Порекло презимена Стојићевић

14. март 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Ana

    Prema usmenom predanju, preci moga supruga su potomci Miloša Stojićevića Pocerca, Vojvode iz I srpskog ustanka.Od druge polovine XIX veka su živeli u Svilajncu, a potom u Rači Kragujevačkoj. Volela bih da mi neko da podrobnije podatke.

    • Gospođo Ana Tragamo za nečim što nam u dubini duše nešto znači. Po ocu potičm od Miloša Stojićevića Pocerca koji je za nagradu svoje hrabrosti u ratu sa Turcima kod Kitoga ubio Kulin kapetana, i time dobio na upravljanje Pocerinu, po čemu je i dobio titulu.
      Porodica mog oca živela je u Šapcu i od nujih smo nasledili Krsnu slavu Sv. Nikolu – zimskog. I danas u šapcu žive neki članovi naše familije, Stojićević Ljiljana – ginekolog, Stojićević Srbislav – stomatolog, dok su ostali članovi trojice sinova babe i dede rasuti po svetu i nismo u kontaktu. Inače na fejsbuku ima veoma veliki broj osoba ovog prezimena.S
      vog oca sam dosta slabo poznavala tako da nisam imala prilike da nešto detaljnije saznam.
      U koliko ste raspoloženi volela bih da osotanemo u kontaktu.

    • Vladica stojicevic

      U selu Lipe kod Smedereva zive desetak familije Stojicevic. Tu smo od velike seobe pod Carnojevicem. Bio je neki Dileja koji dosao sa sinovima u ovaj kraj. Neki su usput ostali ,jedan sin mu je otisao prema krajini,jedan prema zapadu a jednog je ostaovio kod sebe. Svi poticemo uglavnom iz Lipljana sa Kosova. Taj deda Dileja je bio jedan od najvecih svinjara u ovom kraju i poznat u Austrougarskoj, kao svercer svinjama. Posed koji imao merio se danima i danima oranja. Godominsko polje je bilo tek jedan deo poseda koji je posedovao. A prezime dolazi od njegovog oca Stojica po kome smo dobili prezime Stojicevic.Dilejin sin neznam kako se zvao a njegovi sinovi bilo je ukupno 5 sinova. Cerke neznam dali je imao. Sinovi su mu bili: Milovan,Grujica,Mijat,Pavle i neki Deka
      Sad od njih poticu sad jos neke porodice.Milovanovici,Grujicici,Mijatovici,deka Pajini i moja Pavlici familija.
      Sve familije slave sv.Jevstatija.
      Moj cukun cukun deda Pavle je imao sina Milosa i jos trki sina??? Milos je imao Jovan ,Gmitra, Danilo i tri cerke Gmitru, Nastasiju i jos jednu cerku udatu u Grocki.
      Gmitar je imao 14 detera od kojih su preziveli 3 sina i 2 cerke. Milena,Djeva koje su udate za Spasice i Djeva udata u Rajicice obe u lipama zivele i umrle.Zika umro u Sapcu kao penzioner mupa.Gojko ziveo i umro u Smederevu. I na kraju moj deda Dragoslav-Dosa basadjija. Kao cetrnajsto dete deda Gmitra. Je imao jednog sina i jednu cerku,koji su preziveli.Jovicu i Vericu. Jovica ima dva deteta. Mene sina Vladicu i cerku Violetu. Ja imam dva sina i cerku a moja sestra dve cerke.Sin Stefan mi je student medicine cerka Sandra student etnomuzikologije i koreologije i osnovca Srdjana koji je produzio porodicnu tradiciju muzicara,koja pocinje od mog dede Dragoslava oca harmonikasa majke Miline pevacice i mene propalog harmonikasa. Srki svira saksofon i to uspesno. Ide u sedmi razred os. I cervrti nize muzicke.

  2. Ana

    Dodatak: slavimo svetog Đorđa.

  3. Ima nas dosta u sabackom kraju. Legenda nas takodje povezuje sa Milosem Pocercem, rodom iz sela Gornja Vranjska. Krsna slava Sveti Nikola.

    • Marija, zadovoljstvo mi je da Vas pozdravim, po ocu potičem iz ove porodice – familije, i mi slavimo Krsnu slavu Svetog NIKOLU- zimskog. Očeva porodica bila je vlasnik jednog dela Pocerine do kraja drugog sv.rata kada im je sve nacionalizovano za šta su dobili veoma male pare. Očev otac je bio Dragutin, a da li je imao braću nije mi poznato a živelii su u Šapcu, imali su tri sina i tri kčeri, neki i danas žive u Šapcu. Radovala bih se kontaktu.

  4. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Стојићевић
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Стојићевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Велики Борак
    -Врбовно
    -Дражевац
    -Конатице
    -Цветовац

  5. Danilo

    Moje prezime je Stojicevic, sto bi trebalo da je isto, odnosno zavisi od toga kako vas je neki polupismeni pop kad je upisivao u krstenicu svojevremeno razumeo. Prezime je popularno u Istocnoj Srbiji narocito u okolini Velikog Gradista i Kladova, Pozarevca pa sve do Smedereva. Moji zajednicki preci i dalje zive u selu Miljevic, blizu Gradista. Slava nam je Sveti Luka, cesta u smederevskom kraju. Druga velika grupacija Stojicevica nalazi se u okolini Sapca i verovatno ima veze sa Milosem Stojicevicem – Pocercem. Na Facebook-u mozete naci grupu – Stojicevici pa bi bilo uputno nijh kontaktirati.
    Pozdrav svim Stojicevicima i ostalim!

