Poreklo prezimena Radovanović

8. mart 2012.

komentara: 114

[toggle title=”TESTIRANI RADOVANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Radovanović

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Mrkonje, Gornja Jablanica, Srbija / starinom iz Liješnje, Rovca, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

Radovanović

Haplogrupa: I2a DS rod AG

Poreklo: Rogozna, Leposavić, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RADOVANOVIĆI su ogranak Lazarevića sa Previša. Ne zna se kad su se od njih odvojili, ni kad su se odselili. Priča se da su se odselili zajedno s Kotarčevićima.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. darko

    u uzickom kraju ima dosta radovanovica i ovde gde sada zivim sa zenom u pozarevcu

  2. dragana radovanović

    Udata sam u Radovanoviće, mjesto Brčko Republika Srpska. Postoje predanja da je njihova loza Radovanovića iz Hercegovine, slavimo slavu Svetog Arhiđakona Stefana.

    • Milos Radovanovic

      Radovanovici koji slave Svetog Arhidjakona Stefana su starosedeoci sa Kosova, Opstina Zvecan. Ja sam jedan od njih iako nikada nisam ziveo u Zvecanu i znam vrlo malo o svojim precima. Posto su u akciji besplatnog testiranja ljudi sa KiM testirana dvojica Radovanovica obojica iz Zvecana (jedan od njih slavi Sv. Arhidjakona Stefana) tako sam i saznao da su Radovanovici starosedeoci, posto je preduslov da dobijes besplatno testiranje bio taj da si starosedelac.

    • Milica Radovanovic

      Da po slavi iz okilina Trebinja su

  3. Miroslav

    Nevesinjski Radovanovići slave Đurđev dan kao i Bilećki i imaju zajedničkog predka.

  4. Milenko Radovanovic

    Moj pramdjed je zivio u LJeljenci kod Bijeljine,zvali su ih Celik , Celikovica brdo, da bi se djed poslije nastanio u Batkovic , Mala Obarska, gdje sam i danas nastanjen . Trenutno zivim u Podgorici . Slavim Sv. Ignjata Bogonosca, i ovdje nas dvije porodice slave. Druga porodica je dosla iz Hercegovine. Vidim, citajuci, niko od Radovanovica ne slavi moju slavu ?

  5. Petar

    Moji su Radovanovici iz mesta Lesnica kod Loznica, veoma duga loza sa meni ne poznatim poreklom jos uvek, ali probacu da istrazim, slavu slavimo SV. Luku (Lucindan). Po ovom sajtu vidim da jedino ima Radovanovica u okolini Novog Pazara sa slavom Lucindan.

  6. Vojislav Ananić

    RADOVANOVIĆ (p). u Davidovićima, Falnici i Vranjskoj (Bileća), Lukavcu, Kljenu i Gornjem Selu (Nevesinje), Hateljima (Dabar, Stolac)… Starinom su iz Vranjske Dubrave u Banjanima, odakle su se preselili u Rioca (Bileća). Tu su živjeli i imali svoju zemlju. Priča se da su “jednom” kupovali vino za svoju krsnu slavu. Pošto nisu imali dovoljno novca da plate vino ostali su dužni 80 groša. Za taj dug su im oduzeli zemlju u Riocima. Iz Rioca su se raselili u navedena bilećka i nevesinjska sela. Slave Nikoljdan, a prislužuju Đurđic (59:177.215,220). U Hatelje je, oko 1845, došao Tomo iz Lukavca. Imao je pet sinova: Zeka, Laza, Šćepana, Ćetka i Steva. U Kljen su doselili iz Davidovića, a u Gornje Selo iz Ćapkova Klanca kod Hodžišća (248:37). Ima ih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Ognjen Radovanovic

    Nisu iz Banjana nego iz Drognjackog sela Cerovine tamo su se prezivali Cerovići bila su 3 brata Radovan,Golub(Sekara) i Komnen i bili su sinovi kneza Pilata po kome selo Pilatovci nosi ime.Po Radovanu su Radovanovici po Golubu Sekarici a po Komnenu Komnenici dalje su od Radovanovica nastali Čomići Kešelji i Zvijeri slava Radovanovica i ovih bratskih porodica je Đurđevdan a prisluga Đurđic sve ove porodice su ostavile prislugu osim Radovanovica a Radovanovici nisu isli u Rioca nego u zaseok sela Fatnice Kalac.Odatle su se razisli u Podgorje,Davidovice a treci brat je otisao u selo Smokvicu na korculi i pokatolicio se.Radovan Radovanovic sa porodicom je otisao u selo Gornji Lukavac i odatle je njegov unuk Tomo otisao u selo Hatelje u Dabar na zenino imanje.knez Mirko Radovanovic iz Kalca je podigao crkvu sv.Joakima i Ane na Himcu u Fatnickom polju

  8. Saša radovanović

    Ja sam Saša Radovanovićiz Novog Sada…Deda i pradeda su ziveli u selu Dolac (kod Niš-a)…Slava je Sveti Jovan…Da li mi neko moze reci nesto više o poreklui odakle poticu koreni…

  9. Zoran Radovanović

    Poštovani Ognjene ja sam rođen u Nišu. Moj pokojni otac Luka imao je rodoslov sve od Radovana Cerovića do danas. Pričao mi je o nekom ”zulumu” tj ako nsiam pogrešio da je Novica Cerović učestvovao u ubistvu Smai age Čengića, pa s zbog osvete menjalo prezime od Cerovića u Radovanoviće. Koliko se sećam zaseok Zovi Do (Lukavac, Nevesinje) imao je 42 kuće Radovanovića. 1905. godine jedan deo Radovanovića (moj Pradeda) je prešao zajedno sa porodicom Labović, danas Labalić u selo Debeli Lug (4 km od Žitorađe, Toplica). Još porodica je u isto vreme prešlo u sela Novo Močilovo, Konjarnik i Dubovo, takođe blizu Žitorađe. 1977 godine sa Ocem sam bio u Zovi Do gde i danas postoje temelji kuće mog Pradede. Iz istog zaseoka Radovanovića, a dosta ih ima i u Trebinju je i Raša Radovanović, proslavljeni košarkaš. Svi mi slavimo Đurđevdan. Veliki pozdrav iz Niša

  10. Vladeta Radovanović

    Pozdrav svim Radovanovićima!
    Ja ne znam puno o svom poreklu, ali ono sto znam je da su postojala 3 brata koja su zivela u Rači Kragujevačkoj. Starija braca nisu imala dece. Najmladji brat, Petar Radovanović (moj pradeda) se preselio u Beograd pre drugog svetskog rata. Slava nam je Djurdjic. Da li neko zna nesto vise?