Порекло презимена Токовић

16. марта 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. Nebojsa

  Драгице, напишите место и крсну славу, уколико желите да пронађемо порекло Ваших Токовића.
  Такође, треба напоменути да је родослов, тј породично стабло, нешто сасвим друго и за то је потребан дугогодишњи рад.
  Мада опет, питање је колико уопште неко на овим просторима може да досегне далеко кад је у питању родослов. Поздрав!

  • Porodica Tokovic je poreklom iz Crne Gore, tacnije selo Lukovo, oblast Cevo, iz plemena Cevljani. Ranije prezime porodice je bilo Pavicevic, ali je zbog krvne osvete promenjeno u Tokovic, po Toku koji je taj nadimak nosio zbog mnogobrojnih toka na prsima. Krsna slava porodice Tokovic je Arandjelovdan.

 2. radoje tokovic

  Poreklo mojih tokovica je neko selo kod Niksica.Prvo su se nastanili u selo Jablanica na Zlatiboru.Moj cukundjed Mico sa sinom se doselio u Priboj a njegova zena sa dva sina u Karan kod Uzica,neki su ostali u Jablanici,a neki u selo Bjele brda opstina Rudo.Krsreni kumovi su porodice Bukvici i to je vrlo staro kumstvo.Krsna slava je MRATINDAN,SVETI STEFAN PRVOVENCANI.

 3. Milica Toković

  Koliko znam, moji Tokovići su iz Jablanice, sa Zlatibora, deda mi je rođen tamo kao i njegova dva brata pa su kasnije došli u Čačak sa majkom kad im je otac umro, moj pradeda Vladimir. Sve tri porodice su sad u Čačku. Krsna slava nam je sveti Stefan Dečanski, odnosno sveti Mrata. Po nekoj pretpostavki vodimo poreklo iz Hercegovine, iz Čaprazlija kod Livna. Prvo smo se prezivali Lunić, ali zbog Turaka je prezime moralo da se promeni u Toković. Prema onome koliko poznajem svoju veliku porodicu, mislim da i nije daleko od istine, čak mislim da je vrlo moguće da su nam koreni u Hercegovini. Najmanje se osećamo kao Čačani, iskreno, a ne bi bilo loše da se to istraži. Mislila sam da je naše prezime prilično retko pa sam sve Tokoviće koje sam upoznala smatrala svojim rođacima, ali eto raznih verzija priče ima. Pogotovo kad je reč o krsnoj slavi, čini mi se da ako nam krsna slava nije ista da je moguće da nismo rođaci iako imamo isto prezime. Naravno, ima i onih koji su ostali u muslimanskoj veri, i sa njima sam imala kontakta. Na kraju krajeva, bili rođaci ili ne, samo nek smo svi živi i zdravi, i veseli!

 4. komsije

  Tokovići sa Zlatibora -selo Ribnica (ne Jablanica mada je blizu) ceo deo se zove Tokovići.