Порекло презимена Секулић

11. март 2012.

коментара: 153

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (153)

Одговорите

153 коментара

  1. Saša Sekulić

    Poštovani Slobodane I Smiljana moji potiču iz Tobolica i slavimo sv. Nikolu
    Moj čukundeda Vuja je imao dva braka
    Moj pradeda Milan (1913) je Vujino dete iz drugog braka
    Milan je ozeno Božić Bojanu iz Božića imali su troje dece
    Branka(1935) Mirka(1932) I Daru(1941).Svi su rođeni u Toboliću.
    Moj deda je Mirko.Živimo u Beogradu

    • Секулић Дарко

      Поштовање , моје Секулић презиме потиче исто из Тоболића , брдо Ум (Хум) од деде Николе ( Васиљ ) и бабе Смиљане рођ. Ћуић. Дедин шпицнамет је био Шицар . Сви Секулићи са тог поднебља су исељени 60тих година под јурисдикцијом војске .. породично смо расељени у Загреб , Београд , Сремску Митровицу .

    • Danilo Sekulić

      Postovanje Saša,
      Ja sam Danilo Sekulić, sin Darka Sekulića koji je odgovorio na Vaš komentar. Uspeo sam pronaći nesto o vasem čukundedi i pradedi. Ovo je isečak iz knjige “Kordunski Rekvijem” Svetozara Livade:
      “Kucni Broj – 10: Sekulić Vujo s
      porodicom. Sin Milan bio
      u njemačkom ropstvu, a po
      povratku ostao u Beogradu.”

  2. Рашо

    Поздрав
    Ја сам Ратко Секулић пореклом сам из војновца код Плашког,моји баба и деда су из села Тоболића код Слуња. Поздрав за све Секулиће…

    • Данило Секулић

      Здраво Рашо, моји су такође из Тоболића. Да ли би ми могао неки кратки родослов написати, можда смо неки род.

  3. Olga Hohrajn-Serdarevic

    Postovani Sekulici,
    zna li iko od vas Slobodana ( Boba ) Sekulica koji je zivio u selu Dubovac ( ulica Dunavska )?Zeljela bih da ga nadjem, jer su moji ljetnji raspusti u djeditnjstvu sa njegovom porodicom nesto najljepse sto sam ikada dozivjela.
    Srdacan pozdrav
    Olga

  4. Оливера Јовановић

    Поштовање,
    Моје девојачко презиме је Секулић. Мој отац, Милоје Секулић, је рођен у Чичкови поред Сирогојна (Златибор), тридедетих година 20. века. Деда ми се звао Бранко. Из нејасних и непроверених прича знам да су постојала три брата, Секула, Бојо и један чијег имена не могу да се сетим. Наводно, дошли су са тромеђе (Србије, Црне Горе и Босне), а по браћи су породице добиле презимена Секулић, Бојовић…
    Имам још један такође непроверен податак да су моји Секулићи пореклом из Бјелопавлића у Црној Гори. Ако је то тачно, да ли то значи да су и поменута браћа у једном тренутку (када?) у сеоби дошли до златиборског краја и ту се настанили? Уколико неко има било какав податак који би бар мало допринео сазнању о коренима, нека ми пише.
    Захваљујем се.
    Поздрав!

  5. Миодраг

    Поздрав,

    да ли неко има информације о Секулићима из Чачка или околине. Не знам која им је слава. Али знам да је предак Обрад Секулић крајем 19 века био један од првих, а и познатих столара (тишлера) и бравара у Чачку.

    Хвала пуно унапред!

  6. Сања Секулић

    Моји су из села изнеђу Нове Вароши и Сјенице.( Горње Лопиже). Колико знам водимо порекло из Црне Горе.
    Славимо Светог Јована.
    Поздрав свима

  7. Sekulic

    Pozdrav Sekulici!
    Ja sam iz sela Sekulici kraj Danilovgrada
    Svako dobro svima!

  8. Vuk Sekulić

    Pozdrav.
    Dugo već istražujem poreklo svoje porodice, ali na žalost bez velikog uspeha.
    Moja porodica je već generacijama u Užicu(selo Buar), slavimo Sv. Stefana.
    Čukundeda mi je sahranjen na groblju u Buaru, ali tamo ne postoji ni jedan stariji spomenik od tog sa prezimenom Sekulić. On se zvao Ilija(1876-1946). Sasvim je izvesno da Sekulići nisu starosedeoci u Buaru. Prema podacima koje sam uspeo da sakupim(npr. iz knjige “Užička Crna Gora” Ljubomira Ljube Pavlovića), i kroz usmeno predanje, zaključio sam da se porodica doselila u Buar verovatno ili na kraju 19. ili početkom 20. veka(naravno to je samo moj zaključak, koji ne mogu da dokažem). Često, iz više izvora(usmeno predanje), sam čuo da smo poreklom iz Crne Gore, negde od Bjelog Polja. Ipak, naišao sam i na informaciju da je Ilija(1876-1946) ili njegov otac došao u Buar iz zaseoka Sekulići na Tari(ni ova informacija nije proverena i 100% tačna).
    Istraživao sam, ali nisam uspeo da pronađem konkretne informacije o tome da li su se neki od Sekulića u prošlosti selili iz Bjelog Polja(ili okolnih sela) u zaseok Sekulići na Tari.

    Značile bi mi bilo kakve informacije koje bi pomogle da saznam više o poreklu moje porodice.
    -Zanima me zaseok Sekulići na Tari, poreklo i seobe.
    -Poreklo i seobe Sekulića iz okoline Bjelog Polja, posebno njihovo doseljavanje ka okolini Užica.
    -Informacije o Sekulićima u Užičkom kraju, ili bilo kakve informacije koje bi mogle da mi budu od koristi.

    Pozdrav svima, i unapred hvala na pomoći.

    • Vuk Sekulić

      U još jednoj verziji priče koju sam čuo, a zaboravio da navedem u prošlom komentaru, umesto zaseoka Sekulić na Tari pominje se selo Volujac kod Užica(ponovo informacija koja nije 100% proverena)

  9. Valentina Sekulić

    Moje prezime je Sekulić. Po priči mog dede, moja porodica je živela ili na granici sa Crnom Gorom ili u Federaciji, pa su se preselili u Crnu Goru. Tu su živela 3 brata koja su radi krve osvete pobegla, jedan je pobegao u okolinu Srebrenice(odakle je moj deda i njegov deda), jedan u Vojvodinu i treći na granicu sa Bugarskom. Moja krsna slava je Sv. Stefan Dečanski( Mratindan) 24.11.

    • Секулић Милош

      Поздрав Валентина,
      Ми такође славимо Мратиндан св. Мина, из Блаца је моја фамилија и успео сам да нађем податак да су ту досељени са Копаоника тј. Села Семетеш негде После Српско-турских ратова 1878.г
      На Семетешу и даље има Секулића а по свему судећи то ијм је била једна од успутни станица… За сада тражим траг ка црној гори тј катунској нахији одакле би требало да су првобитно дошли али немам доказ за сада.
      Срдачан поздрав!

  10. Miodrag

    Miodrag Sekulic,selo Donja Borina kod malog zvornika.krsna slava Sveti Luka 31.oktobar…voleo bi znati nesto vise o poreklu…po pricama iz Cg.