Порекло презимена Рајић

8. март 2012.

коментара: 54

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (54)

Одговорите

54 коментара

  1. Саша Панчевачки

    Породица под овим презименом живи у Долову од 18.века. Славе Светог Николу и сматра се да су им преци дошли из Србије и населили Долово. Као најстарији под овим презименом помињу се Никола Рајић (1782-1839) а његов отац могао би да буде Стефан Рајић (1737-1832). у Алибунару се појављују Рајићи и Рајић-Мрзини што славе Светог Николу !
    У Дупљаји има Рајића (Никољдан) пореклом од ћурчије који је дошао из Србије !

  2. Daliborka

    Moje poreklo Rajica vodi iz Like, iz Hrvatske… Moj deda je sedamdeset ih godina dosao u Beograd, posle rata se njegova rodbina preselila u Vojvodina, osim jednog brata koji je ostao u Donjem Lapcu ali je prezime promenio u Raic da bi mogao da ostane u Hrvatskoj… Moj rodjeni brat je naravno Rajic i zivi na Nbg, jedini je dedin potomak jer su nam i otac i deda umrli… Pozdrav za sve Rajice…

  3. Raja

    Носим ово презиме са поносом иако врло мало знам о истом.
    Деда је веома рано остао без родитеља тако да је њега и сестру отхранила њихова тетка. Знам да је рођен у Томашевцу а већи део живота провео у Шиду, одакле и ја потичем.
    Славимо Св. Јована.

  4. Miodrag Raici

    Порекло ми је из Баната, село Иванда, (српско село), Румунија, Жупанија Тимиш. Не знам одакле су дошли предци. Прадедин брат је побегaо преко границе и његови потомци живу у Београд. Самном ће се изгубити име пошто имм само 2 ћерке. Име ми је писано тако да би могли румуни правилно да га изговоре.

  5. Goran Rajic

    Ima nas i u Smederevu…i ima nas dosta….
    Deda,Dimitrije Rajic,rodjen u Ralji kod Smedereva,1913god..Njegov otac,odnosno moj pradeda se zvao Bogdan.To je sve sto znam o njegovom ocu.I u Ralji jos uvek ima Rajica,sa kojima sam u srodstvu,naravno.

  6. Goran Rajic

    Ne znam puno o poreklu prezimena Rajić,uglavnom se pominje da vodimo poreklo iz Crne Gore i delom iz Hercegovine, ali znam da u Dragačevu (Guča) ima “zaseok” Rajića, da slave Arandjelovdan, znam da nam je familija čuveni Tanasko Rajić…

    • Milica Rajic

      Ja sam iz Stragara odakle je rodom Tanasko Rajic. Slavimo Djurdjic. Slavu nismo menjali. Kao Rajici smo doseljeni kako sam istrazivala malo iz Pipera. Jedna smo od najstarijih familija ovde.

      • Emilija

        Sa tatine strane su od Petrovica iz sela Gledic, na Gledickim planinama. Oni znaju da su od Petra, sina Tanaska Rajica. A ima u selu i Todorovica (od Todora Rajica) i Pavlovica (od Pavla Rajica). Navodno su promenili prezime da bi se sakrili od Turaka. Svi slave Arandjelovdan. I da, i mi znamo da smo od Pipera i da ima nasih Rajica u Stragarima.

      • Jelena

        Zdravo Rajici😊
        Ja sam iz Beograda , otac mi je odrastao u Lapovu, gde je njegov otac Borivoje Rajic ziveo nakon sto se vratio iz Nemacke gde je radio kao barmen i gde je upoznao moju baku Mariju Dorofejevnu iz Rusije koja je tamo bila u radnickom logoru kao snajderka, krojacica.
        Elem, on se u nju zaljubio i spasio je streljanja, i doveo u Srbiju u Lapovo varos, gde su 1946 godine dobili svoje jedino dete mog oca Ljubisu Rajic.
        Deda Borivoje je umro 1976 pre mog rodjenja.
        Ono cega se moj otac seca jeste da je deda Bora rodjen u Brajkovcu od majke Mileve( devojacko Obradovic ili Popovic, svestenicka porodica) i oca Милића Рајића koji je bio direktan potomak Tanaska Rajica. Mi slavimo slavu Djurdjic 16 novembar. Nikog ne poznajem od svoje familije jer koliko se moj otac seca, njegov otac Bora je voleo da se kocka i sve sto je imao u zivotu je izgubio na kocki. U Brajkovcu su ga sa 18 godina ozenili ali je on od nje pobegao i koja je ostala da brine o njegovoj majci Milevi, drugu zenu Zoru iz Nisa sa kojom je dobio Misu- polubrata mog oca 1930 godine, i treca i poslednja zena je bila moja Baka Marija sa kojom je ostao do kraja svog zivota.

      • Milan Petrović

        Poreklo ti je kao i meni , potiče iz Pipera oko 10 km udaljenog od Podgorice. Milić Rajić je krenuo u beg sa svojih sedam sinova prema Srbiji. Neki su ostali u Dragačevu u Guči , jedni su ostali u selu Gledić , a drugi u Stragare. U međuvremenu su u Glediću menjali prezimena u Petrović , Todorović , Pavlović. Svima je izvorno prezime Rajić . Pozdrav.

