Порекло презимена Радовановић

8. март 2012.

коментара: 114

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радовановић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Мркоње, Горња Јабланица, Србија / старином из Лијешње, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Радовановић

Хаплогрупа: I2a DS род АГ

Порекло: Рогозна, Лепосавић, Србија

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДОВАНОВИЋИ су огранак Лазаревића са Превиша. Не зна се кад су се од њих одвојили, ни кад су се одселили. Прича се да су се одселили заједно с Котарчевићима.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (114)

Одговорите

114 коментара

  1. darko

    u uzickom kraju ima dosta radovanovica i ovde gde sada zivim sa zenom u pozarevcu

  2. dragana radovanović

    Udata sam u Radovanoviće, mjesto Brčko Republika Srpska. Postoje predanja da je njihova loza Radovanovića iz Hercegovine, slavimo slavu Svetog Arhiđakona Stefana.

    • Milos Radovanovic

      Radovanovici koji slave Svetog Arhidjakona Stefana su starosedeoci sa Kosova, Opstina Zvecan. Ja sam jedan od njih iako nikada nisam ziveo u Zvecanu i znam vrlo malo o svojim precima. Posto su u akciji besplatnog testiranja ljudi sa KiM testirana dvojica Radovanovica obojica iz Zvecana (jedan od njih slavi Sv. Arhidjakona Stefana) tako sam i saznao da su Radovanovici starosedeoci, posto je preduslov da dobijes besplatno testiranje bio taj da si starosedelac.

    • Milica Radovanovic

      Da po slavi iz okilina Trebinja su

  3. Miroslav

    Nevesinjski Radovanovići slave Đurđev dan kao i Bilećki i imaju zajedničkog predka.

  4. Milenko Radovanovic

    Moj pramdjed je zivio u LJeljenci kod Bijeljine,zvali su ih Celik , Celikovica brdo, da bi se djed poslije nastanio u Batkovic , Mala Obarska, gdje sam i danas nastanjen . Trenutno zivim u Podgorici . Slavim Sv. Ignjata Bogonosca, i ovdje nas dvije porodice slave. Druga porodica je dosla iz Hercegovine. Vidim, citajuci, niko od Radovanovica ne slavi moju slavu ?

  5. Petar

    Moji su Radovanovici iz mesta Lesnica kod Loznica, veoma duga loza sa meni ne poznatim poreklom jos uvek, ali probacu da istrazim, slavu slavimo SV. Luku (Lucindan). Po ovom sajtu vidim da jedino ima Radovanovica u okolini Novog Pazara sa slavom Lucindan.

  6. Војислав Ананић

    РАДОВАНОВИЋ (п). у Давидовићима, Фалници и Врањској (Билећа), Лукавцу, Кљену и Горњем Селу (Невесиње), Хатељима (Дабар, Столац)… Старином су из Врањске Дубраве у Бањанима, одакле су се преселили у Риоца (Билећа). Ту су живјели и имали своју земљу. Прича се да су “једном” куповали вино за своју крсну славу. Пошто нису имали довољно новца да плате вино остали су дужни 80 гроша. За тај дуг су им одузели земљу у Риоцима. Из Риоца су се раселили у наведена билећка и невесињска села. Славе Никољдан, а прислужују Ђурђиц (59:177.215,220). У Хатеље је, око 1845, дошао Томо из Лукавца. Имао је пет синова: Зека, Лаза, Шћепана, Ћетка и Стева. У Кљен су доселили из Давидовића, а у Горње Село из Ћапкова Кланца код Хоџишћа (248:37). Има их и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Ognjen Radovanovic

    Nisu iz Banjana nego iz Drognjackog sela Cerovine tamo su se prezivali Cerovići bila su 3 brata Radovan,Golub(Sekara) i Komnen i bili su sinovi kneza Pilata po kome selo Pilatovci nosi ime.Po Radovanu su Radovanovici po Golubu Sekarici a po Komnenu Komnenici dalje su od Radovanovica nastali Čomići Kešelji i Zvijeri slava Radovanovica i ovih bratskih porodica je Đurđevdan a prisluga Đurđic sve ove porodice su ostavile prislugu osim Radovanovica a Radovanovici nisu isli u Rioca nego u zaseok sela Fatnice Kalac.Odatle su se razisli u Podgorje,Davidovice a treci brat je otisao u selo Smokvicu na korculi i pokatolicio se.Radovan Radovanovic sa porodicom je otisao u selo Gornji Lukavac i odatle je njegov unuk Tomo otisao u selo Hatelje u Dabar na zenino imanje.knez Mirko Radovanovic iz Kalca je podigao crkvu sv.Joakima i Ane na Himcu u Fatnickom polju

  8. Saša radovanović

    Ja sam Saša Radovanovićiz Novog Sada…Deda i pradeda su ziveli u selu Dolac (kod Niš-a)…Slava je Sveti Jovan…Da li mi neko moze reci nesto više o poreklui odakle poticu koreni…

  9. Зоран Радовановић

    Поштовани Огњене ја сам рођен у Нишу. Мој покојни отац Лука имао је родослов све од Радована Церовића до данас. Причао ми је о неком ”зулуму” тј ако нсиам погрешио да је Новица Церовић учествовао у убиству Смаи аге Ченгића, па с због освете мењало презиме од Церовића у Радовановиће. Колико се сећам засеок Зови До (Лукавац, Невесиње) имао је 42 куће Радовановића. 1905. године један део Радовановића (мој Прадеда) је прешао заједно са породицом Лабовић, данас Лабалић у село Дебели Луг (4 км од Житорађе, Топлица). Још породица је у исто време прешло у села Ново Мочилово, Коњарник и Дубово, такође близу Житорађе. 1977 године са Оцем сам био у Зови До где и данас постоје темељи куће мог Прадеде. Из истог засеока Радовановића, а доста их има и у Требињу је и Раша Радовановић, прослављени кошаркаш. Сви ми славимо Ђурђевдан. Велики поздрав из Ниша

  10. Vladeta Radovanović

    Pozdrav svim Radovanovićima!
    Ja ne znam puno o svom poreklu, ali ono sto znam je da su postojala 3 brata koja su zivela u Rači Kragujevačkoj. Starija braca nisu imala dece. Najmladji brat, Petar Radovanović (moj pradeda) se preselio u Beograd pre drugog svetskog rata. Slava nam je Djurdjic. Da li neko zna nesto vise?