Порекло презимена Рајевац

11. март 2012.

коментара: 18

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

  1. Rajevac Dragan

    Rajevac je prezime koje u Srbiji ima izvorište u Užičkom kraju, pre svega u selu Branešci( Braneško polje)i Zlatibor.Deo Rajevaca je živeo i u selu Otanja i Zaselje kod Požege , ali su uglavom migrirali u Valjevo i Beograd.
    Sve migracije su bile ekonomske.Uglavnom su prisutni kao poljoprivrenici, oficiri, prosvetni radnici,bankari,farmaceuti, inzenjeri,sportisti zanatlije,radnici u Užicu,Valjevu,Kragujevcu, Lazarevcu,Lajkovcu, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Skoplu, N. Sadu, Dubrovniku,SAD…( Poznati su trener Milovan Rajevac, bankari Jadranka Rajevac-Grujic, Biljana Rajevac,farmaceut Drag. Rajevac iz Beograda,dipl. ecc. Slavica, Aleksandar iz Valjeva…)Od Rajevaca vode poreklo i Stojanovići iz Mačkata , jer je njihov predak Stojan rodonačelnik Stojanovića. Stojan je bio sinovac Sima Rajevca koji se prvi doselio u Zlatiborski kraj.
    Po predanjima starih , kao i prema i5torijskim zapisima , Rajevci su prispeli migracijama iz Stare Hercegovine.Postoje predanja i zapisi da je Durmitor bio samo prolazna stanica plemena koje je migriralo iz Dalmacije( Solin, Korčula, Sinj…Rajevci nisu pleme koje je menjalo prezime.Deo Rajevaca je ostao na Korčuli, Dubrovniku od kojih postoji veći broj porodica širom RH.( Slučajni susret na Zlatiboru turiste iz Dubrovnika i jednog Rajevca otkrio je zajedničko prezime a kroz porodično stablo i zajedničkog pretka.)
    Iz arhive SAD o imigrantima iz proslih vekova moze se uociti veliki broj imigranata koji su kao svoje mesto rodjenja upisali mesto RAJEVCI.Uglavnom su ih evidentirali kao Madjare ili Austrijance iako imaju Srpska imena i prezomena.( vreme Austrougerske monarhije To govori da Rajevci nikad nisu bili mesto lakog življenja Činjenica je da su danas Rajevci u Dalmaciji kao gradjaniRH uglavnom katolici.
    Vekovna lokacija Rajevaca je Dalmacija ( nadji na Google Earth : Rajevci.cro)To je oblast izmedju Splita i Sinja kraj reke Cetine.Karakteristično je da su toponimi iz te oblasti identični toponimima iz sela Branešci koje zovu i Rajevci na Zlatiboru.Takodje je karakteristično da toponim Rajevci nije označen na kartama RH.Mesta ( toponimi) ne dobijaju nazive bez visevekovnog ili milenijumskog trajanja u kontinuitetu.
    Druga značajna lokacija Rajevci se nalazi u Hercegovini , iznad Nevesinja ,blizu izvorišta Neretve.Takodje se moze locirati preko Google Earth.Još u detinjstvu sam čuo da tu ima Rajevaca od tetka Samardžića iz Kifinog Sela ali nisam upoznao nijednog s tih strana.
    Prema nekim istorijskim izvorima tu je postojala grad-tvrdjava Dalma, po kojoj su Rimljani taj savez Srpskih plemena nazvali Dalmati a kasnije i celu provinciju Dalmacija( ne u današnjem značenju).
    Postojao je jedan entuzijasta pok. Vojislav Rajevac iz Valjeva koji je decenijama proučavao poreklo i lozu Rajevaca. Ne znam da li je sačuvana njegova arhiva ali bi bila od ogromnog značaja da rekonstruišemo svoje poreklo, istoriju i rasprostranjenost.
    Takodje internet otvara neverovatne mogućnosti da dopremo do vekovima i milemnijumima skrivanih arhiva i dokumenata koji nam otkrivaju novu dimenziju prošlosti.Granice i veru , vreme će kao barijere eliminisati.Zato molim da svako ko može doda svoju kockicu u mozaik našeg postojanja i trajanja.

  2. Поштовани Драгане,захваљујемо се на овом изузетном прилогу о презимену Рајевац. Останите уз нас.

  3. Srecna sam sro sam saznala odakle su dosli moji pretci. Zelela bih da saznama jos pojedinosti i da se organizuje zajednicko druzenje svih koji se prezivaju Rajevac, a da mesto sastanka bude Zlatibor.

  4. Moj otac ze zvao Alempije Rajevac, a njegov Nikola a pradeda takodje Alempije. Saznala sam da je pradeda nekada bio predsednik opstine Cajetina. Moji zive u selu Branesca kod Cajetine.