    • Marko Stojicevic

      Ja sam iz Smedereva,tacnije iz Radinca. Prezime mi je Stojicevic i o mojoj porodici se veoma malo zna.. Deda mi se zvao Mijajlo a njegov otac ja mislim da se zvao Marijan.. To je sve sto znam o svojima.. Ako neko zna ili ima isto nekog u familiji da se tako zvao neka kaze,mozda ipak imam jos familije po srbiji i taman da saznam odakle vuce moje poreklo. Pozdrav! 😉

  6. Lenka

    Drago mi je da postoji jos neki Danilo Stojicevic. Moj pradeda se tako zvao, rodjen je u Smederevu oko 1890. umro u Mramorku. Imao je po majci mnogo brace i sestara, ali ne znam da li nekoga od te familije ima jos u Smederevu, baba mi je pricala da je imala nekog strica advokata u Pancevu. Posto su se veoma rano razveli on i moja prababa, on se ponovo ozenio u Mramorku i imao sina koji se utopio, tako da nema sa te strane rodjaka. Bio je bankarski cinovnik u Smederevu i sin jedinac u bogatog oca, pa je mnogo trosio i potrosio, pa ga se otac odrekao i zena ostavila, moja prababa. Verovatno ima nekog od naslednika od njegove brace i sestara jer je on rodjen po narudzbini jer supruga mog cukundede, Nemica, nije mogla da rodi, pa je siromasna zena , bioloska majka mog pradede rodila Danila. Ona je imala mnogo dece u svom braku sa kojima je moj pradeda bio u kontaktu kao njihov brat. Postoji i jedna porodicna fotografija na kojima je moja baba kao devojcica od nekih 5 godina sa svim tetkama, stricevima, pravom babom i ocem. Volela bih da upoznam neke od svojih rodjaka. Moja baba je 1920.godiste i upokojila se 2006.

    • Llenka, godine mnogo štio šta brišu, pogotovo ono što nije zapisano. Računam – Vaš pradeda Danilo je bio verovatno treće ili četvrto pokolenje u odnosu na Miloša Pocerca Stojićevića. Zainteresovali ste me jer se i u prodici moga oca, čini mi se, spominjao Danilo, a šapatom se spominjalo da je neko rođen u vanbračnoj vez (to je valjda bilo sramota), ali da je od oca bio priznat, i takoo i rastao. za ostalo ne mogu da se se setim, davno je bilo. <<<<<<<<<<<<<<<<<što se tiče Pančeva, pre 1990. godine na radiju se dugo oglašavala novinarka Stojićević. Niste naveli koju slavu slavite. Srdačan pozdrav

  7. А како се “отвара” ново презиме? Иако разлика није нека велика – само једно слово “Ћ” или “Ч” ипак мени је ово моје “Ч” некако драго.
    Ја сам мало истраживао и мој деда је из села Кличевац у Стигу код Пожаревца.
    Нашао сам књигу хроника села за ово село и има слика мог прадеде Стојана Стојичевића (кога ми у породици зовемо “Стојан 1.” јер су и мој отац и син Стојани 2. и 3.), он је био народни посланик и трговац, извозио је свиње.
    Прабаба ми је била Персида.

  8. Slobodane, Srdačan pozdrav primite, želim da i Vaše prokkomentarišem. Otac, Mihajlo Stojičević nam je pričao da je poroodica Miloša bila brojna, ali pod udarom Turaka neki su morali da se rasele, da su morali osnovno u prezimenu menjaju Ć u Č, da se gubi j, ji, Stojčević Stoičević, Stojičević, a pored toga da je najteže bilo da su morali da menjaju Krsnu slavu Sv. Nikolu. Drugo neznam. Sa prijateljskim pozdravom

  9. Bojan

    Slicna prica . Deda pokojni Miodrag – Draga Stojicevic rodjen u Lugavcini , jedini sin pradede kome sad zaboravih ime su se doselili u Smederevo kada je deda imao godinu dana . Deda je rodjen 1927 . Slucajem okolnosti tj . onaj ko je upisivao krstenicu za oca je upisao kako je cuo tj . Stoicevic ( c od cesma i bez J ) tako da mi , moje sestre i ja nosimo to prezime , dok nasim tetkama devojacko i dalje sa c od corav i sa j 🙂 Interesantno je da su za mog oca stalno govorili da se bacio na ludog Danila koga su se svi plasili . Ako se ne varam to je Danilo Stojicevic abadzija , jedna od 4 slike na spomeniku palim borcima u centru Smedereva kod crkve . I Jos neke price O samom Danilu koje su onako Bas brutalne koje su se kod nas u porodici prepricavale . Kada nam je deda umro , otac Milan ( Mile Crni ) je isao u Lugavcinu da istrazi poreklo ali dalje od Lugavcine nije otisao . Imamo romske krvi u sebi , pradeda je bio kockar i uvek dobro i skupo obucen . Jedan od prvih koji je imao auto .Zenio se 14. Puta ali je imao samo mog dedu 🙂 Deda mi je vk radnik u Zelezari bio i sef metalostrugarima . Otac masinski inzenjer . Slava nam je Sv. Petka

  10. Biljana

    U Branicevskom okrugu postoji puno Stojicevica. Ja sam iz Smoljinca, opstina Malo Crnice krsna slava je sv Djurdjic, ali takodje poznajem Stojicevice iz okolnih mesta opstina Veliko Gradiste i Pozarevac sa kojima nismo u srodstvu. Pozdrav