Старовлах Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Старовлах

Старовлах

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (1)

  • Војислав Ананић

    СТАРОВЛАХ (п). презиме средњовјековне породице у Коритима (Билећа). Село Корита се, у историјским изворима, први пут помиње 1440. године, а први становник Корита био је Милош Старовлах. У дубровачком историјском архиву, у књизи дебита нотариасе налази се забиљешка сачињена 16.11.1440. године у којој се наводи да се Милош Старовлах из Корита обавезује да ће исплалити дуг (150 перпера) Бенедикту Гундулићу и двојици Соркочевића у року од мјесец дана. Презиме је настало од појма влах (назив за сточаре у брдским предјелима), а могуће је да се поменути Милош доселио прије или послије Косовске битке 1389. године, када су многе српске породице избјегле у Херцеговину (258: 25,39).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top