Poreklo prezimena Tankosić

16. mart 2012.

komentara: 13

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Predrag

    Interesuje me poreklo prezimena Tankosić iz Ivanjice-Srbija , slavimo Aranđelovdan, po predanju smo dobili ime od jedne Tankosave koja je imala cetiri sina, i supruga Kursulu kojeg su ubile Turci na krsnoj slavi. Drobnjaci svezaše negoste a Tankosava uze kuburu te ubi Turkčina dok ostale žigosaše i pustiše, od straha od osvete prebegla je u Ivanjicki-Dragacevski kraj. Verovatno je i krsnu slavu promenila ne znam to… Poreklo pre prebega u ove krajeve vodi od Durmitora, Zabljaka ne znam tako nesto… Ovo je zapisao Pop Veljko Tankosić 1856-1916 po njegovom predanju koga ubiše Austrijanci u Užicu 1916. Poznati sa prezimenom Tankosic ima pravoslavnih, katolika pa cak i muslimana neka , Vojvoda Voja Tankosic srpski vojvoda u balkanskim i I svetkom ratu ,Ratko Tankosic glumac.

  2. Momcilo

    to je devojacko moje majke, i ja sam cuo slicnu pricu

  3. Vera Tankosić

    Moj pokojni otac je istraživao poreklo porodice, a i sama sam kao slavista dosta toga saznala. Slavimo “Đurđevdan”. Poreklo prezimena može biti dvojako: od “tanko kositi”, ili “oni sa tankom kosom”. Navodno smo svi poreklom iz okoline Užica, dakle Ere. Pre dolaska Turaka Tankosići kreću za plodnijom zemljom-jedni su stigli u Liku, pre njih se odvojio krak prema Crnoj Gori i Dubrovniku, a “najmlađi” krak je stigao u Srem. U svim ovim krajevima sam pronašla sela (i danas postoje) sa imenom “Tankosićevo”, čak i na jugu Albanije. Najviše ih ima u Lici gde ih prati glas da su: “ljuti Srbi”, što ne mora biti daleko od istine; sve koje sam upoznala su preke naravi.U Crnoj Gori i Sandžaku neki su prešli u muslimanstvo, u Dubrovniku (zlatarska porodica, izumrla) su se odupirali pokatoličavanju; ostali su pravoslavci, dinarskog tipa građe; najčešće su visokog rasta, smeđe kose (od skoro bele u detinjstvu, do vrlo tamno pepeljaste u zrelom dobu), očiju boje lešnika, žućkastog tena, ravnih ramena i pravih, jakih kostiju. Mene zanima DNK! Znam da se od sredine 13.v. nismo mešali sa drugim narodima, jer se na to veoma pazilo. Prezime majke mog oca je Kalenić. Iz Ruskog nacionalnog arhiva sam dobila podatke o Tankosićima koji su se naseljavali na njihovom području, a iz Vašingtonske biblioteke spisak svih sa ovim prezimenom kojji su ušli u američku istoriju. Zanimljivo mi je da gde god da su gotovo uvek su vojnici (visoki oficiri, generali, admirali), jedan hirurg i dvoje novinara. Na terenu eks-Ju oni u Srbiji su svi bili četnici (opet zapamćeni po nezgodnoj naravi), a u Lici i Sremu partizani (važi ista primedba). I više vam neću reći, dok mi ne odgovorite za DNK!!!

    • Branko Todorović

      Lepo je što ste podelili svoja saznanja o Tankosićima na Poreklu. Ovi podaci će svakako koristiti budućim tragaocima za korenima ovog prezimena. A preporučljivo je pročitati i onima koji na ovaj prilog slučajno naiđu.

      Što se tiče DNK, to zavisi od toga koja vas DNK zanima?

