Порекло презимена Стојадиновић

13. март 2012.

коментара: 28

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. Milan Božinić

    Stojadinovići su stara srpska porodica slave Sv. JOVANA u svom poreklu su sa Kosova XIvek.
    U XIII-XIV veku se sele u HERCEGOVINU u blizini IMOTSKOG.
    SELO DONJA BITUNJA…
    PRAVOSLAVNO SELO odakle su Kadijevići, Ukraden, Gudeljj i dr.
    U XVII-XVIII. veku se doseljavaju u okolinu ARILJA, selo RADOBUĐU.
    Zadržali su svoju krsnu slavu SV. JOVAN.
    NEOSPORNO JE DA SU PO RODOSLOVU ISTOG POREKLA SA CUCAMA, I BJELOPAVLIĆIMA U C. GORI. Jedna porodica se iz Radobuđa doselila 50-60. Tj. 1955.
    U okolinu Šapca tj. selo PROVO.
    NISU MENJALI PREZIME I SLAVU…

  2. Сава Попадић

    Презимена у Србији су се формирала по имену оца све до 1851. године када су устаљена. Стојадин је старо српско име па има презимењака широм Србије и шире. У неким поткопаоничким селима постоје Стојадиновићи који славе Св. Мину Мрату. То је слава Кулиза, који потичу из православног места Кула у Албанији по којем су и добили име. Радослав Павловић је написао детаљну студију о њима. Наравно не носе то презиме све Кулизе али слава им је свима иста.

  3. Nikola Matijevic

    Majka rodjena Jovanovic, njen deda Novak Jovanovic iz Lutova, Crna Gora dosao i ozenio se Stanikom Matic u selu Jarmenovci oko 1920 godine mozda i kasnije. Stanika Matic je bila jedna od cerki Nikole Matica…koji vuce poreklo od Stojadinovica koji su dosli dal iz okoline N Pazara gde su ubili turcina i naselili se ovde. Imali su petoro sinova…jedan se zvao Mata po kome se i njihova familija prozvala Matic.

  4. Sonja rodj.Stojadinović

    Moje devojačko prezime Stojadinović Deda Svetomir je rodjen u Velikom Gradistu kao mali je ostao bez majke otac mu se zvao Čedomir moj deda je kao mlad otisao u vojsku ,posle se zapislio u vojsci bio je zastavnik bio je ucesnik NOB-a i proboja Sremskog Fronta ,menjao je mesta stanovanja i zavrsio je sa Mojom babom i sa troje dece u Pancevu gde je i ostao do kraja zivota preminuo je u 91-oj godini zivota bez jednog starijeg sina a mog oca njegova krsna slava je Sveti Luka koju je preuzeo moj stric.

    • Dragana

      Moj deda se zvao Svetomir Stojadinović, iz potkopaoničkog sela Babica. Nasa slava je Sv.Arandjel.
      Jedino sto su moji znali o svom poreklu je da smo nekad davno dosli iz Crne Gore. Inače, u selu Babica, Stojadinovići zive najmanje 150- 200 god.

      • Vanja

        Zdravo! Moj čukundeda je poreklom iz Babice, prezime Stojadinović.. Ne poznajem svoje rodjake sa te strane, jer je moj čukundeda preuzeo drugo prezime kada se oženio.. Znam vrlo malo o tom delu svog porekla, ali mi je jako drago što sam naišla na ovaj komentar..Pozdrav

      • Kristina Stojadinovic

        Pradeda mog supruga je bio Cedomir Stojadinovic iz sela Babica

        Moguce da ste u srodstvu🙂