Poreklo prezimena Simović

11. mart 2012.

komentara: 132

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (132)

Odgovorite

132 komentara

  1. Zoran Čurlić

    Moje prezime je Čurlić i po pazarskom zborniku koji se poziva na Antonija Ruvarca kao izvor potiče od pećkog patrijarha Arsenija Simovića Čorle.On je od Simovića iz Deževe kod N.Pazara gde i danas žive u većem broju.Krsna slava je Đurđic 16.11.predslava Đurđev dan 06.05.Godine 1804 iz Deževe zbog prvog srpskog ustanka tri brata Simovića sa novim prezimenom Čurlić dolaze u Godačicu obronci Gledić planine odakle su moji,Ratinu kod Kraljeva i Takovo kod G.Milanovca gde i danas žive njihovi potomci.Od ovih porodica kasnije se sporadično kao veoma retko prezime pojavljuju u Zagrebu,Mariboru i Dalmaciji.
    Pošto smo mi Čurlići dakle direktno povezani sa Simovićima iz Deževe molim one koji znaju nešto više ili imaju neki pisani dokaz da li mi imamo direktnih veza sa Simovićima koji slave druge slave a dolaze iz Crne Gore,Hercegovine ili Ibarskog Kolašina.Novopazarski zbornik nudi dosta pouzdanih informacija pa pozivam sve da i tamo potraže informacije o poreklu prezimena.Pozdrav za sve Srbe a naročito Simoviće i one koji imaju izvedena prezimena.
    Takođe molim sve vas koji tražite poreklo da ga tražite azbučnim pismom jer nije teško instalirati azbučnu tastaturu.Ne grešim kada pišem Azbuka jer je ona mnogo starija od Ćirila i Metodija.

  2. Svetlana Vojnović

    Po majčinoj liniji moji su Simovići iz Mionice kod Kosjerića. Krsna slava je Sv.Arhangel. Ima samo imena do 5 kolena Veljko i Stanojla Simović . Deda je pominjao da su naši pretci došli iz Crne Gore.
    Hvala za svaku informaciju.

  3. Olivera Simovic

    Dragi ljudi, kao sto mozete videti prezivam se Simovic poreklom sa iz sela Trnave kod Cacka, mi kao porodica slavimo Sv. Nikolu. Jedino sto znam o svojim precima jeste ta prica o tri brata od kojih je jedan Simo, po kome smo dobili prezime, drugi se nastanio u Konjevice isto kraj Cacka a o trecem bratu nemam nikakve info. Braca su dosla iz Crne Gore, pleme kuci sa planine Kuc. Ja bih kao najmladji potomak da napravim svoje porodicno stablo, da li imate neke preporuke odakle poceti ili neke dodatne informacije proslediti? Hvala punos svima unapred

  4. Sasa Simovic

    Postovani Simovici,ja sam iz Kraljeva selo Trgoviste,znam da je moj predak doselio na miraz iz sela Ladjevci kod Kraljeva.Slava nam je Djurdjic.

  5. Svetlana

    Rodjena sam u Užicu. Moji preci po majcii su Simovići, selo Mionica kod Kosjerića. Slavili su Svetog Arhangela Mihaila.
    Volela bih nešto više da saznam odakle su došli. Bila bih zahvalna svima koji nešto znaju. Inače znam imena do 4 kolena, dalje ne.
    POzdrav svim Simovićima.
    Svetlana.
    [email protected]

  6. Ivan Simovic

    Postovani Simovici,

    Ja sam od Simovica iz sela Grosnica kod Kragujevca. Slavim Svetog Nikolu. Pra deda mi se zvao Velimir Simovic rodjen u Grosnici 1900 godine. Trazim svoje poreklo kao i velika vecina vas ovde.

    Zahvalan sam za bilo kakvu informaciju!

    mail: [email protected]

  7. Mladen Simovic

    Moje ime je Mladen Simovic..zivim u Priboju na Limu..Slavimo slavu Djurdjevdan..Moj otac.,deda,pradeda i cukun deda su ziveli u selu Kukurovici zaseok Lucica..deo nasih Simovica su odselili u selo Banice..opstina Cajnice R.Srpska..Cukun deda mi se zvao Borisav..poginuo na Solunu 1915..pradeda Milos..deda Milorad..otac Radojko..