Порекло презимена Симовић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » prezimena » Порекло презимена Симовић

Порекло презимена Симовић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (76)

 • Valentina Simovic

  Prezime Simovic potice iz Crne Gore.Prvi predak zvao se Simo i od njega se nastavilo
  prezime Simovic.Porodicno groblje na kome je i Simo sahranjen nalazi se u Pretokama
  selu pored Kragujevca , u koje je on dosao neposredno pre smrti.

  Одговори
 • Marina Simović

  Moj deda nam je ispricao dok je bio ziv, da su Simovići nekad bili Bosići. Kada je otac Bosića umro, majka Simka je prevela 2 sina i teško ih odgajala ali se borila za njih, pa su oni kasnije kad su porasli u čast njoj uzeli prezimena jedan Simović, a drugi Simić.
  Violetin podatak je meni interesantan, jer je moj pradeda djeneral Dušan Simović poreklom iz Kragujevca.. Pozz

  Одговори
  • vALENTINA SIMOVIC

   Inace ja sam Valentina ali nema veze . Moj prapradeda je Dusan simovic bas kao i tvoj ali moj deda je pricao da je prezime simovic nastalo od 3 brAce jedan se zvao Simo drugi Blagoje a za treceg nisam sigurna. od Sima je nastalo prezime Simovic a od Blagoja Blagojevic. Simovic i Blagojevic su u rodu. I samo jos jedno da te pitam jesi li ikada bila u Pretokama?? Tamo je porodicni grob SImovica

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Симовић по местима пребивалишта. Према књизи Радомира Илића „О љубићским селима“.

  -Коњевићи
  -Лађевци
  -Бечањ, уз Чикардиће
  -Прељина-1, уз Курћубе
  -Прељина-2, уз Осаћане

  Одговори
 • Danilo Simovic

  Postovani,

  zna li neko od Vas nesto o Simovicima slava Sveti Luka?
  Prica se da poticu iz jednog sela pokraj Niksica i da ima jos dosta Simovica tamo koji slave sv. luku. Inace znam, da mi je pradeda dosao iz Crne Gore u Sumadiju. Neki ljudi na internetu cak tvrde da Sima Milutinovic potice iz te grane.

  Veliki Pozdrav
  Danilo Simovic

  Одговори
 • Snežana Simović

  Tako je Danilo: Simovići potiču iz sela Dragovoljići kod Nikšića. Krsna slava nam je Sveti Luka., Iz ove loze je potekao Sima MIlutinović.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Симовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Белошевац
  -Нови Милановац
  -Грошница (Ђорђевци)
  -Грошница (Никољци)
  -Трешњевак
  -Корићани

  Одговори
 • Danilo Simovic

  Hvala za informaciju snezana!:-) Posle godinu Dana istrazivanja porekla konacno sam nesto saznao.(rodjen sam u dijaspori i internet mi je jedina mogucnost istrazivanja) Moze li neko reci kom plemenu pripadaju Simovici?

  Hvala!

  Одговори
  • Љубиша Симовић

   Poštovani Danilo,
   Simovića ima raznih i sa raznih strana. Moja je porodica od Simovića iz plemena Cuca (opština Cetinje, Stara Crna Gora). Slavimo sv. Jovana 20. januar.
   Simovići smo od oko 1750. godine, a pre toga smo bili Miljenovići (po knezu Miljenu koji je pogubljen u Skadru kao jedan od glavara plemenskih). Od mene do Miljena ima dvanaest pasova. Po nekim legendama Miljen je bio sin Miždraga, Miždrag sin Vuždraga, a ovaj sin Bajka, tako da nas zajedno sa Perovićima, Krivokapićima i drugim bratstvima zovu još i Bajkovići. I. t. d.
   P.S. Pogledaj ako pronadješ knjigu Stara Crna Gora, autora Jovana Erdeljanovića.
   Pozdrav

