Порекло презимена Радојковић

8. март 2012.

коментара: 23

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Презимена-фамилије у Шумадији, Радојковић. Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Белосавци
    -Велика Плана
    -Марковац
    -Ракинац

  2. Nemanja Radojkovic

    Ima Radojkovic familije i u Kusadku i selu Vlaska kod Mladenovca

  3. Фамилије-презимена Радојковић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Амерић
    -Влашка
    -Кораћица
    -Међулужје
    -Сибница

  4. Bnjana Radojkovic

    Radojkovica ima u Bresju (Velika Plana ) ima oko 25-30 kuca svi slave Djurdjicu… Smatra se da poreklo potice iz Crne Gore..

  5. Фамилије-презимена Радојковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Ракинац
    -Брзан
    -Вучић
    -Лапово
    -Лужница
    -Бошњан
    -Рача

  6. boban radojkovic

    POZDRAV za sve RADOJKOVICE. Ja i moja familija koju cine 4 porodice zivimo u selu I ZVOR opstina Paracin. Moja saznanja u vezi porekla moje familije su da smo poreklom iz okoline danasnjeg grada Smedereva i da smo se na danjasnjoj lokaciji doselili odnosno nas predak, negde u 14 veku posle kosovskog boja. moj predak je ucestvovao u boju a po zavrsetku boja skrenuo istocno sa ljudima koji su bili sa nim. imao je 3 brata mladja koja su ostala kuci a on je zapoceo novi zivot na lokalitetu gde sada zivimo. nas predak je imao isto tri sina od kojih se jedan odselio u okolini cuprije gde isada ima porodica Radojkovic koje ja znam ali oni o ovoj vezi neznaju. moj predak je imao tri sina kojima je dao imena po svojoj braci koja su ostala u okolini smedereva i to MARKO,ANDJELKO, I MILENKO, U okolinu Cuprije je otisao MARKO RADOJKOVIC, a ostali su ANDJELKO i MILENKO, SVI SU BILI RADOJKOVICI. Krsna slava im je bila SV. DJORDJE odnosno DJURDJIC, koje i sada slavimo. Moje stablo ide od ANDJELKA od koga je njegov para unuk nosio Andjelkovic prezime,koji je pak imao 5 sina od kojih se dvojici gubi trag a trojica se pominju u popisu iz 1863, od kojih je moj MILETA koji ponovo nosi prezime RADOJKOVIC, jedan njegov brat ponosi prezime MARKOVIC po MARKU koji je u Cupriji i do danas nose naslednici prezime MARKOVIC, treci brat ostaje ANDJELKOVIC do danas. I tako redom do danas tri porodice zive u IZVORU kod PARACINA. Naravno svi znamo ko smo i tri linije od istog predaka se dalje granaju na RADOJKOVICE, MARKOVICE, ANDJELKOVICE. AKO SE NEKO OD RADOJKOVICA IZ TOG KRAJA ILI OKOLINE SMEDEREVA PRONADJE U OVOJ PRICI NEKA SE JAVI DA POPRICAMO NA TEMU POREKLA. POZDRAV SVIMA.

    • Zoran Radojković

      JA sam iz Ćuprije, i nosim prezime Radojković, po dedi koji je rodom iz sela Buljana kod Paraćina. Imam bliske pretke koji isto žive u Ćupriji, a koji se prezivaju Anđelković, i koji su iz istog sela kod Paraćina, iz Buljana. Moj deda se zvao Radisav, i imao je rođenog brata Radosava. oni su sinovi Milije, koji je imao rođenog brata Dragomira, ali koji se (neznam zbog čega) preziva Anđelkovič. Imali si i trećeg brata Vladu, koji je poginuo i koji nema poroda iza sebe, i sestru Lilu, koja se nakon udaje preziva Savić. Svi potiču od oca Jevte za koga neznamo poreklo i gde je rođen. Sva njegova 4 deteta koja sam naveo su rođena i jedno vreme su živeli u selu Buljane kod Paraćina.

    • Dragica Radojkovic Pantic

      Moje poreklo po pokojnom ocu vodi Radojkovic, deda se zvao Draga ili Dragutin i bio je cetnik, moj otac je bio 3 meseca star kada je njegov otac poginuo. Stric vise nije ziv. Nemam od nikog da saznam odakle mi vodi pireklo deda jer on je bio zet u kuci kod babe. Volela bih da upoznam familiju po ocu. Slava je bila Sveti Arhandjel Gavrilo i Mihael. Deda je bio iz Desine selo opstina Veliko Gradiste. Hvala

  7. Aleksandar Radojkovic

    Ja sam iz Smedereva…koreni iz Lunjevca, idatle.dosli iz Selevca..sve je to okolina smedereva..Mada moja saznanja kazu da je familiju radojkovic osnovao Kostadin Kostadinovic 🙂 Imam i porodicno stabli negde u seli..slikacu ako nekoga zanima da mu posaljem neka se javi na [email protected]…pozdrav familijo

  8. Milos

    Radojkovica ima i u Centi u opstini Zrenjanin

  9. Арсеније Радојковић

    Радојковића има и у Пожаревцу. Поздрав за све презимењаке. Колико видим овде Радојковићи славе Ђурђиц или Ђурђевдан али моја породица слави Аранђеловдан. Иначе коријени су ми из села Калиште општина Мало Црниће. Поздрав!!!

  10. Тања

    Радојковића такође има у Тополи Опленачкој.
    Десетак породица(кућа).
    Слава Ђурђиц,16 новембар.