Poreklo prezimena Sekulić

11. mart 2012.

komentara: 153

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (153)

Odgovorite

153 komentara

  1. Saša Sekulić

    Poštovani Slobodane I Smiljana moji potiču iz Tobolica i slavimo sv. Nikolu
    Moj čukundeda Vuja je imao dva braka
    Moj pradeda Milan (1913) je Vujino dete iz drugog braka
    Milan je ozeno Božić Bojanu iz Božića imali su troje dece
    Branka(1935) Mirka(1932) I Daru(1941).Svi su rođeni u Toboliću.
    Moj deda je Mirko.Živimo u Beogradu

    • Sekulić Darko

      Poštovanje , moje Sekulić prezime potiče isto iz Tobolića , brdo Um (Hum) od dede Nikole ( Vasilj ) i babe Smiljane rođ. Ćuić. Dedin špicnamet je bio Šicar . Svi Sekulići sa tog podneblja su iseljeni 60tih godina pod jurisdikcijom vojske .. porodično smo raseljeni u Zagreb , Beograd , Sremsku Mitrovicu .

    • Danilo Sekulić

      Postovanje Saša,
      Ja sam Danilo Sekulić, sin Darka Sekulića koji je odgovorio na Vaš komentar. Uspeo sam pronaći nesto o vasem čukundedi i pradedi. Ovo je isečak iz knjige “Kordunski Rekvijem” Svetozara Livade:
      “Kucni Broj – 10: Sekulić Vujo s
      porodicom. Sin Milan bio
      u njemačkom ropstvu, a po
      povratku ostao u Beogradu.”

  2. Rašo

    Pozdrav
    Ja sam Ratko Sekulić poreklom sam iz vojnovca kod Plaškog,moji baba i deda su iz sela Tobolića kod Slunja. Pozdrav za sve Sekuliće…

  3. Olga Hohrajn-Serdarevic

    Postovani Sekulici,
    zna li iko od vas Slobodana ( Boba ) Sekulica koji je zivio u selu Dubovac ( ulica Dunavska )?Zeljela bih da ga nadjem, jer su moji ljetnji raspusti u djeditnjstvu sa njegovom porodicom nesto najljepse sto sam ikada dozivjela.
    Srdacan pozdrav
    Olga

  4. Olivera Jovanović

    Poštovanje,
    Moje devojačko prezime je Sekulić. Moj otac, Miloje Sekulić, je rođen u Čičkovi pored Sirogojna (Zlatibor), tridedetih godina 20. veka. Deda mi se zvao Branko. Iz nejasnih i neproverenih priča znam da su postojala tri brata, Sekula, Bojo i jedan čijeg imena ne mogu da se setim. Navodno, došli su sa tromeđe (Srbije, Crne Gore i Bosne), a po braći su porodice dobile prezimena Sekulić, Bojović…
    Imam još jedan takođe neproveren podatak da su moji Sekulići poreklom iz Bjelopavlića u Crnoj Gori. Ako je to tačno, da li to znači da su i pomenuta braća u jednom trenutku (kada?) u seobi došli do zlatiborskog kraja i tu se nastanili? Ukoliko neko ima bilo kakav podatak koji bi bar malo doprineo saznanju o korenima, neka mi piše.
    Zahvaljujem se.
    Pozdrav!

  5. Miodrag

    Pozdrav,

    da li neko ima informacije o Sekulićima iz Čačka ili okoline. Ne znam koja im je slava. Ali znam da je predak Obrad Sekulić krajem 19 veka bio jedan od prvih, a i poznatih stolara (tišlera) i bravara u Čačku.

    Hvala puno unapred!

  6. Sanja Sekulić

    Moji su iz sela izneđu Nove Varoši i Sjenice.( Gornje Lopiže). Koliko znam vodimo poreklo iz Crne Gore.
    Slavimo Svetog Jovana.
    Pozdrav svima

  7. Sekulic

    Pozdrav Sekulici!
    Ja sam iz sela Sekulici kraj Danilovgrada
    Svako dobro svima!

  8. Vuk Sekulić

    Pozdrav.
    Dugo već istražujem poreklo svoje porodice, ali na žalost bez velikog uspeha.
    Moja porodica je već generacijama u Užicu(selo Buar), slavimo Sv. Stefana.
    Čukundeda mi je sahranjen na groblju u Buaru, ali tamo ne postoji ni jedan stariji spomenik od tog sa prezimenom Sekulić. On se zvao Ilija(1876-1946). Sasvim je izvesno da Sekulići nisu starosedeoci u Buaru. Prema podacima koje sam uspeo da sakupim(npr. iz knjige “Užička Crna Gora” Ljubomira Ljube Pavlovića), i kroz usmeno predanje, zaključio sam da se porodica doselila u Buar verovatno ili na kraju 19. ili početkom 20. veka(naravno to je samo moj zaključak, koji ne mogu da dokažem). Često, iz više izvora(usmeno predanje), sam čuo da smo poreklom iz Crne Gore, negde od Bjelog Polja. Ipak, naišao sam i na informaciju da je Ilija(1876-1946) ili njegov otac došao u Buar iz zaseoka Sekulići na Tari(ni ova informacija nije proverena i 100% tačna).
    Istraživao sam, ali nisam uspeo da pronađem konkretne informacije o tome da li su se neki od Sekulića u prošlosti selili iz Bjelog Polja(ili okolnih sela) u zaseok Sekulići na Tari.

    Značile bi mi bilo kakve informacije koje bi pomogle da saznam više o poreklu moje porodice.
    -Zanima me zaseok Sekulići na Tari, poreklo i seobe.
    -Poreklo i seobe Sekulića iz okoline Bjelog Polja, posebno njihovo doseljavanje ka okolini Užica.
    -Informacije o Sekulićima u Užičkom kraju, ili bilo kakve informacije koje bi mogle da mi budu od koristi.

    Pozdrav svima, i unapred hvala na pomoći.

    • Vuk Sekulić

      U još jednoj verziji priče koju sam čuo, a zaboravio da navedem u prošlom komentaru, umesto zaseoka Sekulić na Tari pominje se selo Volujac kod Užica(ponovo informacija koja nije 100% proverena)

  9. Valentina Sekulić

    Moje prezime je Sekulić. Po priči mog dede, moja porodica je živela ili na granici sa Crnom Gorom ili u Federaciji, pa su se preselili u Crnu Goru. Tu su živela 3 brata koja su radi krve osvete pobegla, jedan je pobegao u okolinu Srebrenice(odakle je moj deda i njegov deda), jedan u Vojvodinu i treći na granicu sa Bugarskom. Moja krsna slava je Sv. Stefan Dečanski( Mratindan) 24.11.

    • Sekulić Miloš

      Pozdrav Valentina,
      Mi takođe slavimo Mratindan sv. Mina, iz Blaca je moja familija i uspeo sam da nađem podatak da su tu doseljeni sa Kopaonika tj. Sela Semeteš negde Posle Srpsko-turskih ratova 1878.g
      Na Semetešu i dalje ima Sekulića a po svemu sudeći to ijm je bila jedna od usputni stanica… Za sada tražim trag ka crnoj gori tj katunskoj nahiji odakle bi trebalo da su prvobitno došli ali nemam dokaz za sada.
      Srdačan pozdrav!

  10. Miodrag

    Miodrag Sekulic,selo Donja Borina kod malog zvornika.krsna slava Sveti Luka 31.oktobar…voleo bi znati nesto vise o poreklu…po pricama iz Cg.