Порекло презимена Регодић

9. марта 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Регодић Нада

  Dragi administratori,bilo bi mi veoma drago kada biste uskoro na stranici ovog prezimena napisali nesto podataka o poreklu jer zaista nemam nikakvih informacija o njemu.
  Hvala unapred,veliki pozdrav. 🙂

 2. Pozdrav,Regodići koji slave Mitrovdan žive na planini Manjači,opština Banja Luka,selo Stričići,blizu crkve na Klisini gdje svake godine 21.07. bude Ravnogorski sabor i blizu poljane gdje se tradicionalno dešava Kočićev zbor.Godine 1918. neki Regodići otseliše u selo Bistrica,zaseok Jošikova voda,tu su prezime promjenili u Regoda,slava je i dalje Mitrovdan,etimološko porjeklo Regoda/Regodića mi je nepoznato.Ako neko ima ideju neka napiše.

  • Nepoznato

   Postovani,

   Kako ja znam, Regodici su uvijek bili iz Stricica na Manjaci. 1918. godine Mihajlo Regodic odlazi iz Stricica sa djecom i dolazi u Borkovice kod Banje Luke i kupuje njemacku kucu, te su ih starosjedioci u tom kraju prozvali Regode i ostali su Regoda. I dan danas slave Mitrovdan. Srdacan pozdrav!

 3. vladan

  Regodici navodno poticu od Šobota iz Drvara/Glamoča

 4. Mile

  Prezime Regode je naj starije, arhaično. Potiče iz Indije. U državi Anderpradeš distrikta Medak, mesto Regode. U Hrvatskoj postoji Medački Džep. A u Caznu Regode. To je staro prezime koje je u Indijci od Aleksandrovog pohoda na Indiju. Staro srpsko prezime. U Indijci ima mnogo Srpskih toponimi koje nije prekrio proteklo vreme. Srećno!