  5. Telefon za kontakt 064-3512380
    Vera Popovic Vojvodjanska br.91 Zlatibor,

  6. Dragan Rajevac

    Dalmatia je matica Rajavaca.Rajevac prezime je identično vekovnom toponimu Rajevac ( Rajevci), u Dalmaciji izmedju Splita i Sinja ( desna strana toka Cetine, blizu Krušvara), vidi Rajevci cro. Hrvatska je mesto Rajevci preimenovali u ime nekog katoličkog sveca. Zahvaljujući Google, ipak vidi se gde su Rajevci u Dalmaciji. Ima prezimena Rajevac u Dubrovniku , Korčuli, Zagrebu…potomci onih koji su primili katoličanstvo. Rajevci koji su zadržali Hristovu veru-ortodoksnu, morali su napustiti oblast Rajevce zbog progona katoličke crkve. U imigrantskim arhivama Amerike može se naći ime doseljenika iz Rajevaca – Srban , po nacionalnosti evidentiran kao Madjar jer je Hungary vladala Dalmacijom i Panonijom u to vrijeme. Rajevci mesto postoji takodje od pamtiveka na izvorištu reke Neretve u Hercegovini, podno planine Velež, na mestu nekadašnje tvrdjava Dalma – otuda Dalmatia – rimski naziv za celu provinciju i narod – Dalmati.
    Svi Rajevci u Srbiji vode poreklo od dalmatinskih – hercegovačkih Rajevaca. Doseljeni su najpre u Užički- Zlatiborski kraj,(Selo Branešci koje oduvek zovu Rajevci, jer se tako prezivaju skoro svi meštani). odakle su se raširili u Užice,Požegu ,Valjevo,Prištinu, Beograd,Zagreb,Ljublanu, Skoplje, Kragujevac, N. Sad, Ameriku, Kanadu ..
    Oficijelni naziv Branešci govori o njihovom tradicionalnom zanimanju.U to se može svako uveriti ako na spomen česmi Oko na Zlatiboru iščita 11 palih Rajevaca u Balkanskim ratovima ( iz 4 DOMAĆINSTVA)Isto se može videti i na grobljima: oni koji nisu pali u ratu , doživeli su doboku starost.Na Zlatiboru od brda Karaula( granica sa Turcima)se proteže Rajevsko brdo , do Oka ( sa čuvenom vodom i spomen česmom).Rajevsko brdo je poklon Rajevcima za zasluge odbrane naroda od neprijatelja – danas je to naše nasledje od predaka. Ostaci dalmatinske – hercegovačke tradicije i genetike je sačuvana u nekada masovnom korišćenju buca( drvenih ovalnih posuda za donošenje dragocene vode iz daljine, gusala i veštine kamenorezačkih radova i vojevanja.Rajevci su uglavnom visoki, jake konstitucije a dobre naravi.Poznata imena : Milovan Rajevac fudbalski trener, Aleksandar Rajevac direktor Valjevske pivare, Dragutin Rajevac Predsednik udruženja apotekara,Jadranka Rajevac – Grujić direktor Vojvodjanske banke Beograd…
    Postoje evidentirane genetske veze sa sada postojećim Rajevcima u Dubrovniku, Zagrebu etc. Ali danas je to – politički nekorektno.Pored toga, branešci i uskoci ovde više nisu cenjena struka.Ali, geni su tu, zlu ne trebalo.

  7. Rade Rajevac

    Moj deda Blagoje Rajevac je dosao iz Cajetine u Popucke kod Valjeva gde je rodjen moj otac Bozidar, Ja sam rodjen u Sarajevu i sada zivm u Kanadi
    Rade

  8. DR

    Rade Rajevac, da li imate rodbinske veze sa Aleksandrom Rajevcom, dir. Valjevske pivare?Njegovi preci Rajevci su došli iz Otnja ali vode poreklo od Zlatibora kao i ostali Rajevci u Srbiji.Njegov deda Vojislav je imao najbolju arhivu o postojanju Rajevaca u celoj bivšoj Jugoslaviji. Nažalost , to je izgleda izgubljeno.
    Ja sam poznavao dedu Vojislava i napisao sam početni članak o poreklu Rajevaca, ali bih voleo da znam još mnogo više.
    Pozdrav,
    Dragan

  9. Rade Rajevac

    Moj otac kao i sva njegova braca su umrli tako da ne znam dalju rodbinu.
    Vojislav Rajevac je bio stric od mog oca i koliko se ja secam umro je krajem 70-ih pocetimo 80-ih godina.
    Rade

    • Dragan Rajevac

      pok. Vojislav Rajevac je kao penzioner putovao po Jugoslaviji i evidentirao Rajevce, od Slovenije do Makedonije.Tako se pojavio jednog dana 1967-8.god. u selu nadomak Užica jer je evidentirao moga oca i majku Rajevce.Boravio je nekoliko dana kod nas i tada smo prvi put saznali da su Rajevci sa Zlatibora migrirali u Otanj i Zaselje a odatle u Valjevo,Lazarevac, ćelije itd.To sam zapamtio kao 6.godišnji dečak a nakon 14. godina sam započeo studije sa njegovim unukom Aleksandom iz Valjeva, kasnijim direktorom u Krušiku, Pivari idr.

  10. Aleksandar Rajevac

    Veliki pozdrav za mog brata od strica Rada,i moj deda je Blagoje iz Popucaka i baba Kata,ja sam Aleksandar sin Spasojev Iz Celija.Trenutno zivim u Lazarevcu,ako procitas ovo javi se jel smo se mozda dva puta u zivotu videli.Ja bio mali i sad nebi poznali ni ja tebe ni ti mene. [email protected] +38163 365-371