   Одговори
   • Mirko

    Zdravo,ja sam od miljenovica iz gradine,imam kuci neki rodoslov koji vodi sve do nekog sima i vj je to taj simo od kojeg su nastali simovici u cuce tj u tresnjevo jer moji rodjaci u niksic kazu da su oni ranije bili simovici a sad se prezivaju cicovic isto kao i ja,mozete li mi se javiti na mejl da vidimo to sve,zahvaljujem

    Одговори
    • Љубиша Симовић

     Mirko, Cicovići su srodnici Miljenovića Simovića, bar tako kažu moji stari iz Cuca (Trešnjevo, Rokoče), a tačno je i to da je Simo Miljenović iz Gradine Cucke otišao u Trešnjevo i tamo zasnovao porodicu, od kojih su svi Simovići u Trešnjevu i Rokočama.
     Pozdrav,
     Ljubiša Simović

     Одговори
   • Goran

    Simovići u selu Mrsać kod Kraljeva slave Aranđelovdan i pre više od 200 god došli iz CG NEGDE OKO Cetinja.Znate li šta o tome? Deda Dušan,pradeda Jovan(poginuo na Solunu),čukundeda Radoslav….

    Одговори
  • Nenad

   Cucka Nahija, Cuce, Trešnjevo, Rokoče, Crna Gora još pre serdara knjaza nikole Simovića hiljadu šestotina i neke…

   N. Simović

   Одговори
 • Danilo

  Poštovani Ljubiša,

  hvala za odgovor. Knjigu sam našao na internetu i odmah ću početi da vidim da li ću pronaći nove informacije. Nego što ja pitam je: Postoji li mogućnost da se isključivo po prezimenom i krsnoj slavi pronađe pleme? Može li se jedno prezime sa istom krsnom slavom npr. nalaziti u dva plemena? Pitam, jer neki tvrde da su Simovići sa krsnom slavom sv. Luka iz plemena niksici a drugi kažu, da su iz plemena cuce.

  Pozdrav

  Одговори
  • Љубиша Симовић

   Danilo,
   Nisu srodnici Simovići iz Nikšića što slave sv. Luku sa Simovićima što slave sv. Jovana.
   Izvini, ali nisam dugo posećivao ovaj link i zato tek sada odgovor (možda zakasneo)

   Одговори
 • Simovic Stefan

  Da li neko moze da mi kaze nesto o porodici Simovic , slava Sv. Jovan , u okolini Kraljeva ?

  Одговори
 • Rasa

  Moji Simovici su iz Gornje Gruze, selo Brestovac. Slave Svetog Nikolu i dosli su oko 1790 iz Srema. Pominje se prezime Corovic kao predhodno. Pitam da li neko moze da napravi vezu sa slicnim prezimenom?

  Одговори
 • Milorad

  Moji Simovići slave Aranđelovdan, poreklom su iz Pive i potomci Baja Pivljanina.

  Одговори
 • Anastasija

  Zna li neko nesto o prezimu Simovic koji slave Djurdjic.Ja znam nesto jako malo i to je kao neke legenda koja se prenosi sa kolena na kolenu u nasoj porodici.
  Kazu da su postojala dva brata Simovica koji su se posvadjali pa je jedan oduzeo -ovic i tako je nastalo prezime Simic

  Одговори
 • Sasa Simovic

  Ako neko zna neka napise za prezime simovic krsna slava sveti mrata (stefan decanski)

  Одговори
 • Milovan Simović

  Ja već imam porodično stablo,koje sam nešto sam istražio,nešto nastavio od istoričara koji se bavi rodoslovima.Voleo bi da imam kontakt sa Ljubišom Simovićem pošto se podudara poreklo iz Cuca ( Mašići) i još dalje od Pavla Orlovića,odnosno dede Grgura i oca Vuka Crnogorca.Inače oni su negde sa novog brda.Pavle je imao četiri sina a mi smo poreklom od Bojka ,pa Bajo zatim Bjele pa opet Bajo pa Šćepan pa Cule,Miždrag,Vuždrag.Miljen,Jovan,Novak,Simo.

