Poreklo prezimena Rašić

9. mart 2012.

komentara: 56

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (56)

Odgovorite

56 komentara

  1. Saša Pančevački

    Pregledom matičnih knjiga Belegiša dolazi se do tri rođena brata – Petar Beli Rašić, Dušan Duća Rašić i Milan/Milorad Rašić (1898-1935). Ime njihovog oca nije poznato u odnosu na oskudne podatke iz matičnih knjiga, ali postoji šansa da to može biti Đorđe Rašić (1872-1944) koji je ubijen od strane Nemaca u Drugom Svetskom Ratu, čiji otac se zvao Mladen Rašić (oko 1840.godine rođen). Naravno ovo bi moglo da potvrdi jedino porodično predanje i sećanje ukoliko ono postoji pre pomenuta tri brata.

  2. Aleksandar Rašić

    Poreklo naše porodice je sa Korduna (Hrvatska), sela Džaperovac i Krstinja, zaseok Rašići. Članovi porodice su Srbi, pravoslavne veroispovesti i slavimo krsnu slavu Sv. Arhiđakona Stefana (9. januar).
    Poznati Đeneral Mihailo Rašić takođe vuče korene iz ovih krajeva i slavio je istu krsnu slavu.

  3. Vitomir Rašić

    Pozdrav Rašići,

    Interesuje me poreklo Rašića iz okoline Labukova, Aleksinca i Niša.
    Sa slavom Sv Đorđe.

    Po mojim informacijama, tamo su još od 19 veka.

    Hvala,
    Vitomir

  4. Pomaže Bog,izvinjavam se na latinici,ajde da se ukljucim I ja,prezime Rašić,selo Markušica oko Vinkovaca,slava Sv. Jovan Krstitelj.po prici mog dede znamo zasigurno da smo u slavoniji dosta dugo,dosta nas je bilo,mnogo izginulo u ratovima od 1914 pa do zadnjeg rata,tipični smo dinarci inace po izgledu koliko znam poticemo sa granice Crne Gore I Raške.Inace u Slavoniji ima jos Rašića I Hrvata I Srba sa kojima nismo rod.upoznao sam jednu ženu iz Velike plane,isto slava Sv Jovan .Kaže isto da potice izmedju Raske I Cg.Ako neko zna nesto vise o Rašićima koji slave Sv Jovana Krstitelja bio bih zahvalan.

    • Sandra Rasic

      Poštovanje Aleksandar
      Ja sam iz Pačetina kod Vukovara
      Imam nas 6 familija Rašića svi slavimo SV Jovana u Pacetinu živimo već 8 generacija pre toga smo živeli u Osijeku a pre Osjeka u Pacetinu

  5. Milos

    Postovanje,
    Interesuje me porijeklo porodice Rasica koji su nastanjeni u okolici Knina (Ivosevci, Rudele). Krsna slava je Sv. Luka.
    Srdacni pozdrav svim Rasicima.
    Milos

    • Nataša

      Poštovanje

      I mene interesuje porijeklo prezimena Rašić slava Sv. Luka selo Medjedja (zaseok Zbjeg) Kozarska Dubica, blizu podnožja planine Kozara.
      Pozdrav svim Rašićima.
      Nataša

  6. Goran Rašić

    Zorane,
    Ako išta dodatno saznate budite slobodni da mi pošaljete mail na adresu [email protected].
    Pozdrav.

  7. Zorana

    Pozdrav! Moj deda dipl.inž. Miodrag Rašić je iz Aleksandrovca požarevačkog,Rasinski okrug-Šumadija, kao i njegov otac, a moj pradeda Budimir Buda Rašić ( iz uciteljske porodice ).Svi clanovi porodice su Srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti.Slavimo slavu Sv.Nikolu.

  8. Marko Rasic

    Moji preci su porijeklom iz Hercegovine tocnije selo Rasici izmedju Ljubuskog i Imotskog. Navodno bila dva brata Jozo i Ivo jedan se doselio u Fojnicu, a drugi u Sl. Brod, a moji dolaze od ovog sto je u Fojnicu doselio se. Ako neko zna vise neka mi se slobodno javi.