Poreklo prezimena Simićević

11. mart 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

SIMIĆEVIĆI

(u Aluzi i Gomilama)

Simićevići potiču od Simića Živkova Rajičevića. Simić je imao dva sina Jovana-Nona i Živka-Šora. Živko-Šoro se isticao u bojevima koje su Šaranci vodili protiv Turaka. Poginuo je kod Kolašina u borbi koju su vodili Drobnjaci i Vasojevići za oslobođenje Kolašina 1858. godine predvođeni Novicom Cerovićem i Miljanom Vukovim. Ostao mu je sin Marko, koga je sa svojih sedam sinova podigao njegov stric, a Živkov brat Jovan-Nona je bio ugledan domaćin i plemenik. Od Noninih sinova se isticao Jakov kao učesnik u Hercegovačkom ustanku. Jakov je imao pet sinova, od kojih Milinko kao naočit i viđen biva pozvan u svatove kada se ženio prestolonasljednik Danilo Petrović. Radovan Markov je takođe bio ugledan i viđen bratstvenik.

Kada se udavala Jakovljeva kćerka Sava za Perutu Žugića 1883. godine, prilikom ispraćaja svatova došlo je do nehotičnog ubistva malog Miluna koga je majka Đurđa držala u naručju. Đurđa je bila rodom od Žugića, udata za Toma Simićevića. Kad je vidjela mrtvog sinčića, pođe u kuću krijući smrt svog Miluna dok svatovi ne odu, kako bi izbjegla posljedice koje bi se dogodile da je ona u tom trenutku objelodanila tragediju. Kad je čuo za ovaj događaj, knjaz Nikola pozove Đurđu na Cetinje i za njen izuzetni čin dariva je zlatnim odijelom, a knjeginja Milena je dariva zlatnim brošem koji je skinula sa grudi. Đurđa je imala i sinu Miliju, koji je bio ugledan domaćin i u svojoj sredini uživao veliki ugled; doživio je duboku starost – oko sto deset godina.

Ilija Jankov je bio oficir crnogorske vojske i istakao se u balkanskim ratovima 1912-1913. godine.

Iz ovog bratstva, zbog teških životnih uslova, otišli su na rad u Ameriku: Spasoje-Paja Jakovljev i njegov brat Rade, Petar Miletin i Lazar Markov. Oni se kao dobrovoljci vraćaju i učestvuju u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, a osim njih u ovim ratovima učestvovali su još i Ilija Jankov, Isak Miletin i Mirko Nonin.

Nakon okupacije Crne Gore od strane Austrougarske 1916. godine, u logore Mađarske su internirani: Isak Miletin, Radoje Jankov, Radovan, Milosav Markov i Ilija Jankov.

Simićevići su učestvovali i u NOR-u 1941-1945. godine kao i u prvim ratovima.

Miluna su u Nikšiću ubili Italijani 1941. godine, a njegov sin Stanko bio je poznati publicista i urednik novina u Vrbasu. Pajini sinovi su bili Veljko – poginuo na Trnovu 1944. Dragiša na Bioču iste godine i Radiš Mirkov na Vjetreniku takođe 1944. godine.

Milan Đorđijev je bio pripadnik NOP-a i kao aktivista i zaslužan čovjek kolonizovan je 1945. godine sa svojom porodicom u Bačko Dobro Polje. Imao je sinove Milovana, istaknutog privrednika, i Dragomira-Džaja, popularnog i omiljekog prosvjetara.

Treba pomenuti Novicu, dobrog domaćina, i Momčila sa Gomila, uglednog i imućnog domaćina.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.