DIGITALNA KNJIGA: Srpski rječnik Vuka Karadžića (1818.)

12. mart 2012.

komentara: 5

Iz fonda Digitalne Narodne biblioteke Srbije portal Poreklo vam predstavlja kompletno izdanje prvog Srpskog rječnika (“istolkovan nemačkim i latinskim rječma”) koji je “skupio i na svijet izdao” Vuk Stefanović u Veču 1818. godine.

Rečnik možete pronaći putem sledećeg linka:

Vuk Stefanović Karadžić – Srpski rječnik

U predgovoru Srpskog rječnika, Vuk Stefanović je, između ostalog, napisao:

Ja sam iz ljubavi k Srpskome jeziku, i iz želje da bi mu se što brže pomoglo, prije nekolike godine napisao i izdao na svijet Pismenicu Srpskoga jezika, samo kao mali ugled kako Srblji sklanjaju imena i sprežu glagole. Ona je izišla onakova, kao što je onda od mene mogla izići prva Srpska gramatika. Koji su sumljali da što ne znadu, mogli su se čemu iz nje poučiti; a koji misle da sve znadu, oni će se poderati onakovi kakvi su, makar im ko napisao sto najbolji gramatika. Iz koji sam uzroka izdao onu prvu Srpsku gramatiku, iz onije isti evo izdajem i ovaj prvi Srpski rječnik (i drugu gramatiku).

Ja mogu slobodno kazati za ove riječi, što su ovđe skupljene, da su sve u narodu poznate, i da se ovako izgovaraju kao što su ovđe zapisane; a u narodu je ostalo još mlogo riječi, koje ja, ili nijesam nikad ni čuo, ili mi nijesu sad mogle pasti na um. Može biti da će se i u ovoj knjizi naći riječi u opisivanju običaja i drugi riječi, kojije nema na svome mjestu.

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. jelena

    Uporno pokusavam da otvorim digitalno izdanje Srpskog rjecnika ali mi ne ide od ruke,otvara mi se prozorcic na kom pise da Google ne moze da pronadje sajt.Ako neko zna kako da dodjem do Srpskog rjecnika molim ga da mi pomogne

    • Poštovana Jelena, problem sa tom knjigom (kao i još nekim) jeste što je preuzeta sa Digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije. Već izvesno vreme (više od pola godine), gotovo kompletan sadržaj njihove digitalne biblioteke je nedostupan, pošto je u toku izrada novog softvera u saradnji sa Matematičkim institutom SANU (tako nam je bar objašnjenjeno). To znači, da do daljeg neće moći da se čitaju kako Srpski rječnik, tako ni ostale knjige za koje smo dali linkove (knjige iz pirotskog, požarevačkog, smederevskog, šabaačkog kraja…).

  2. Igor

    Još uvek neradi link? Problem loading page…