Poreklo prezimena Sekulić

11. mart 2012.

komentara: 153

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (153)

Odgovorite

153 komentara

  1. miljan sekulic

    Ja sam Miljan iz Leposavica sa Kosova i Metohije, slavimo slavu sv. Pantelejmon, a pre toga smo slavili Mitrovdan pa bi sada zeleo da znam da li sam rod sa Sekulicima iz Berana pa ako neko zna nesto voleo bi da mi kaze jer sada istrazujem to.

  2. Dušan

    Koliko sam ja čuo od mojih, ima jedno selo kraj Danilovgrada, Sekulići i da su naši odatle. Deo se odselio u Kordun tj nastanjen je od strane Marije terezije, odakle je i moj deda posle došao u Bg. Deo je u Šumadiji dosta njih ima. To je sve što znam krivo mi je što je tako malo… Pozdrav za rodbinu

  3. Andrija

    Da li bi neko mogao da mi kaže više o Sekulićima iz istoimenog sela kraj Danilovgrada…krsna slava Sv.Petka?

  4. Jovan Sekulić

    Pozdrav svima!
    Zovem se Jovan Sekulić, živim u Kovinu, južni Banat, od 1812. godine Sekulići žive u selu Dubovac pored Kovina, svi slave svetog Arhangela Mihajla, danas ima 20-ak porodica u selu. Rečeno mi je da su došli iz Podgorice. Prijatelji iz Crne Gore su rekli da smo od Bjelopavlića. Da li neko zna nešto više o našem poreklu? Unapred Hvala.

  5. slobodan sekulic

    pozdravljam sve sekuliće, bez obzira na naciju ili vjeru.
    ja sam iz bandića gdje još uvijek postoje usmena predanja o migracijama naših rodjaka na razne strane, što je razumljivo imajući u vidu tadašnje društveno-ekonomske okolnosti. moji preci su ,
    prema erdeljanoviću ,na ove prostore stigli iz hercegovine
    stara slava nam je bila jovanjdan , dok sada slavimo malu gospodju- mala gospojina.
    mislim da prilikom utvrdjivanja porijekla treba uzeti u obzir krsnu slavu,običaje,jezik.specifične riječi, imena predaka.usmena predanja , naročito u nedostatku pismenih izvora.
    ostajem otvoren za razmjenu saznanja koja mogu doprinijeti utvrdjivanju porijekla, valjda smo toliko obavezni prema precima.

  6. Goran Sekulić

    Moji Sekulići žive u Brasini, opština Mali Zvornik (Srbija), a ima ih dosta i u Omoljici kod Pančeva gde su kolonizirali posle drugog rata. Znam samo po pričama starijih da su poreklom iz Crne Gore, ali ako neko zna više o tome, voleo bi ija daznam.

  7. Goran Sekulić

    Ah da, svi slave Svetog Luku….

    • Nebojša Novaković

      Ove Sekuliće nalazim u Borini, ne u Brasini. Doselili su se iz Donje Triješnjice od Veselinovića. Slava Sv. Luka.

      Veselinovići u Donjoj Triješnjici vode poreklo od popa Veselina, koji se doselio iz Nikšića. Ovde je gotovo 100% reč o plemenu Nikšići.

  8. Goran Sekulić

    Hvala, verovatno je to, pošto Brasina i Donja Borina imaju praktično nevidljivu granicu.

  9. Goran Sekulić

    Znači brdsko-planinska rasa, vidim ja samo gledam u Gučevo.

  10. Goran Sekulic

    Postovani Sekulici! Zovem se Goran Sekulic i rodjen sam u N.Pazaru.Kako mi je moj pokojni deda Bogdan pricao,oni su negde oko 1925.god.dosli iz Ercega tadasnji Ivanjicki srez.Takodje koliko se secam ali nisam potpuno siguran,on je takodjer pominjao da smo poreklom iz Crne Gore i da nam je predak neki Sekula koji je u Ercege prebegao zbog krvne osvete, zato sto mu je neki poreznik ubio psa a ovaj njega. Takodjer koliko se secam on se u srbiju (tj. selo Ercege)doselio negde oko 1878.god.Spostovanjem pozdrav za sve Sekulice na ovom svetu.

    • Goran Sekulic

      P.S Zaboravio sam da kazem da slavimo Svetog Nikolu i da su se doselili u selo Buice ili Rogatac, koje se nalazi ispod pesterske visoravni a na 18 km od Novog Pazara na putu ka Sjenici.

      • Bogdan Sekulić

        Zovem se Bogdan Sekulić , i od svog dede Bogdana sam cuo pricu da vodimo poreklo iz Crne Gore i da su se odselili zbog krvne osvete.Inace slavimo slavu Svetog Nikolu,deda mi zivi u Novim Luzanima opstina Derventa u selu zivi jos oko 50 Sekulića.Pradeda mi se zvao Simo njegov otac Jovo a deda Mile.Deda mi rekao jos da je Mile imao tri brata a za dalje neznam.