      • Владимир

        Поздрав из такође Танасковог (Атанасијевог) Чачка! Моји су из чачанског подјеличког села Бањице. На Јелици се изнад манастира Стјеник налази и Мишов до назван по најстаријем Рајићу до кога сам дошао, свештенику Миладину (Мишу). Ја знам 7 колена уназад и то сам сазнао од тада најстаријег Рајића у селу, дединог рођеног брата. У селу постоје доњи и, ближи планини, горњи Рајићи. Једни друге зову просто рођацима, мада ја нисам сазнао име заједничког претка. Сви славе Ђурђиц.
        Велики поздрав и за све који носе ово најлепше, свечовечанско завичајно (рај) презиме!

    • Зоран Рајић

      Поздрав,родом сам са Дрине,Љубовија село Лукића брдо
      Такође славимо Аранђеловдан овде смо сигурно од 1920 толико знам.

    • Milica Rajic

      Volela bih da mi ispričate sve što znate o tome. Ja sam iz Stragara kod Kragujevca. Pokušavam da dođem do što tačnijih informacija. Neki kažu da dolazimo iz Pipera mada po dnk analizi poklapanja imaju u Hercegovini.

  7. Nemanja Rajic

    Де сте Рајићи, хаха …. Ја сам из Врчина одмах испод Београда, моји су ту већ око 150 година, пре тога не знам

  8. Milica Rajić

    Rajić iz Stragara kod Kragujevca. Jedna od najstarijih familija ovde. Slavimo Đurđic ,preslava Đurđevdan. Doseljeni smo iz Pipera. Vrlo malo znamo o precima. Moja kuća pamti nekih 5 generacija unazad i što je čudno pojavljuje se poneko kao Milojević ali samo po jedna generacija. Već sledeća je ponovo Rajić. Ako neko zna kako mogu da otkrijem više neka mi se javi. Manastir Blagoveštenje je paljeno za vreme Turaka i 2 sv rata pa ne mogu saznati puno. Ako neko ima popis stanovništva iz 18 i 19 veka neka mi se javi ili još bolje ako ima neko ko je iz Dragačeva da može da mi kaže nešto više.

  9. Bogdan Rajić

    Pozdrav Rajići.. u mom selu Jasenica u Istočnoj Srbiji kod Negotina bile su 2 kuce Rajića, jedna je ugašena ostali smo samo mi u selu, slavimo Svetog Jovana i Ivanjdan.. pradeda je i dalje živ, čukun deda Dragomir Rajić umro je pocetkom 2000-ih rodjen 1917 bio je u drugom svetskom ratu, njegov otac Svetislav Rajic je najstarije sto znam, poginuo u prvom svetskom ratu, nikad mu nisu pronasli telo, ima nas i u selu blizu mog, nekako su mi Rajici misterija pa mi je bilo interesantno da istrazim odakle je to i kada je pocelo, interesantih komentara procitah pa reko da podelim i ja. Pitanje, zna li neko gde mogu da istrazim jos dublje o porodicnom stablu? Pozdrav za sve vas, živi bili.

    • Katarina

      Zdravo Rajici. Moja porodica je vekovima smestena u Vojvodini, tacnije Futog i smatraju se jedim od najstarijih mestanskih porodica. Pradeda je bio Petar Rajic, bio Solunski borac, imao devetoro dece, od toga sest sinova i tri cerke. Cukund deda Todor, a njegov tata Dimitrije. Nikada se nije pricalo o nekom doseljavanju u Vojvodinu,nego je sa kolena na koleno prenoseno da je mesto uvek bilo Futog i okolina,prezime Rajic i slava Djurdjevdan. Korene smo rasirili svuda po Srbiji, pa cak i do Rusije i Kanade, ali su bila u pitanju zenska deca, pa se prezime izgubilo. Od muskih naslednika je ostalo vrlo malo, tako da trenutno, imamo samo jednog Rajica koji nastavlja prezime. E sad, da li svi mi Rajici vucemo korene od jednog potomka od ko zna gde, tesko je utvrditi.

      • Milica Rajić

        Veliki pozdrav iz Šumadije. Jako bi nam značilo da stupimo u kontakt. Radimo na istraživanju familije Rajić. Mi u Stragarima isto slavimo Djurdjic praslava Djurdjevdan. Po predanju slavilo smo Djurdjevdan ali iz praktičnog razloga prešli na Djurdjic.
        Javite nam se na mail adresu
        [email protected]

    • Anastasija

      Dobro veče,da li ste Vi u srodstvu sa tim Rajićima iz sela blizu vašeg?

  10. Marko Rajić

    Драги Рајићи,

    Колико сам могао прочитати да смо сви рашткани и да баш не баратамо чињеницама. Да добра већина нас има сличне, или исте судбине са прецима. О свом родослову Рајића знам ништа. Знам да је деда рођен у Лозовику (Смедерево). Бранислав (Бранко) Рајић, од мајке Перке и оца Јована( Јове) , знам да је прадеда имао двојицу браће. Славимо Св. Арханђела, коју ми је предала Татина мајка за коју је тврдила да је дедина. Деда није био верник, јер му се отац удавио. Тврдње да смо из лозе Танаска Рајића су половичне мој покојни отац је тврдио да јесмо и његова мајка, док мој покојни стриц да су то фантазије… Можда вам ово и звучати познато…
    Рајћки поздрав!

    • Rajić

      Pozdrav prezimenjače od Rajića iz Lugavčine. Verovatno smo u srodstvu bez i da znamo. Moj čukundeda Milojica Rajić borio se u srpsko-turskon ratu, njegove predke nažalost ne znam. Krsna slava Petrovdan 12. 07. Sve najbolje za Rajiće gde god bili!