      Postoji Y-DNK, koja određuje pripadnost roda nekoj haplogrupi po muškoj liniji, i za koju uzorak (u vidu bukalnog brisa) može dati samo muškarac, pa se dalje poreklo prati po muškoj liniji (otac, deda, pradeda, čukundeda…); i postoji mt-DNK, koja određuje pripadnost roda nekoj haplogrupi po ženskoj liniji, pri čemu uzorak (u vidu bukalnog brisa) mogu dati i muškarac i žena, na osnovu čega se izvodi poreklo po ženskoj liniji (majka, baba, prababa…).

      Kod nas se najčešće testira Y-DNK. Ljudi sa naših prostora testiraju se uglavnom preko Centra za genetiku u Beogradu, gde se može testirati 23 markera za 13.000 dinara (za članove Društva vredi 50% popusta), i dobiti rezultate kroz par dana; i preko FamilyTreeDNA centra u Hjustonu, gde se može testirati različit broj markera (12, 25, 37, 67, 111…), počevši od $59.00 pa na dalje, s tim da se rezultati čekaju i po par meseci.

      Više o samom testiranju i onima koji pružaju usluge testiranja možete pročitati na našem Forumu.

    • Žarko

      Ja sam Tankosić iz Bosanske Krajine, vojnik sam, ponekad prek i nedan nikada na srpstvo.

  4. Mile

    Koliko ja znam, Tankosici su sa Kosova. Pred Turcima (dakle 15. vek) se povukli u Zapadnu Bosnu (Grmec/Drvar), odakle posle II sv. rata u Vojvodinu (Banat/Zrenjanin i donekle juzna Backa), a neki su sa Kosova otisli u Zapadnu Srbiju.

    Moji deda i baba (devojacko Shevo) sa oceve strane su iz Zapadne Bosne dosli u Banat. Oni su iz Velikog (deda) i Malog (baba) Ocijeva, sela u okolini Drvara.

  5. Goran

    Mislim da je do sad najbolju knjigu o Tankosicima napisao pokojni prof.Mica Tankosic.

  6. Vukasin Tankosic

    U. selo Brezicani kod Prijedora su došli Tankosici iz Malog Ocijeva i danas u Prijedoru i Brezicanima zivi oko 30-40 porodica.Svi slavimo Djurdjevdan.Uglavnom smo dobre naravi i privrženi porodici.

  7. darko

    devojacko prezime moje majke je tankosic. rodom je iz sela zaselje kod kalenica, izmedju kosjerica i pozege. slavu koju je slavila je Savine verige. znam pouzdano da u selu ima jos porodica s tim prezimenom. odakle su dosli ne znam

    • Duško

      Darko, moja prababa se devojački prezivala Tankosić. Rođena 1905, udata u Kaleniću gde je život proživela. Na žalost nemam kontakt ni sa kim iz te famimije. Nedavno sam upoznao jednog Tankosića koji mi je ispričao da su Tankosići poreklom sa Kosova i da su u XV veku otišli na tri strane ka Vojvodini, Zapadnoj Srbiji, a treće se ne sećam…

  8. Bojana Medić

    Tankosići iz Bosanske Krajine (Očijevo, Drvar) slave Đurđevdan potiču od familije Bursaća, kao i Momčilovići, Zeljkovići, Rađenovići, Radujko, Bauk i Vranješ. Na DNK projektu se može videti kako pripadnici ovih porodica imaju isti Y gen.
    Moja pok. prababa je Tankosić. Istina je što kaže gospođa Vera, Tankosići su izuzetno visoki, dinarski tip građe, a to je karakteristično za okolinu Drvara.

  9. Mateja Tankosić

    Ja sam Mateja Tankosić u mom mestu Grabovac kod Obrenovca ima dosta porodica Tankosic svi slavimo Đurđevdan.Ne zna se kad smo dosli ovde, za ono sto ja znam posle 1880 nismo sigurno.
    Prema predanju nase prezima je nastalo od babe koja se zvala Tankosava
    Zanima me kad smo dosli ovde i odakle?