  Одговори
  • Љубиша Симовић

   Milovane,
   Žao mi je što ti se tek sada javljam, nisam se kačio na ovaj sajt dugo.
   Adresa mi je orasiomaga@gmail.com
   Javi se, legenda kaže da smo poreklom od Orlović Pavla, a ponavljaju nam se imena, Bajko, Miždrag Vuždrag, Miljen, Jovan, Novak, Vuk, Miljen, Simo… do mene je dvanaest pasova od Miljena,
   Pozdrav,
   Ljubiša

   Одговори
 • zoran simovic

  Pozdrav svim simovicima.Gotovo da nista ne znam o svom poreklu i prezimenu, odnosno odakle potice moja porodica. Rodjen sam u selu MRSAC, oppstina Kraljevo, slavima slavu Arandjelovdan.U Mrsacu ima vise porodica koje nose ovo prezime i znam da to nije jedinstveno poreklo vec se radi o vise familija Simovic. Zamolio bih, ako neko zna ili ima podatke o poreklu ovog prezimena, da o tome napise ili me uputi na izvore o poreklu.

  Одговори
  • Нинослав Кузмановић

   Драгољуб В. Корићанац у свом раду о Надибру наводи да су и Симовићи који славе Аранђеловдан и Симовићи који славе Јовањдан староседеоци у Мрсаћу. Они су пореклом од Михаила и Милована Симовића који су пописани у тефтеру чибучког прихода од 1822. године.

   Одговори
  • Simović Goran

   Simovići u selu Mrsać kod Kraljeva slave Aranđelovdan i pre više od 200 god došli iz CG NEGDE OKO Cetinja.

   Одговори
 • Boris

  Moze li neko da mi kaže nesto o Simovicima koji slave Đurđevdan, koliko sam upucen poticemo iz okoline Čačka, da li iz Jezevica ili neko drugo selu tu kod Cacka, interesuje me originalno poreklo odakle su dosli? 🙂

  Одговори
  • Pedja

   Simovici iz Zablaca kod Cacka slave Arandjelovdan. U Zablace su dosli pocetkom 20. veka iz susedne Jezevice. Majka mi je iz te familje. deda mi je pricao da su im Simovici-Kurcube iz Preljine kod Cacka rod. Pricao mi je da su se ranije i orezivali Kurcube ali su promenili prezime po nekom pretku Simeunu-Simu. Pominjano selo Mrsac je relativno blizu Zablaca a i slava Arandjelovdan se poklapa. Vredi pogledati.

   Одговори
  • Dejan

   Ja sam od Simovica koji slave Djurdjevdan. Deda mi je iz okoline Arandjelovca (selo Vokosavci, Gornja Tresnjevica) a po pricama dosli su tamo pre vise generacija sa Pestera …

   Одговори
 • Andrijana Simovic

  Moj deda je poreklom iz Raske, a moja porodica i ja zivimo u Beogradu, slavimo Svetog Arandjela, i meni ovo sve bas i nije jasno. Odakle poticu Simovici koji slave Arandjelov dan?

  Одговори
  • Svetlana Djukanović

   Andrijana,Raščanski Simovići su u selu Milatkoviće kod Raške.Mene je više interesovalo potomstvo mamine tetke Ranđe Nešović,udate za oficira kraljeve vojske Simovića,koji u drugom ratu deportovan u logor iz kojeg nije smeo da se vrati nego je produžio za Ameriku.Ali nikada nije zaboravio svoju suprugu Ranđu,ćerku Vinku(živela u Beogradu u zgradi na mestu „Beograđanke“,kasnije na Petlovom brdu,nema potomstvo,relativno mlada preminula) i sina,zvala sam ga ujka Mile,to je problem što ne znam pravo ime.Čak i ujnu sam oslovljavala sa ujna Mica.Inače smo se posećivali,njihova deca su odrasla,možda su kao ja oko 60.Od svih Simovića iz Milatkovića kod Raške na „fejsu“,je samo jedan momak,koji je moj prijatelj za slučaj da nešto sazna.Inače nema neko znanje o precima,Jedino što bi znao je verovano da li svi slave istu slavu.Pozdrav,žao mi je što ranije nisam primetila tvoje pismo,moja mama je preminula u maju(18.g.),starijih nema.

