Порекло презимена Сретеновић

13. март 2012.

коментара: 23

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СРЕТЕНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Сретеновић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Дражиниће, Краљево, Србија

Крсна слава: Трифундан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Породично стабло тестираног Сретеновића

ДНК порекло породице Сретеновић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Породична презимена у Качеру, Сретеновић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Сретеновић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Пољанице
    -Калањевци
    -Крива Река
    -Липље

  2. Krsna slava porodice Sretenovic je sv. Trifun.
    Ovde je rec od porodici koja potice i postoji u Uscu, Krusevcu i Beogradu i na koju se ovaj DNK rezultat odnosi. Takodje postojao je ogranak i u Kraljevu, bez potomaka.

    Ceo rodoslov na: http://sretenovitch.com/porodicno-stablo-sretenovic/

  3. Zoran Sretenovic

    Odakle podatak da nema Sretenovica u Kraljevu? – Koliko znam ima i nasa krsna slava je sv.Luka….Ja sam rodjen u Kraljevu,moj brat,braca od strica…Moj otac,deda,pradeda i cukundeda su iz sela Lopatnica kod Kraljeva.Dvojica pradedova su poginuli u balkanskim ratovima(takodje iz Lopatnice).Voleo bih kada bih imao vise informacija,pozdrav.

  4. Nebojsa

    Krsna Slava Sveti Luka deda mi je iz sela Dedinci kod Kursulije isto tako postoji zaseok sretenovici kod kursumlije

  5. Aleksandar

    Sretenovici su ogromna familija iz Trešnjevice kod Arilja. Zapadna Srbija. Slavimo svetog Luku… A takodje nas ima i u Kolasinu Crnoj Gori i takodje i tamo slave svetog Luku.

  6. Aleksandar

    Tačno je i moje poreklo vodi iz Trešnjevice kod Arilja… Inače iz priča moga oca nad cukun deda se doselio iz kolašina …

  7. Bojan Vicentijevic

    Moja majka je Sretenovic… i vodi porekli iz sela Stojnik kod kosmaja pored Sopota… njen cukun deda je isto rodjen tu… slava Vraci

  8. Milan

    Moj deda Milan Sretenović, po kome nosim ime, sveštenik u Kraljevu koga ubiše partizani (udba) 1945. je rodom iz Trnave kod Čačka. I mi slavimo svetog Luku.

  9. Milan Sretenović

    Moji Sretenovići su se doselili oko 1900-te godine u selo Gornja Rečica kod Prokuplja, krsna slava je Sveti Nikola, navodno sa Kopaonika. Pominjali su neko selo Dedinci, pronašao sam da tamo ima Sretenovića ali oni verovatno nisu isti pošto slave Sv. Luku. Takođe su pominjali neko selo Selište kod Brusa. Navodno neki od njih su ostali u raznim mestima prilikom seobe sa Zlatibora a deo njih se doselio u Toplicu. Pravili su i prodavali katran po Srbiji i tako su se obreli u Toplici gde su kupili imanje od Turaka u Gornjoj Rečici i tu ostali… Ako neko nešto zna o ovome biću mu zahvalan ako me obavesti.

  10. Divčić

    Imete li neko predanje o daljem porijeklu (mislim na testiranog Sretenovića koji je E V13)?
    Ja sam testirani Divčić. Imamo značajna poklapanja markera, ista nam je krsna slava. Postoji velika vjerovatnoća da Lopandići iz Bijeljine, kao i Đurice i Kojovići iz Hercegovine (Dabarsko polje) i moji Divčići (Sarajevo i okolina) imaju zajedničko porijeklo. Svi slavimo Svetog Trifuna.