Порекло презимена Рајчевић

8. март 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Моја покојна бака је из Рајчевића. Оно што могу да помогнем јесте да кажем да су она и њени преци из села Каменица код Чачка – Горњег Милановца. Село припада општински Горњем Милановцу али је ближе Чачку. Ту има цело брдо које је припадало њима. Преко лета ћу отићи у село и распитати се код старијих житеља мало више о историји, јер сам на жалост била млада и луда за њеног живота да је питам мало више о мом пореклу.

  2. spaja1978

    Рајчевићи у Полицама код Требиња огранак су Спаића.Славе Светог Јована,а прислужују Малу Госпојину.

  3. Војислав Ананић

    РАЈЧЕВИЋ (п), у Расту (Невесиње). Доселили су у Раст око 1890. године из Меке Груде (Билећа). Славе Ђурђевдан (59:230). Рајчевићи су настањени и у Полицама, Требиње (75:1256).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. Rajčević

    Ja sam Rajčević iz okoline Zadra. Svi mi Rajčevići iz zadarskog zaleđa potičemo iz sela Smokovića i svi smo u srodstvu. Prema legendi potičemo od dva brata koja su došla iz Crne Gore i nastanila se na brežuljak koji ih je podsetio na rodni kraj .Interesantno je da je varoš Rajčevića u Smokoviću odmah do crkve koja je izgrađena neki kažu početkom, a neki u drugoj polovini 16-og veka. To bi onda impliciralo da smo tu najmanje 500 godina jer je crkva morala biti izgrađena za nekoga.Vi na vašem sajtu dajete popis stanovnika sela Smoković iz 1709. Znači li to da je taj kraj bio pust pre toga zbog turskih osvajanja?Pa ipak seoska crkva datira bar 150 godina pre tog popisa. Znam da prezime Rajčević postoji odnosno postojalo je i u Lici u selima Divoselo, Čitluk a čini mi se i u Smiljanu.To i nije toliko daleko od Ravnih Kotara a poznato je da su se mnoge porodice spuštale iz Like i naseljavale taj podvelebitski kraj kada je prestala turska opasnost.Tako da nije potpuno isključeno da postoji neka veza nas i prezimenjaka u Lici iako mi nije poznato da smo u srodstvu. Negde sam na internetu našao da su ti lički Rajčevići doseljeni tamo 1701 pa se pitam da nije možda deo tih istih došao u Ravne Kotare kada je granica između Turaka i Mletaka pomerena daleko od Zadra i kada je konačno prestala opasnost od stalnih turskih upada i pustošenja? Inače Rajčevići iz Smokovića slave Svetog Luku koliko je meni poznato iako moja porodica slavi Svetog Georgija jer je moj đed došao na ženino imanje i preuzeo ženinu slavu Na vašem sajtu stoji da Rajčevići iz Smokovića slave Svetog Jovana što mislim da je greška jedino ako baš moja grana porodice nije više puta menjala slavu. Takođe, znam da prezime Rajčević postoji i kod Prokuplja i da je jedan Rajčević iz tog kraja stekao priličnu slavu u Srbiji početkom 20-og veka. Naime, radi se o Miloradu Rajčeviću koji je bio prvi Srbin koji je obišao ceo svet zbog opklade. O tome je ondašnja štampa mnogo pisala a na put oko sveta ga je ispratio i sam kralj Aleksandar. Meni je ta priča interesantna jer taj čovek na slikama izgleda isto kao i bar dva moja bliska rođaka. Fizička sličnost je prosto neverovatna. Možda je to samo slučajnost ali ne bih se iznenadio da imamo zajedničkog pretka.

    • Marko Rajcevic

      Pozdrav, i meni je prezime Rajcevic i takodje su i moji iz Smokovica, tu i dalje imam kucu, kako je cudno da slucajno naletim ovako na vas. Bas mi je drago da sam procitao ovaj vas komentar i saznao odakle potice prezime koje nosim. Otac mi je Slobodan Rajcevic, ako ga poznajete odgovorite na komentar pa mozemo da stupimo u kontakt.

    • Milanko

      Ja sam slicnu pricu cuo od svoga pokojnog oca koji mi je rekao da smo porojeklom iz Dalmacije ili Crne Gore i da smo doselili u Bosansku Krajinu i naselili se u Pounje(dolina rijeke Une).Prezime Rajcevic se prvi put spominje u Crnoj Gori ,u 16 vijeku , u okolini Perasta.Nasa slava je Sv.Nikola.

    • Jovana Rajčević

      Pozdrav!

      Prvi put istražujem poreklo mog prezimena i nailazim na ovaj sajt, drago mi da nas ima svuda.:)

      Porodica mog oca je iz Čitluka, Ličko polje, ispod Velebita. Ne znam kad su se tamo nastanili i odakle su došli, ali znam da kruže priče da su Rajčevići iz Hercegovine, odnosno Crne gore. U Čitluku više nema nijedne žive duše, pa ni Rajčevića, jer smo Olujim proterani. Igrom slučaja sada smo raštrkani svuda po Vojvodini, Apatin, Sombor, Bačko Gradište. Slavimo Svetog Jovana.

      • Spaja1978

        Ako slavite Jovanjdan, a prislužujete Malu Gospojinu onda ste najvjerovatnije Spaići. Rajčevići(Trebinje) i Spaići su jedan rod, a genetika je to i potvrdila. Po pričanju da li znate iz kog dijela CG ste doselili?

      • Branko Rajčević

        Moji su Rajčevići iz Čitluka. Slave Svetog Jovana. Koliko sam čuo došli su tu iz Crne Gore i prezivali su se Raičević. Međutim kada su se prezimena u dokumentima prevodila na nemački (bila je austrougarska) oni su pisali prezime kao Raichevich, pa kad se vraćalo na sprski kasnije, prevedeno je kao Rajčević. Pradeda je bio Andrija, deda Nikola, otac Vladeta… Još je Andrija iz tog kraja krenuo da putuje i nekako svoju porodicu vezao za Beograd, ali i deda Nikola je rođen u Gospiću 1900. godine. On je dve decenije kasnije završio u Zvečanu, kao rudarski inženjer, radio je na projektu Trepča. Tu se rodio moj otac a onda su definitvno, krajem pedesetih godina prošlog veka, završili u Beogradu. Eto moje istorije.

  5. Goran Rajčević

    Imam 37g. živim i rodjen u Banja Luci,moj otac rodjen u selu Davidovići kraj Bileće,moj djed pokojni zvao se Milenko Rajčević isto rodjen pokraj Bileće,moj pradjed Sava,ubijen 1942. isto iz Bileće,gdje je i sahranjen.Moj djed je imao 17g. kad mu je otac ubijen,ali iz nekih priča koje sam čuo od njega,njegov djed je bio iz nekog sela Koprivice u Crnoj Gori,te je on došao u Hercegovinu.Slavimo Djurdjevdan.