Poreklo prezimena Radojević

8. mart 2012.

komentara: 42

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RADOJEVIĆI

(na Mokrom)

Potiču od Toljića iz Gornjeg Polja kod Nikšića. Daljnja starina im je sa Čeva, odakle su pod pritiskom Ozrinića morali da se isele i dođu u Nikšićko polje – Kočane i Zavrh. U Nikšiću su se razvili u jako bratstvo, od kojih se posebno istakao Ugren, po kome su se docnije nazivaž i Ugrenovići, koji su u to vrijeme bili najmoćnija vlastela Onogošta. Po jednom predanju kod Ugrena se nalazio Nikša, koji je bio sluga na dvoru Ugrenovom. On je navodni osnivač grada Nikšića. Dalje predanje kazuje da su Nikšini sinovi jednom prilikom ubili bana Ugrena i da su oni preuzeli primat u nikšićkom kraju.

Iz 1699. godine pominje se Šćepan Toljić-Ugrenović, kao knez sela: Studenaca, Rastovca, Gornjih i Donjih Kočana i dr. Ugrenovići su ginuli u ratovima protiv Turaka, naročito u ustanku vojvode Grdana 1597. godine, u Kandijskom (1645-1669) i Morejskom ratu (1684-1699), kao i u borbama koje su vođene oko Nikšića početkom 19. vijeka. Nakon čestih ratova u kojima su Ugrenovići-Toljići imali značajnu ulogu, dolazilo je do njihovog čestog iseljavanja u druge krajeve. Selili su u Crnogorsko primorje, u Bosnu na Glasinac i dr. Njima su srodnici: Babići, Vujičići, Juškovići, Pejovići, Piljevići, Pantovići, Mijanovići, Mumovići, Đapići, svi u Gornjem Polju; Golubovići na Malinsku, Lazovići na Kutnjoj Njivi, Mučalice u Gornjoj Morači i na Godijeljima, Lekovići u Vranešu i Juškovići u Morači. Svima im je zajednička slava Aćimovdan.

Početkom 19. vijeka od ovog bratstva bio je pozant Radojica Toljić, koji je sarađivao sa mitropolitom Petrom I. Radojica je za potrebe crnogorske vojske zarobio sedamnaest Turaka i predao ih vladici Petru I, koji ih je zamijenio za Crnogorce koje su Turci bili zarobili. Radojica je imao braću: Radovana, Marka, Jovana, Milovana, Miloša, Rista i Zavišu. Oni su učestvovali u borbama s nikšićkim Turcima u kojima su poginuli: Radovan kod Gračanice, Marko na Krnovu, Jovan na Jezerima, Milovan i Radojica u Dugi. Od Radojice je ostalo potomstvo, a Miloš i Risto su se pod prezimenom Ružičići odselili u selo Zaton kod Bijeljine. Zaviša se vratio da živi u Gornje Polje.

Radojica je imao sinove Radoja i Draga i živjeli su u Župi nikšićkoj kod ujčevine Bojović. Drago se odselio u Novu Varoš, a Radoje se oda hajdukovanju. Nalazio se među braniocima Ostroga od 7. do 15. januara 1853. godine.

Nakon pripajanja jednog dijela Drobnjaka Crnoj Gori 1858/59. godine, knjaz Danilo je dodijelio Radoju zemlju na Mokrom, gdje se on 1860. godine naselio.

Radoje je imao tri sina Radojicu, Neđeljka i Milovana, koji se po svom ocu Radoju prozvaše Radojevići.

Sva trojica su učesnici balkanskih i Prvog svjetskog rata. Neđeljko je poginuo na Glasincu 1914. godine i od njega nije ostalo potomstvo.

Radojica Radojev je imao sina Radisava, koji je sa svojim sinovima bio učesnik NOR-a 1941-1945. godine. Poginuo je na Sutjesci 1943. godine u pedeset petoj godini života zajedno sa svojim sinom Radošem, a drugi njegov sin Veljko je bio na odgovornim funkcijama u jedinicama NOV-e; bio je u Četvrtoj crnogorskoj brigadi sa svojim ocem i bratom Radošem, a kasnije komesar komande mjesta u Šavniku. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Njegova braća Mihailo i Milić su za vrijeme rata živjeli u Beogradu i radili za ciljeve NOP-a. Pored njih, Radisav je imao još Draga i Vladimira.

