna slava nam je Sv. Georgije (6. Maj).Ako bi neko znao da mi kaze nesto o mojim precima,bio bih vrlo zahvalan.
    Pozdrav za sve dobre ljude
    Ivan Topić

  6. Toma Topic

    ja sam Topic i rodom sa sa Zmijanja iz sela Pavici i zelio bih isto da znam porijeklo

    • Jelena Topic

      Zdravo,
      moji su isto iz Pavica… Dali ste ista saznali. Topici su inace otisli iz Pavica pre nekih 40-45 godina I preselili se u vojvodinu. Jako malo Topica je ostalo na selu.

      Dali ste ista saznali ako ste iz Pavica onda smo familija…

  7. Nebojša

    Pozdrav svim Topićima, ja sam rodom iz Donjeg Vakufa i moja krsna slava je Sv.Nikola.Sasvim slučajno sam naletio na jednog našeg sveštenika koji se preziva Topić pa mi reče da naše prezime vodi porijeklo iz Skadra(današnja Albanija) i da smo Srbi Pravoslavci koji su kasnije silom prilika postajali i muslimani i katolici.Istraživao nisam nešto naročito ali mi je drago da nas ima svugdje.Pozdrav svima!

  8. Darijo Topic

    Postovanje slava Sv. Georgije, selo Rekavice otac Novak, djed Mirko, pradjed Pajo otprilike sto znam valjda da poticemo iz nekog sela na Manjaci.

  9. Žarko Topić

    (Dalibore, pogledaj post na dnu sa današnjim datumom, sve će ti biti jasnije, mislim da smo ti i ja istog porijekla. Pozdrav.)

    U ovim postovima ima jako puno loših objašnjenja koja su većinom neutemeljena i politički pretenciozna, a koja zamračuju istinu koju svojim pitanjima i komentarima pojedinci žele da saznaju.
    1. NEISTINA je da smo svi mi TOPIĆI istog porijekla, jer je prezime nadimačko (nastalo od nadimka – TOPO). a označava; šepavog, cotavog i sl. Odmah ću dokazati; npr. Topić pod nikom ‘Sunce’ je pripadnik haplogrupe I2-A1328 koja je po porjeklu u potpunoj suprootnosti sa mojom haplogrupom N-P189.2
    2. NEISTINA je da su svi pripadnici prezimena Topić konvertirali u druge vjeroispovjesti (osim muslimana) jer katolika Hrvata sa prezimenom Topić ima oko 4.500, a ukupno je unijata u Dalmaciji bilo (Kričke, Baljci, Drniš, Vrlika i dr.) u max broju 628.
    3. Ja znam, a želim da znaju i Topići koji posjećuju ovaj sajt, da Topići nisu istog porijekla i ne lažimo sami sebe.
    Dalibore, napravi analizu svoje haplogrupe i nećeš lutati, sve će ti biti jasno.
    Srdačan pozdrav svim Topićima.

  10. Jelena Drinić

    Da li imate neku informaciju o Topićima iz sela Pavići? Konretno moja baka je iz Topića i oni iz Pavića slave Đurđevdan a doselili su se u Čalmu. Danas živi u Laćarku.Ako nešto znači njena majka je iz Vasiljevića koji su iz Sokolova i oni slave Svetog Nikolu.