Svilar

16. mart 2012.

komentara: 7

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. radovan svilar

    pozdrav.zanima me odakle potiče moje prezime..moji su iz sela pećani opština korenica.ono što ja ˝znam˝ jeste da smo prezime svilar dobili po imenu našeg plemena,a u pleme svilar spadaju u tom selu i ova prezimena rašić,kandić,marić ali svi nosimo prezime svilar..moj pradeda stevan svilar imao je i prezime marić,a od dede svima nam je ostalo samo svilar.slavimo svetog nikolu..mogu još da navedem, baka mi je budisavljević iz istog sela je.po priči koju ja znam budisavljevići su osnovali selo,a došli su sa kosova iz okoline peći i tako su nazvali selo pećani.inače selo je sto posto srpsko od osnivanja pa do etničkog čišćenja 95god. posle kojeg je ostalo pusto.ja sam inače rođen u vukovaru i tamo živim od rođenja.

  2. radivoj svlar

    Po izjavi Jovanke Broz Budisavljević prezime Svlar potiče iz aktivnosti kojom se se bavili naši preci tj. trgovinom svile na području Dubrovnika. Inače njen kum bijaše Mihajlo Mića Svilar. Svi iz Pećana kod Korenice.

  3. Dane

    Pozdravljam.
    Ono sto ja znam o Svilarima, je da smo iz sela Pecani sa Kosova, opstina Suva reka. Selo postoji i dan danas.
    Moji su inače iz Pećani. Nas prvi porodični nadimak je bio Ralote ( u prevodu, vredni ljudi ). Živeli smo u delu sela koji se zove Kesići.
    Moj čukundeda Nikola se prizenio u kuci Dozet, na Brezak. Ti Dozeti su imali nadimak Banovići te je samim tim i moj čukundeda primio taj nadimak i tako nas zovu i dan danas. Nažalost, poslednji članovi familije su napustili Pecane za vreme nesrećne Oluje. Ostalla je pustoš i grobovi.
    Možda će se neko pronaći u ovom tekstu. Neko ko zna nešto više o svom poreklu. Možda smo isto pleme, sa istog ognjišta.
    Pozdrav.