Порекло презимена Радовановић

8. март 2012.

коментара: 115

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАДОВАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Радовановић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Мркоње, Горња Јабланица, Србија / старином из Лијешње, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Радовановић

Хаплогрупа: I2a DS род АГ

Порекло: Рогозна, Лепосавић, Србија

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

РАДОВАНОВИЋИ су огранак Лазаревића са Превиша. Не зна се кад су се од њих одвојили, ни кад су се одселили. Прича се да су се одселили заједно с Котарчевићима.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (115)

Одговорите

115 коментара

  1. Radovanovic Bosislav

    Rodno mjesto od Borisava, gdje je privremeno iziveo, posto se nalazio na radu u njemackoj. Na zalost je Borisav 20.12.2012 iznenadno umro. Dalje ostaje u Murgasu njegova supruga Mara Radovanovic.

  2. Radovanović Željko

    Radovanovica ima na nekoliko mjesta u Hercegovini. Svi slave slavu Sv.Đorđe. Pozdrav!

  3. Фамилје-презимена Радовановић, према местима живљења. Према књизи Јована Ердељановића “Доње Драгачево”.

    -Лозница
    -Горња Краварица
    -Лис
    -Рогача
    -Граб

  4. Фамилије-презимена Радовановић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Дучина
    -Велика Иванча
    -Неменикуће
    -Поповић
    -Раниловић
    -Ропочево
    -Сибница
    -Сопот

  5. Фамилије-презимена Радовановић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    Вишевац, Лужница, Лапово, Петровац, Грошница, Драча, Жировница, Горње Јарушице, Корман, Ресник, Рогојевац, Нови Аџибеговац-Ново Село (Никољци), Нови Аџибеговац (Ново Село), Ниви Аџибеговац-Ново Село (Лучинци), Рача, Миронић, Марковац, Мала Врбица, Велики Крчмар, Брзан, Чумић, Ракинац, Мала Врбица, Мечковац, Брзан (Цигани-Роми) и Сипић (Цигани-Роми).

  6. Radovanovic Ljubisa

    Otac Dusan je bio iz Donje Trnave ( kod Cumica), deda i baba isto. Slava je Sv. Nikola

  7. ja sam radovanovic dragan deda velimir i sd,palanke,ali nista pre neznam.

    • Марина

      Радовановићи из Голобока код Смедеревске Паланке као и Бисенићи и Јовановићи воде порекло из Вучитрна од Милоша једног од седам синова Радована и Бисеније. Један рођак је урадио родослов негде од 1887. године на овамо.

  8. Zoran Radulović

    Radovanovića ima u sremskim selima Boljevci i Surčin. Zovu ih i Trepčanski, što verovatno asocira na postojbinu odakle su se doselili. Slava im je Sveti velikomučenik Evstatije.

  9. zico

    Ja sam zivko radovanovic iz krzave kod krupnja i nas radovanovica ima sedam-osam porodica a po pricama starih poreklo nam vodi iz Crne Gore mesto Drobnjaci a neznam dali je to tacno ili nije,,,,,

  10. Ja sam iz sela davidovica kod bilece.slavimo svetog Djordja a prisluzujemo Djurdjic.Svi radovanovici poticu iz crnojevica rijeke kod podgorice iz plemena cerovica.taj rodonacelnik radovan je imao mnogo sinova koji su uzeli razlicite slave i sa porodicama se odselili po srbiji.samo je jedan od brace uzeo slavu svetog djordja i sa porodicom dosao u selo kalac kod bilece.njegova dva sina su otisla u selo davidovice a treci je otisao u podgorje.vremenom su se razmnoyavali i jedan dio radovanovica sa davidovica se nastani u selo lukavac nevesinje.drugi dio se odselio u selo smokvicu na korculi i pokatolicili se.veliki broj potomaka se odselio prilikom kolonizacije na kosovo i u vojvodinu tako da nas sada ima po cijeloj srbiji.svi koji slave djurdjevdan su odavde iz hercegovine.

    • Andrija

      Moji su odatle. Kako se zoves?

    • Владимир Кешељ

      По предању који су ми дедови оставили, била су 4 брата: Ристо, Мићо, Стево и Тодор, Радовановићи, негде око 1780. год. Од Тодора, тј. његовог сина Тривка су настали “моји” Кешељи и живели су у Врањкој код Билеће, док се нису раселили углавном по Србији. Зна ли се шта о више о поменутим Радовановићима, да ли постоји неки родослов и сл. Слава свих Кешеља је Ђурђевдан. Од Риста су настали Чомићи, а од Тодоровог сина Николе су настали Звијери. Срдачан поздрав

      • Владимир Кешељ

        Дакле, прича нам се слаже да су: Ристо, Мићо, Стево и Тодор, Радовановићи, живели у Калцу и да су се одатле раселили даље. Зна ли се име њиховог оца?

    • Mina Radovanovic

      Pozdrav, ovo je potpuno istinito sto ste napisali. Ja imam knjigu Radovanovica i ovako zapocinje, moj deda je rodjen na Podgorju kasnije su se raselili najvise po Bileci, a mi u Beograd. Ako ste i vi odatle, mogu vam poslati knjigu koju je napisao jedan nas rodjak

    • Lana

      Ja sam od Radovanovica. Imam podatke da su moji iz CG doselili oko 1782 na Planu a 1805 u preselili u Fatnicu. Predak Spasoje se seli u Davidovice a iz Davidovica jedan dio loze je u Lukavacu a dio uzima prezime Prelo. Takodje brata Spasojevog vuce loza u Fatnici, na Divinu i na Udbini. DRago bi mi bilo da mi nesto vise kazete ako znate o ovim podatcima. Slavimo Djurdjevdan a prisluzujemo Djurdjic.
      L.p.