ДИГИТАЛНА КЊИГА: Српски рјечник Вука Караџића (1818.)

12. март 2012.

коментара: 5

Из фонда Дигиталне Народне библиотеке Србије портал Порекло вам представља комплетно издање првог Српског рјечника (“истолкован немачким и латинским рјечма”) који је “скупио и на свијет издао” Вук Стефановић у Вечу 1818. године.

Речник можете пронаћи путем следећег линка:

Вук Стефановић Караџић – Српски рјечник

У предговору Српског рјечника, Вук Стефановић је, између осталог, написао:

Ја сам из љубави к Српскоме језику, и из жеље да би му се што брже помогло, прије неколике године написао и издао на свијет Писменицу Српскога језика, само као мали углед како Србљи склањају имена и спрежу глаголе. Она је изишла онакова, као што је онда од мене могла изићи прва Српска граматика. Који су сумљали да што не знаду, могли су се чему из ње поучити; а који мисле да све знаду, они ће се подерати онакови какви су, макар им ко написао сто најбољи граматика. Из који сам узрока издао ону прву Српску граматику, из оније исти ево издајем и овај први Српски рјечник (и другу граматику).

Ја могу слободно казати за ове ријечи, што су овђе скупљене, да су све у народу познате, и да се овако изговарају као што су овђе записане; а у народу је остало још млого ријечи, које ја, или нијесам никад ни чуо, или ми нијесу сад могле пасти на ум. Може бити да ће се и у овој књизи наћи ријечи у описивању обичаја и други ријечи, којије нема на своме мјесту.

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. jelena

    Uporno pokusavam da otvorim digitalno izdanje Srpskog rjecnika ali mi ne ide od ruke,otvara mi se prozorcic na kom pise da Google ne moze da pronadje sajt.Ako neko zna kako da dodjem do Srpskog rjecnika molim ga da mi pomogne

    • Поштована Јелена, проблем са том књигом (као и још неким) јесте што је преузета са Дигиталне библиотеке Народне библиотеке Србије. Већ извесно време (више од пола године), готово комплетан садржај њихове дигиталне библиотеке је недоступан, пошто је у току израда новог софтвера у сарадњи са Математичким институтом САНУ (тако нам је бар објашњењено). То значи, да до даљег неће моћи да се читају како Српски рјечник, тако ни остале књиге за које смо дали линкове (књиге из пиротског, пожаревачког, смедеревског, шабаачког краја…).

  2. Игор

    Још увек неради линк? Проблем лоадинг паге…