   Одговори
 • Milan

  Da li neko zna nesto o Simovicima koji slave Lazarevdan ???
  Inace znam da mi je prababa zivela u selu Gostilje kod Zlatibora…

  Одговори
 • Luka Pantovic

  Moj pokojni deda je bio Simovic, ali kako sam razumeo od oca, on je u cast nekom svom bratu promenio prezime u Pantovic. Deda je bio komunista, a oca nije interesovalo poreklo, premda sam sada na nuli. Deda se iz sela Tulare preselio u Beograd, gde smo mi sada, a slava je Sveti Joakim i Ana. Deda se zvao Simo, njegov otac Blagoje, a Blagojev otac Milinko. Ako neko zna nesto o ovome, bio bih mu beskrajno zahvalan kada bi me kontaktirao

  Одговори
 • Biljana

  Pozdrav svim Simovicima!
  Htela bih da pitam za Simovice iz sela Okose kod Novog Pazara, slavimo Svetog Stefana, bila bih zahvalna da mi neko da pouzdane podatke odakle poticemo ?

  Одговори
 • MIROSLAV

  Zivim trenutno u Nemackoj, nekih pola godine… Inace zivimo u Srbiji, slavimo Sv. LUKU! Deda mi je iz sela Vina kod Foce, a cuo sam da mi je prdeda iz Hercegovine… Da li iko ima informacija o kom se mestu radi, zeleo bih da obidjem ceo taj kraj odakle poticem! Pozzz za sve Simovice i unapred hvala!

  Одговори
 • Katarina

  Moje devojacko je Simovic, deda je sa roditeljima i jos devetoricom brace ziveo u mestu Okose, kod Novog Pazara. Slava nam je Vraci, sv. Kozma i Damjan.

  Одговори
 • Jovana

  Zdravo svima.Moje devojacko prezime je Simovic.I posto sam sad dobila decu,sad pravim porodicno stablo…Moj pradeda je Simovic iz Lelica kod Valjeva..Slavimo Svetog Nikolu..Da li mi neko moze reci poreklo ili knjige gde bih to mogla da pronadjem.

  Одговори
  • Rasa

   Jovana, vi ste medju retkim Simovicima koji slave Svetog Nikolu. To je i moja slava i kao sto sam gore rekao, moji Simovici zive u Brestovcu, Gornja Gruza, i vode poreklo iz Srema. Tacnije, doselili se oko 1790. godine.

   Одговори
   • Душка

    Поздрав, Моји су из Чачка. Не знам порекло одакле су дошли. Да ли знате нешто више о томе?

    Одговори
 • Nikola Simović

  Dobar dan. Može li neko da mi kaže nešto o porodici Simović, selo Obrva kod Kraljeva, krsna slava Sveti Nikola, i o porodici Šljivić, selo Miločaj kod Kraljeva, krsna slava Sveti Djordje (Djurdjevdan)?
  Hvala unapred!

  Одговори
 • Jelena S

  Pozdrav, mi Simovići smo sa Romanije, slavimo Arandjelovdan. Mog djeda djed se zvao Simo. Simin otac se zvao Vaso. Djed mi je pricao da su Simovici dosli iz Crne Gore ali ne zna tacno odakle.

  Одговори
 • Aleksandar

  Simovića ima i u Kusovcu u opštini Knić, slave sv. Trifuna. Zajedno sa Obrenovićima i Kostićima iz sela Guncati su familija. Ako ima Simovića koji slave sv. Trifuna, voleo bih da mi se jave.

