Poreklo prezimena Romić

10. mart 2012.

komentara: 31

Romići koji slave Nikoljdan su poreklom iz Hercegovine (Popovo Polje). Tamo i dalje ima Romića katolika, ali se zna da su nekad bili pravoslavni.

Takođe se u Hercegovini pominju Romići od Vukadinovića, koji su takođe poreklom iz Popova.

Romića ima i u Erveniku (Dalmacija), gde takođe slave Sv. Nikolu.

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

POZNATI:

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (31)

Odgovorite

31 komentara

  1. Stanimir Romic

    A sta je sa Romicima koji slave Sv. Jovana?

    • Zoran Romic

      Stanimire,
      I mene interesuje porijeklo Romica koji slave Sv. Jovana.
      Moji su iz Drvara a pretpostavlja se da su dosli iz Dalmacije (Plavno).
      Odakle su tvoji.
      Pozdrav Zoran Romic

      • Romić

        Pozdrav,

        I mene zanima Zorane, prezime Romić (sv.Jovan slava). Moj djed je iz Bosanskoga Petrovca . A baka mi je iz Drvara (Dejanov), da li vi znate Jovu Romić to je brat od moga djede i mislim da je ili u Drvaru bio ili u Bosanskom Petrovcu (rodjen 1908 godine)?

        • Lucija

          Pozdrav, rođače 🙂 ja sam Lucija Romić, Jovo Romić mi je pradeda i jeste rođen i živeo u Bosanskom Petrovcu dok nije došao u Beograd. Imao je ćerku Milicu i sina Milana, mog dedu. Baš mi je drago što sam vas našla ovde, pišite mi na [email protected] ako hoćete

  2. Nebojša Novaković

    Romića je u Dalmaciji bilo u Bukovici i Ravnim Kotarima. Pominju se u Pristegu, Erveniku i Žagroviću. Svi dalmatinski Romići slave Sv. Nikolu, dok oni u Lici slave i Sv. Jovana.

    Stanovništvo ovog kraja vodi poreklo uglavnom iz Stare Hercegovine.

    U Hercegovini, Romića je bilo u Rakitnu, Posušje (katolici) i u Popovom Polju (pravoslavni).

    J. Dedijer smatra da su Romići katolici poreklom “od Vukadinovića iz Seonice u Duvnu”.

    U crkvenim knjigama se zaista pominju Romići/Vukadinovići: “Romich – Vucadinovich de Poclecani”.

    Ovo je veoma zanimljiv podatak, zato što na Kupresu postoji porodica Romić za koju se kaže da je poreklom “od plemena Vukadin”.

    Iz ovog kraja jedni Romići su migrirali ka Hercegovini, a drugi možda ka Dalmaciji? Ukoliko bi ove tri grane Romića (Dalmacija, Duvno, Rakitno) uradile genetsko ispitivanje, sa lakoćom bi utvrdili da li je matica ovog roda baš na Kupresu.

  3. zeljko

    Ima nas i oko Banja Luke slavimo Markovdan

  4. Željko

    Da pojasnim, Romići od kojih sam ja su PRAVOSLAVNI iz okoline B. Luke sa opštine Srbac, selo Povelič, mi slavimo Svetog Marka, na tim prostorima smo više od trista godina, po našem prezimenu je jednom delu dato ime Romića brdo i tako se vodi u topografskim kartama, inače se ta grana pomerila delom u Beograd još 1965, jedan deo je prešao u Rusiju Lipeck od 1988 i tamo je naseljen trajno. Obzirom da sam dosta istraživao, tačno je da ima katolika Romića, ali nikako da su katolici u korenu, u korenu su pravoslavni, ovo Hrvati uvek previde i nikad ne pominju Romiće iz i oko Subotice, zato što su to Bunjevci naravno katolici, ali nisu Hrvati. Ovo je ukratko, da ne ulazim dublje , kako je došlo do podele, ko se malo bavio istorijom i želi da realno sagleda stvari, biće mu jasno šta su Romići i otkud se nadjoše u katoličanstvu.
    Pozdrav svim Romićima, ma šta bili.

  5. Bojan Romic

    Pozdrav za sve Romice.I moji su iz Drvara i slavimo sv.Jovana.

    • Milan Romić

      Bojane,

      Romici od kojih ja poticem su 1941, tj 9-oro braće od oca Sime, odselili iz Bastasa-Drvar u Kavadarce( Makedonija) gde ih 1945 makedonci proteruju i nastanju se u Vojvodini. Ja sam iz Crvenke gde su se neki od brace i nastanilli. Koliko znam ima nas po celoj Vojvodini. Slavimo Sv. Jovana. Prethodni vikend sam bio u Bastasima, gde jos ima Romića, cak postoji i toponim Simin bunar odakle i poticem.

      Pozdrav za sve Romiće…:)

    • Desanka Romić

      Pozdrav za Bojana i celu porodicu.
      Desanka Romić

  6. Marko Romić

    Pozdrav.
    Ja sam rođen u općini Konjic (BiH). Moji su pradjedovi iz Rakitna kod Posusja. Prethodno su dosli sa duvanjskog polja iz roda Vukadina (po onome sto pisu ovdasnje knjige). Mi smo katolici Hrvati. Ovo ne naglasavam da bih pravio razdiobu i naglasavao razlike. Svijet nije postao s nama. Onaj tko tako postavlja stvari neka se upita tko je bio prije nas ibod koga smo mi postali. Zanima me porijeklo Romića i rado ću slusati svakoga koji o tome nesto zna.
    Pozdrav

    • Milorad Bogdanović

      Hvala Marko.

      Kamo puste sreće da smo svi približnih shvatanja, kao i na djelu, ne bi nam se iste nesreće dešavale, radi tuđi interese.

      Prezime Romić spominje se u 19 vijeku s/z Bosne koji su slavili Jovanjdan kod Petrovca i Drvara; Markovdan kod Prnjavora i Nikoljdan kod Krupe, Gradiške, Prijedora i Prnjavora. Dosta doseljenika na ove prostore došao je u 18 i 19 vijeku sa prostora Dalmacije, kao i Livna i Duvna.

  7. Irena

    Pozdrav,ja sam od Romica iz sela Lijeseva kod Varesa.Korijeni su iz plemena Vukadin.Odrasla u krscanskoj vjeri ali veoma zbunjena jer osjecam da su mi korijeni iz pravoslavne vjeroispovjesti.Ako ima itko da mi objasni kako je to moguće.Puno pozdrava iz Vukovara.

  8. Slavko

    Pozdrav za sve Romiće, Ja sam iz Subotice, a otac i deda su mi sa Romić salaša iz okoline Subotice. Po veri smo katolici Bunjevci, ali su mi pričali da smo nekada davno bili pravoslavci. Drago mi je da nas Romića ima svuda, bez obzira na veru !

  9. Ljubomir Romić

    Rođen sam u porodici Romić Milana i Jelice rođ. Pajić u selu Donje Primišlje, opština Slunj. Slavimo sv. Jovana, a nešto mnogi ne znam o poreklu. Priča je da je jedan od predaka pobegao iz Dalmacije zbog osvete. Priženio se u familiju Dudića i po smrti domaćina vratio svoje, a naše prezime. Deda stric je odselio u Putince 1945/46, a moji roditelji samnom i bratom u Pančevo 1969. Kuda dalje?
    Hvala unapred svakom ko mi pomogne.

  10. Milan

    Pozdrav
    Ja sam Milan Romić
    Slavim svetog Nikolu
    Otac mi je iz Ervenika .
    Hvala na informacijama i pozdrav svim prezime javim a.