Порекло презимена Симовић

11. март 2012.

коментара: 132

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (132)

Одговорите

132 коментара

  1. Зоран Чурлић

    Моје презиме је Чурлић и по пазарском зборнику који се позива на Антонија Руварца као извор потиче од пећког патријарха Арсенија Симовића Чорле.Он је од Симовића из Дежеве код Н.Пазара где и данас живе у већем броју.Крсна слава је Ђурђиц 16.11.предслава Ђурђев дан 06.05.Године 1804 из Дежеве због првог српског устанка три брата Симовића са новим презименом Чурлић долазе у Годачицу обронци Гледић планине одакле су моји,Ратину код Краљева и Таково код Г.Милановца где и данас живе њихови потомци.Од ових породица касније се спорадично као веома ретко презиме појављују у Загребу,Марибору и Далмацији.
    Пошто смо ми Чурлићи дакле директно повезани са Симовићима из Дежеве молим оне који знају нешто више или имају неки писани доказ да ли ми имамо директних веза са Симовићима који славе друге славе а долазе из Црне Горе,Херцеговине или Ибарског Колашина.Новопазарски зборник нуди доста поузданих информација па позивам све да и тамо потраже информације о пореклу презимена.Поздрав за све Србе а нарочито Симовиће и оне који имају изведена презимена.
    Такође молим све вас који тражите порекло да га тражите азбучним писмом јер није тешко инсталирати азбучну тастатуру.Не грешим када пишем Азбука јер је она много старија од Ћирила и Методија.

  2. Светлана Војновић

    Po majčinoj liniji moji su Simovići iz Mionice kod Kosjerića. Krsna slava je Sv.Arhangel. Ima samo imena do 5 kolena Veljko i Stanojla Simović . Deda je pominjao da su naši pretci došli iz Crne Gore.
    Hvala za svaku informaciju.

  3. Olivera Simovic

    Dragi ljudi, kao sto mozete videti prezivam se Simovic poreklom sa iz sela Trnave kod Cacka, mi kao porodica slavimo Sv. Nikolu. Jedino sto znam o svojim precima jeste ta prica o tri brata od kojih je jedan Simo, po kome smo dobili prezime, drugi se nastanio u Konjevice isto kraj Cacka a o trecem bratu nemam nikakve info. Braca su dosla iz Crne Gore, pleme kuci sa planine Kuc. Ja bih kao najmladji potomak da napravim svoje porodicno stablo, da li imate neke preporuke odakle poceti ili neke dodatne informacije proslediti? Hvala punos svima unapred

  4. Sasa Simovic

    Postovani Simovici,ja sam iz Kraljeva selo Trgoviste,znam da je moj predak doselio na miraz iz sela Ladjevci kod Kraljeva.Slava nam je Djurdjic.

  5. Svetlana

    Rodjena sam u Užicu. Moji preci po majcii su Simovići, selo Mionica kod Kosjerića. Slavili su Svetog Arhangela Mihaila.
    Volela bih nešto više da saznam odakle su došli. Bila bih zahvalna svima koji nešto znaju. Inače znam imena do 4 kolena, dalje ne.
    POzdrav svim Simovićima.
    Svetlana.
    [email protected]

  6. Ivan Simovic

    Postovani Simovici,

    Ja sam od Simovica iz sela Grosnica kod Kragujevca. Slavim Svetog Nikolu. Pra deda mi se zvao Velimir Simovic rodjen u Grosnici 1900 godine. Trazim svoje poreklo kao i velika vecina vas ovde.

    Zahvalan sam za bilo kakvu informaciju!

    mail: [email protected]

  7. Mladen Simovic

    Moje ime je Mladen Simovic..zivim u Priboju na Limu..Slavimo slavu Djurdjevdan..Moj otac.,deda,pradeda i cukun deda su ziveli u selu Kukurovici zaseok Lucica..deo nasih Simovica su odselili u selo Banice..opstina Cajnice R.Srpska..Cukun deda mi se zvao Borisav..poginuo na Solunu 1915..pradeda Milos..deda Milorad..otac Radojko..