  Одговори
 • Ivana

  Zdravo svima, ja sam Ivana Simovic devojacko. Zanima me zna li neko nesto o Simovicima iz Priboja na Limu. Po pricama djeda znam da su bila trojica brace Jovan,Simo, i ne znam koji je bio treci. Da sy se zbog turaka odvojili. Simo je iz Crne gore dosao u Srbiju i tako su nastali Simovici….za ostalo ne znam sem da nam je krsna slava sv.Jovan zimski. Hvala svima koji nesto vise kazu. I pozdrav svim Simovicima!!!

  Одговори
 • Nikola Simović

  Pozdrav svima, koliko sam uspeo da saznam moji su se u Dobroselicu na Zlatiboru doselili iz Cuca u Crnoj Gori i slavimo Aranđelovdan.

  Inače rodjen sam i živim u Beogradu. Čuo sam da imamo puno rodjaka u okolini Kragujevca. 🙂

  Одговори
  • Nikola Simovic

   Ja imam sledecu pricu, mozda neko ima slicnu…
   naime, najstariji podatak koji imam je taj da su moji Simovici dosli sa Cetinja na Zlatibor, selo Dobroselica (opstina Cajetina) ne znam koje godine, zbog krvne osvete. Zaboravio sam i sa kojom porodicom je doslo do sukoba, ali cini mi se da je u pitanju neko prezime na slovo K. Nakon toga grupa Simovica je tu dosla i naselila je Dobroselicu. Ja sam potomak Mikana Simovica. Medjutim, protivnicka familija je saznala gde su se naselili i unajmili su ljude da se pobiju svi Simovici koji se budu zatekli u tom selu… Srecom, mali broj je stradao. Nakon Mikana ne znam redom potomke, sve do mog pradede Simise. Simisa je imao 10oro dece iz 3 braka i potomaka ima najvise u Uzicu i Lajkovcu. Inace slavimo Svetog Arandjela.

   Одговори
 • Simovic

  Zanima me da li znate nekog od Simovica koji su ziveli kod Prokuplja i Kursumlije trenutno samo toliko znam dosta su se selili odatle ima tamo jedno malo mesto Djake gde imam neku rodbinu slavimo svetu Petku i mislim da su promenili prezime iz Devedzic u Simovic to je nesto najbitnije sto znam pa ako ima neko nesto da zna malo vise vrlo rado bih saslusao.Hvala unapred

  Одговори
 • Војислав Ананић

  СИМОВИЋ (п), у Миљевцу код Невесиња. Старосједиоци су у том селу. Славе Симуњдан (59:325). Симовића има и у Богојевић Селу (Зупци, Требиње). Једно су братство са Вукаловићима (75:1241). Има их настањених и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Nikola Simovic

  Pozdav svima iz Kragujevca sam ima li Simovica poreklom iz Morace koji slave Lazarevu subotu?

  Одговори
 • Irina

  Moje devojačko prezime je Simović. Deda (Vlastimir, rođ. 23.07.1900.) je iz Milićeva Sela, od oca Nedeljka, rođen kao četvrti sin. Vlastimir se malo bavio istraživanjem naše istorije, od crkve u Godoviku na dalje. Elem, stigao je do podatka da se naš predak Simo Katunjanin sklonio u Srbiju (od nečega je bežao, da li od Turaka ili krvne osvete (?)), sa dva sina. Upali su u zasedu, Simu su ubili a sinovi uzeli prezime po ocu. Vlastimir je sve što je pronašao, napisao u svoju „svesku“, koju ja nemam pri ruci i koja je kod mog oca (Slobodan, rođ. 1935 u Beogradu). Vlastimirova slava je Đurđevdan. Kad dođem do sveske dodaću podatke.

  Одговори
 • Mirko

  Ljubisa da li mozes da mi se javis kada vidis por na ovaj br da razmjenimo podatke o simovicima I Miljenovicima, 067 443 102,na viber I what’s up sam uvjek dostupan, zahvaljujem

  Одговори
 • Душка

  Поздрав Симовићима
  из Чачка су моји пореклом а не знам одакле су дошли. Крсна слава је Св.Никола (19.12.). Да ли ми можете нешто више рећи, јер колико знам да је дедаТихомир имао још 2 брата,један се звао Богољуб.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top