Poreklo prezimena Runjajić

10. marta 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. Djordje

  Prezime potiče iz sela Plavno,opštine knin. Jedan deo plemena je preselio na baniju selo Vukoševac i selo Meminska kod Sunje oko 1700 godine.Slava je sveti Vračevi.

 2. Miroslav Runjajić

  Prema neproverenim podacima Runjajići potiču sa Kosova ( Istok?) odakle su u vreme velike seobe (pod Čaenojevićem) krenuli put Severa. Deo je zastao kod Kuršumlije (ili je tu od ranije bio), pošto kod Kuršumlije mižemo naći ovo prezime, a drugi deo, navodno dva brata, nastavio je dalje. Jedan brat stalno se nastanio na Baniji a drugi je stigao do Knina i tu se nastanio.
  Lično sam upoznao jednog Runjajića iz Siska (izbeglica iz 90-ih), koji je po zanimanju bio građ. inženjer i jedno vreme bio je nastanjen u Obrenovcu. da bi se kasnije preselio u Kanadu, kako sam čuo. Njegova krsna slava je kao i moja sv. Vrači.

  • Aleksandar Runjaic

   Miroslave, osoba o kojoj pricate je moj otac; Djuro Runjaic iz sela Vukosevac na Baniji (opstina Sisak), a trenutno na Floridi. Po predanju koje se prenosi sa kolena na koleno u nasoj porodici, mi smo pre 400-500 godina na Baniju stigli iz Crne Gore (a pre toga vrlo verovatno sa Kosova). Na internetu sam nasao da po padu Srbskog carstva 1450-e krecu seobe iz Crne Gore ka Baniji (sto se otprilike poklapa sa predanjem da smo pre 400-500 godina dosli iz Crne Gore). U Crnoj Gori postoji mesto “Runja” na Skadarskom jezeru, a posto nam istoricari govore da je nastavak -ic dodavan u 17-18om veku, ovo mesto bi moglo da ima veze sa nama, ako se utvrdi da je Slava tog mesta Vraci (ali to jos nisam uspio da potvrdim). Runjaici i Runjajici pripadaju istom plemenu (potvrda je Slava Vraci), samo se nenamernom greskom u popisima i prepisima promenilo.