Poreklo prezimena Sinobad

16. mart 2012.

komentara: 0

[toggle title=”TESTIRANI SINOBAD NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Sinobad

Haplogrupa: J1c PF7263 rod A

Poreklo: Kninsko Polje, Dalmacija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Sinobad je iz Kninskog Polja. Kako piše prota Savo Nakićenović u knjizi “Kninska krajina”, Sinobadi su u Dalmaciju došli iz Bosne 1568. godine. Oni su najbrojnija porodica u Kninskom Polju i njih je Mletačka Republika nagrađivala platama i investicijama, kućama, zemljom, vojnim i građanskim titulama i najvišom časti, kavaljerstvom Sv. Marka.

Oni su bili serdari Kninske krajine. Među njima se ističe serdar Jovan. Odlikovao se 1685. u osvojenju Sinja, a 1688. učestvovao je sa Zavišom, bratom Stojana Jankovića, u opsadi i osvojenju Knina, kao i u izgonu Turaka iz Kninske krajine. Njega providur Molin odlukom iz 1691. imenuje serdarom, poglavicom i upraviteljem Kninske krajine, naseljene mnoštvom novih podanika. Jovan je upravljao narodom, držao ga u disciplini. Jedan se od njih, nazad 32 godine (podaci sa početka dvadesetih godina 20. veka), iselio u Đevrske, a jedan u Mostine. Stanuju u skupu, u selu Sinobadima, kod crkve Sv. Đorđa, a to je odlomak Kninskog polja. Taj skup zovu “Varoš Sinobada”.

Po arhivskim spisima mletačkim, Sinobadi su napustili otomansku državu prvih godina Kandijskog rata (1645) i sa mnogobrojnim srpskim narodom, preselili u Dalmaciju. Najpre su se naselili u skupini kuća zvanom Budim, u selu Kolašcu, blizu Petrove crkve, u današnjoj opštini Kistanjskoj i tako zamenili turski jaram mletačkim gospodstvom. A i Andrija Kačić veli da su Sinobadi iz Bosne:

Otklen bješe starina Nakića,

Sinobada i mlada Radnića,

Već od Bosne i Hercegovine.

Odatle su Sinobadi prešli u Kninsko Polje. Od tada do pada Mletačke Republike (1797.) pojedini članovi ove porodice, predvodeći narod srpski u okršajima, bojevima i ratovima protivu Turaka, služili su mletačkim gospodarima, palili sela i varoši turske i pretvarali ih u prah i pepeo, te bili Turcima strah i trepet. U zajednici sa Jankom Mitrovićem, sinom mu Stojanom, Smiljanić Petrom, Filipom i Ilijom, proganjahu Turke i zaprječivahu njihova nova prodiranja u ove krajeve, koji bijahu pod Mlečićem.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan

POZNATI: Željko Sinobad, fotoreporter

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.