Poreklo prezimena Radovanović

8. mart 2012.

komentara: 114

[toggle title=”TESTIRANI RADOVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Radovanović

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Mrkonje, Gornja Jablanica, Srbija / starinom iz Liješnje, Rovca, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Radovanović

Haplogrupa: I2a DS rod AG

Poreklo: Rogozna, Leposavić, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RADOVANOVIĆI su ogranak Lazarevića sa Previša. Ne zna se kad su se od njih odvojili, ni kad su se odselili. Priča se da su se odselili zajedno s Kotarčevićima.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. Moje prezime je Radovanovic. Moj deda je ziveo na prostoru Srbije, selo Selova u blizini Kursumlije, podnozje Kopaonika. Po nekom predanju znam da su prebegli iz Crne Gore i tu se naselili. Slava nam je Djurdjic, ali slavimo i Sv. Vrace(deda je uzeo bakinu krsnu slavu Sv. Vraci iz zahvalnosti prema njenom dedi i ocu koji su im dali da se nasele na toj zemlji, baka se inace prezivala Lazic) . Htela bih da saznam nesto vise o svom poreklu…

    • Zoran

      Bas videh da tvoji pozivu od Radovanovića a vidim i da nam je slava ista Djurdjic..Ja isto koliko sam pratio mi smo poreklom iz crne gore ..Negde sam pročitao da smo bili kod Reke Crnojevića..

  2. Aleksandar

    Moji Radovanovici su iz Uzovnice. Slavimo Mratindan – Sveti Stefan Decanski. Zeleo bih da znam vise o dolasku u ovaj kraj.

  3. Milica Radovanovic

    Postoji istina po slavi okila Trebinja su

  4. devojacko moje majke radovanovic je iz smederevske palanke sire gledajuci,selo ratari pa sve do topole,i to barem 5 generacija su na tom mestu najvaznije ratari selo.

  5. zaboravio halpo grupa,koliko smo gledali je r1a.

  6. opet zaboravi,krsna slava 9 januar sveti Stefan

  7. Radoslav

    Ja sam Radovanovic moj pra deda se doselio u Jablanickom okrugu sa Vlasine po nekim saznanjima 1874g slavimo svetog Arhangela Mihaila ima nas u selu 5 pordica.

    • Velimir Vuković

      Radoslave,
      U Jablanički okrug, poslije berlinskog kongresa, iz mjesta Velje Duboko, Rovca-Crna Gora, doselila su se dva brata Vukovića, Radovan i Božidar. Njihovi potomci su po njima uzeli prezimena Radovanović i Božidarević.
      Slava Vukovića je Aranđelovdan i pripadaju I2a DN haplogrupi po srpskom dnk projektu. Vukovići potiču od kneza Bogdana iz Liješnja-Lješanska nahija, Crna Gora.
      … Možda smo rođaci
      Veliki pozdrav

  8. Miloš

    Pozdrav, ja sam Milos Radovanovic, radio sam rodoslov i prvi je Vladimir živim u Paraćinu, slava je sv Dimitrije – Mitrovdan, odakle može biti moj predak?

  9. Moja familija Radovanović nalazimo se u mestu Mislodjin pored Obrenovca nekada je bilo 28 kuca Radovanović sada mnogo manje neki se raselili dosta se ugasulo domacinstava znam da mi otac ovde rodjen deda, pradeda, cukund deda za njega nisam siguran da je u Mislodjinu rodjen.Svi Radovanovici su imali plave oci bar vecina koliko sam i sam zapazio deda pradeda su bili jako visoki krupni ljudi …Citao sam dosta ima vise pravaca al ja mislim da mi poticemo iz.C .Gore Kao sto je neko i naveo reke Crnojevića . Po nekim starim knjigama pripadamo Piperima iz c gore ..Mi svi slavimo Djurdjic ..Ima Jos u okolnim mestima Radovanovica al nisu nam rod …Mozda ja gresim al oko 150 g.znam da smo ovde …Kako smo dosli kada to ne znam …

  10. Nebojša

    Ja sam isto od Radovanovića iz Bariča ima nas 6 kuca , neznam odakle vodimo poreklo al smo u Bariču skoro vek i po ako ne i više,nemamo plave oči : )