Poreklo prezimena Slijepčević

12. mart 2012.

komentara: 10

[toggle title=”TESTIRANI SLIJEPČEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Slijepčević

Haplogrupa: I2a klaster E

Poreklo: Banija, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Vojislav Ananić

    SLIJEPČEVIĆ (p.m). Slijepčevići (p). u Samoboru (Gacko) i Ivici (Ljubinje). Daljim su porijeklom iz Drobnjaka u Crnoj Gori, odakle su im preci došli u prvoj polovini 16. vijeka. Tamo su se zvali Omakalovići. Jedan od četvorice sinova Marka Omakalovića, Miloš, bio je, kaže legenda, slijep i po njemu su se njegovi potomci prozvali Slijepčevići. Slave Sv. Savu. U Ivicu su doselili oko 1760. godine od Gacka. Slave Đurđevdan (59:196.280: 222:24,25). U sarajevskim izvorima pominju se Slijepčevići kao doseljenici iz Samobora. Početkom 18. vijeka u Sarajevo je došao Risto Slijepčević “da izuči ćurčijski zanat” (147:593). Od Slijepčevića iz Samobora potiču i poznate sarajevske porodice Despići. Iz Samobora je i poznati intelektualac Risto Slijepčević (1888-1964). Studirao je germanistiku i filozofiju u Beču, doktorirao u Firbourgu  (Švajcarska) s tezom o budizmu u njemačkoj književnosti. Bio je sekretar sarajevske Prosvjete, profesor Velike medrese u Skoplju, redovni profesor Filizofskog fakulteta u Skoplju, šef katedre za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Među njegovim studijama i esejima iz raznih naučnih oblasti ističu se: O savremenom vaspitanju naroda, o Luči mikrokozma, o Risti Raduloviću, Tomasu Manu… Najznačajnije njegovo djelo posvećeno domaćoj književnosti su Sabrani ogledi, a studija Šiler u Jugoslaviji najznačajniji mu je rad u oblasti germanistike. U više navrata pisao je i o Geteovom odnosu prema našoj narodnoj poeziji (77/7:226). Slijepčevići (m) su živjeli u Grančarevu (Lastva, Trebinje). Po jednom predanju “oni su dalji rođaci pravoslavne porodice Slijepčevića iz gatačke općine”. Priča se da im je davni predak bio bogumil i da se zvao Petko koji je, prelaskom na islam, “dobio od klobučkog kapetana Agbabića zemlju u Grančarevu i ovdje se stalno nastanio” (97:292). Sada ih ima nastanjenih u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Milan Slijepčević

    Poštovani,
    Potkrala se gruba greška u desetom redu teksta, jer nije reč o Ristu Slijepčeviću (1888-1964), već o Peru, od oca Đurice. Risto mu je bio stric.

    Izvori:
    Dušanka Slijepčević Lesov – Poreklo i stablo porodice Slijepčević 1650-2010, Beograd 2011.
    Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske – Sabrana dela Pera Slijepčevića, 2013.

    • Mihajlo Stanković

      Perov sin bio je reditelj i profesor na FDU Vladan Braco Slijepčević, a Perov brat bio je poznati pisac i teolog Đoko Slijepčević, Perova sestra takođe filmski radnik i teoretičar.

      • Mihajlo Stanković

        Perova sestra zvala se Bosa Slijepčević

      • Milan Slijepčević

        Otac prof. Dr Đoka Slijepčevića, Marko Slijepčević i otac prof. Dr Pera Slijepčevića, Đurica Slijepčević su braća od stričeva.
        Pero je imao braću Savu, Miloša i sestru Bosu. Ceo rodoslov porodice Slijepčević nalazi se u knjizi Prof.Dr Dušanke Slijepčević Ljesov.

  3. Sreten Neskovic Buradja

    Po tabeli koju imam rodonačelnik Slijepčevića je Sava od oca Miloša, da dodam brat Milošev bio Risto, od njega Despići, drugi brat Rašo, preko sina Luke su Rašovići, njihov otac je Simo, pa dalje Sava pa Miloši do Marka Omakalovića samoboranina iz Samobora kod Gacka. Pozdrav i pročitajte moje komentare za Daboviče i Staroviće

  4. Filip Slijepčević

    Poštovani,
    da li mi možete reći ko se i kada od Slijepčevića doselio na opštinu Prnjavor,Republika Srpska?

  5. Sinisa

    Dali je bilo Slijepcevica u Gorskom Vijencu? negdje sam cuo da je bio Vojvoda Slijepcevic ?

    • Jovica Krtinić

      Poštovani Siniša, Slijepčevići se ne pominju u Gorskom vijencu ni u drugim Njegoševim delima (provereno pretragom celokupnih dela).