Poreklo prezimena Senić

11. mart 2012.

komentara: 17

Prezime Senić poreklom je iz Avtovca (Gacko). Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, Senići su starinom iz Trešnjeva u Crnoj Gori. Iz Trešnjeva su “zbog krvi” pobegli u Korjeniće gde su se zadržali neko vreme i “ubili agu”. Zbog toga su morali pobeći “Na Torič (Rudine), a odatle u Mulje”. U Mulje im “djevojka ubije čovjeka” i odatle se oko 1890. godine presele u Avtovaca.

Senića ima nastanjenih i u Novim Dulićima kod Gacka.

 

O poreklu porodice Senić iz Hercegovine vredan prilog nam je poslao naš saradnik iz Gacka Duško (Radovana) Senić:

Migraciju porodice Senić od Trešnjeva u Crnoj Gori, preko Korjenića i Rudina do Mulja u Hercegovini, danas opština Gacko, zabilježili su Jevto Dedijer i Risto Milićević, ispitujući porijeklo hercegovačkih porodica.

Danas u Gacku žive tri porodice Senića, koje su u bliskom srodstvu. Slavimo Sv. Joakima i Anu, 22. septembar. Sve ove porodice su iz sela Novih Dulića.

Migracija Senića iz Mulja je vezana za period dolaska i stolovanja Smail age Čengića u Lipnik. Naime sela Lipnik i Mulja razdvaja rijeka Mušnica i jako su blizu. Po predanjima koja sam čuo od predaka, tačno je da je u to vrijeme djevojka iz naše porodice „ubila Turčina“ i da su Senići morali bježati iz Mulja. Ustvari, protjerani su zajedno sa većinom srpskih porodica sa tog prostora. Međutim, nije tačno da su prešli u Avtovac. Avtovac je blizu Mulja, svega 2 do 3 kilometra. Senići su u jednom kratkom periodu naselili Jasenik, sjeverno od Mulja i Avtovca, a onda su se raselili u dva pravca. Moj porodični ogranak je preselio u Nove Duliće, gdje smo i danas. Drugi dio porodice naselio je Fojnicu kod Gacka. Samo jedna porodica, Marka i Keke Senić, naselila je Avtovac, o čemu postoje zapisi u gruntovnim knjigama.

Mislim da je slava Senića po dolasku u ovaj dio Hercegovine bio Đurđic, a da je zaturajući tragove ili iz nekih drugih razloga ovaj moj ogranak po dolasku u Duliće promijenio slavu, te danas slavimo Sv. Joakima i Anu. U Fojnici kod Gacka, danas nema Senića, ali njihovi potomci slave Đurđic.

Novodulićki Senići danas žive u Gacku, Trebinju, Senti, Obrenovcu, Beogradu i negdje u okolini Leskovca. Ovi Senići iz okoline Leskovaca su potomci komite Mihajla Senića, koji je bježeći od Austrije, napustio porodicu i otišao za Albaniju u mjesto Šijak, po predanjima. Supruga Mihajlova sa djecom je otišla u okolinu Leskovca. Da li od Mihajla ima naslednika iz Albanije, jer se po predanjima on tamo oženio, nemam informacija.

Fojnički Senići su početkom 20. vijeka otselili za Crvenku, a odatle su se raselili. Znam da ih ima u Kraljevu i Beogradu.

Ako neko od ovih Senića ima još nekih informacija, vezano za porijeklo naše porodice volio bih se čuti sa njima, da razmijenimo mišljenja.

Duško (Radovana) Senić, Solunskih dobrovoljaca 4, Gacko, Tel. 065/581041

 

KRSNA SLAVA: Đurđic, Sv. Joakim i Ana

POZNATI: Vlajko Senić, političar

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Boljan

    Senici u Novim Dulicima kod Gacka slave Svetog Joakima i Anu (22. septembra)

  2. Pozdravljam Vas i dopunjavam… Prezime Senic postoji i u Selevcu kod Smederevske Palanke… Krsna slava je Sv. Klimentije. Imam podatke da je prezime nastalo od 5. brace Petrovica koji su po svojim imenima osnovali familije, Sena- Senic, Backo-Backic, Jeremija-Jeremic, Zivan-Zivanovic, Gitara-Gitaric… Toliko za sada… I dopunite bar da Senici zive i ovde, a i zivece dace Bog. 🙂

  3. Sa pravom koje mi je dao cenjeni autor o dopunjavanju njegovih saznanja, iznecu sledece: Gore je navedeno da je od Senica poznat samo Vjako Senic-politicar… Molio bih da se doda i ime UNE SENIC, poznate SRPSKE voditeljke… S’ postovanjem, Vladan Senic

  4. Radovan Senić

    Ima nas i u Šumadiji,tačnije tromedja Kragujevac,Čačak,Krajevo.Kako su mi stari pricali mi smo potomci Djoke Senića,koji je dosao iz Hercegovine,otprilike pre 8 kolena.

  5. Nikolina

    Pozdrav od Senića iz Novog Sada koji vode poreklo iz sela Brestica opstina Bileća i slave Djurdjic

  6. Dalibor Senic

    U Kragujevcu trenutno zivi 3 porodice Senić.Poja porodica slavi Sv.Nikolu.Moji stari su mi rekli da je moj cukundeda dosao u Kragujevac 1853 god iz sela Cudjaka kod Guce

  7. MARKO

    Senići su nastanili i deo usca reke Sane i Une u Novom Gradu ( Bosanski Novi )
    a koliko ja znam dosli su iz danasnjeg Valjeva a mislim iz sela Rabas. Pre toga su Valjevski okrug naselili iz Dalmatinskog Senja.
    EVO KOPIJE IZVINJAVAM SE NA MESANJU LATINICE I CIRILICE SALJEM SA MOB. TEL.
    Senići: Prva porodica u selu je Senića, naseljena u početku 18. veka iz dalmatinskog Senja, odakle je njihov predak zbog čestih uskočkih upada bio primoran da se seli. Turci su ga, priča se, doveli ovde i naselili. Iz ove je porodice, koja je krajem 18. stoleća bila najbogatija i najuglednija u valjevskoj Podgorini, bio knez Joka iz Rabasa, zaknežen 1797. godine. Senića ima 9 kuća i slave Jovanjdan.

  8. Nikola Senić

    Moji Senići su krenuli iz Hercegovine, pa preko Severne Crne Gore završili u Herceg novom. Moj otac se obreo u Beogradu 1952. godine i od tada smo ovde. Recimo, nekih ranih 80-.tih nas je po Beogradskom telefonskom imeniku bilo samo dve porodice. Slavimo Djurdjic.

  9. Vojislav Ananić

    SENIĆ (p). u Avtovcu (Gacko). Starinom su iz Trešnjeva u Crnoj Gori. Iz Trešnjeva su “zbog krvi” pobjegli u Korjeniće gdje su se zadržali neko vrijeme i “ubili agu“. Zbog toga su morali pobjeći “Na Torič (Rudine), a odatle u Mulje”. U Mulju im “djevojka ubije čovjeka” i odatle se oko 1890. godine presele u Avtovac. Slave Đurđic (59:198). Senića ima nastanjenih i u Novim Dulićima kod Gacka (147:592).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Nikola Senic

    Ja sam iz Cacka.Ne znam mnogo al sam čuo od mojih da je moj cukun deda došao iz Dragačeva vamo(Vlajko).Takodje sam pričao sa nekim iz Hrvatske i kako stvari stoje ima nas i u Rijeci.