Порекло презимена Стјепановић

13. март 2012.

коментара: 35

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТЈЕПАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стјепановић

Хаплогрупа: R1b општи кластер

Порекло: Огулин, Хрватска

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (35)

Одговорите

35 коментара

  1. Boro

    Ja sam Boro Stjepanovic iz Omarske,ne znam pravo porjeklo prezimena niti odakle su dosli,znam da je zadnja migracija mog pretka bila iz Bistrice kod Banja luke..prema Omarskoj..gde i danas zive moji.toliko,ako neko zna vise…molio bih da objavi ili neko od mojih prezimenjaka.

    • Милорад Богдановић

      Боро,
      Стјепановићи се 1882 године не спомињу у парохији Омашка (Омарска) у Шематизму дабробосанском, али се спомињу у парохији Бистрица (Бањалука) као слављеници Никољдана гдје су твоји претци живјели.
      У овоме Шематизму као и у књизи Ђорђа Јањатовића “Презимена Срба у Босни”, Стјепановићи славе Никољдан у још следећим парохијама:
      1.Бољанић и Мглај (Маглај);
      2.Варцар-Вакуф тј. Мркоњћ Град
      3.Винска-Лијешће, Дервента (Дервента)
      4.Радња Доња (Тешањ)
      5.Височник, Сасе (Сребреница)
      6.Долац-Забрђе (Сарајево)
      Иначе, овдје се може видјети да презиме Стјепановић слави 13 различитих слава, махом у подручју Сребренице, Вишеграда, Маглаја, Сарајева, Тешња, Дервенте, Травника, Власенице, Високо, а рјеђе око Приједора, Крупе, Бањалуке и Мркоњић Града.

      Још да споменем да у Карловачком владичанству спомиње се твоје презиме који славе пет различитих слава, као и католика, али Никољштака тамо нема, као ни у Далмацији и Херцеговини (Јевто Дедијер, Ристо Милићевић) гдје је стара породица Стјепановић католичке вјере у мјесту Равно (Попово), 1690 година.

      Пошто ниси навео вријеме када су твоји претци доселили у Омарску и коју славу славиш, а и латиница ми баш није толико привлачна, ево тек сад сам покушао да нешто напишем о мојим земљацима.

      Један поклон за тебе, као и за све Стјепановиће, ако желе http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=138.0

  2. SASA

    STJEPANOVICI SU IZ CRNE GORE

  3. Duško Stjepanović

    Zaista jesu porijeklom iz Crne Gore. Mi smo zivjeli u Gorazdu, istocna Bosna. Volio bih , ako postoji nacin ili pak neko ko zna vise, da pokusamo zajedno da istrazimo nase korijene. Moj deda se zvao Gligor Stjepanovic, a njegov otac Mitar. Znam da su se doselili sa Metaljke ( izmedju Pljevalja i Cacjnica ) u Gorazde, selo Podvode i Ladjenik.

    • Andjelko Stjepanovic

      Dragi Dusko,
      Mi smo sigurno rodjaci, jer su nasi bili u kontaktu i medjusobno se poznavali. I ja sam, jos kao mali upoznao Mladjena, Ratka i Milosa iz Podvoda, a sa Stjepanovicima sa Metaljke smo u kontaktu i obilazimo se. Slavimo isu Slavu Sv Joakima i Anu. Ja sam rodjen u Potkovacu, odakle su se odselili na Metaljku i Podvode. Nase porijeklo je isto.
      Ja sam poslije rata otisao u Australiju.
      Pozdravi sve Stjepanovice i, ako ovo vidis, javi se na email adresu.
      Srdacan pozdrav,
      Andjelko

  4. Снежана

    И моји су Стјепановић, из села Соколиште код Новог Града. Славе Светог краља Стефана Дечанског или у народу познатијег као Мратиндан. Занима и мене поријекло овога презимена и како се развијало његово стабло.

  5. Slobodan

    U području srednje Drine okolina Bratunca, Srebrenice, Skelana, takođe ima Stjepanovića, a stariji kažu da vodimo poreklo iz Crne Gore, mnogi su napustili ovo područje i odselili za Srbiju u potrazi za boljim životom i bežeći od nasilja u prethodnim ratovima. Slave Jovanjdan uglavnom.

  6. Duška

    Моји Стјепановићи живе у Теслићу. Има неколико породица. Породица мог дједа Душана (отац Недо) и његова браћа славе Св. апостоле Петра и Павла – Петровдан. Не знају одакле тачно воде поријекло јер још од чукундједа знамо да су ту старосједиоци, али наводно је неки даљи предак дошао са планине Озрен. Презиме Стјепановић носе моји ујаци, ја сам сада удато Радмановић. Поздрав свим мојим Стјепановићима широм свијета.

  7. Бранко Тодоровић

    Стјепановиће спомиње на Озрену Миленко Филиповић у својој студији Озрењаци Маглајци. Он их убраја у старије досељенике, који су из тог разлога лакше изгубили предање о пореклу, па се не зна одакле су се ту доселили. Налази их иначе у селу Какмуж.

    Ово презиме спомиње и Васкрсија Јанковић у својој Монографији Бољанића. Он бележи три породице Стјепановића у Бољанићу, први су староседеоци у Конопљиштима, а пореклом су са Требаве, крсна слава Никољдан; други су досељени из Пакленице у Клоч, крсна лава Лазарева субота; трећи су староседеоци у Мрђенима, а пореклом из Сочковца, крсна слава Никољдан.

  8. Jelena

    Da li neko zna Stepanovice ili Stjepanovice koji slave Sv.Avramija?

  9. Горан

    Сви СТЈЕПАНОВИЋИ потичу из Црне Горе из села Ровци, знам толико да имамо немањићке крви… ПОЗДРАВ свим СТЈЕПАНОВИЋИМА широм света и СВАКО ДОБРО!

  10. Раде Бракочевић

    Благо нама кад имамо толико потомака који имају немањићке крви.