Milovan Radojev je imao sina Mira, a Miro Radoja – učesnika NOR-a, Svetozara, Jovana i Danila. Radoje, Jovan i Danilo su afirmisani književnici i stvaraoci u oblasti književnosti.

Ovo bratstvo nije u srodstvu s Radojevićima u Timaru, Gradini i Šarancima.

Podaci o porodičnoj tradiciji uzeti su iz rukopisa Mira M. Radojevića: Sjećanje za potomstvo, koji mi je ustupio Danilo Mirov.

Slave Aćimovdan.

_____________

RADOJEVIĆI

(na Barama Sirovačkim)

Porijeklom su od Radojevića iz Donje Morače, iz Jasenove, odakle sus e oko 1870. godine braća Perovan i Mijajlo doselili na Bare Sirovačke. Rod su sa Jasenovcima, koji su uzeli prezime po mjestu Jasenovi.

Ćetko Radojević iz Sirovca je učesnik prvih ratova. Poginuo je u čuvenoj Mojkovačkoj bici 7. januara 1916. godine.

Nijesu u srodstvu sa Radojevićima u Timaru, na Mokrom, niti sa onima u Gradini u Šarancima.

Slave Srđevdan.

_________________

RADOJEVIĆI

(u Gradini i Žabljaku)

Radojevići su se sredinom 19. vijeka u šaransko selo Gradinu doselili iz Čavnja, iz Zatarja. Njihova starina je na Čevu, odakle su se vrlo davno iselili u Lješansku nahiju, a odatle pređu u rovačko selo Liješnje, gdje su se namnožili u veoma brojno bratstvo. Neki od ovih Radojevića iz Liješnja presele se u Čavanj, gdje su živjeli sve do 1860. godine, kada su se zavadili sa Đurđevićima i dvojicu ubili, pa su zbog toga Sava, Dobrica, Đurica i Okica uskočili u šaransko selo Gradinu.

U Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine aktivno su učestvovali Mijajlo, koji je poginuo na Stožeru 1877. godine, te Dimitrije i Sekule, koji su poginuli na Krupicama 1877. godine.

U NOR-u su poginuli Radoman Radulov na Beljinu Brdu 1941. godine i njegov sin Radomir na Gradini kod Bijelog Polja 1944. godine, kao pripadnici jedinica NOV-a.

Krajem 19. vijeka Đorđije se iz Gradine preselio u selo Motički Gaj kod Žabljaka, odakle se oženio, ali se istrži ne ostavivši muških potomaka.

Nekolicina pređe da živi i radi u Žabljak, gdje su se stalno naselili.

Slave Ćirilovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Komentari (42)

Odgovorite

42 komentara

  1. Jovana

    Dugo sam istrazivala o svom prezimenu i puno toga sam saznala.
    Poreklo porodice Radojevic je iz Crne Gore, ali Radojevica ima dosta i na Kosovu.
    Konkretno, najsteriji predak moje porodice je Marinko. O njemu znam da je bezeci od Turaka sa jos dva rodjena brata iz Crne Gore dosao u Srbiju. Njihov dogovor je bio da se nasele jedan od drugoga na sat vremena hoda, pa se tako jedan od brace naselio u selo Ratkovic (okolina Kragujevca), drugi brat u selo Kavadar (okolina Rekovca), a treci brat u selo Dragovo (mesto u kome i ja zivim). Posle nekog vremena Turci su pronasli jednog od brace koji se naselio u Ratkovicu, tako da su oni preko noci promenili prezime u Marinkovic kako ih Turci ne bih nasli. Drugi brat koji se naselio u Kavadaru se posle nekog vremena vratio u Crnu Goru, a treci brat je ostao u Dragovu i od njega potice moja porodica.
    Toliko ja znam o svom prezimenu i porodici ali bih volela da saznam jos i eventualno pronadjem svog nekog “daljeg” rodjaka. Nadam se da ce ovo procitati neko ko zna istu ovu pricu i ko mi je mozda neki dalji rod…

  2. Porodična prezimena u Kačeru, Radojević. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

    Ostale podatke porodica Radojević – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Brančići
    -Liplje
    -Rudnik

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Radojević.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Radojević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Vreoci
    -Konatice
    -Mirosaljci
    -Šopić

  4. Prezimena-familije u Šumadiji, Radojević. Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Staro Selo
    -Baničina
    -Velika Plana
    -Mala Plana
    -Cerovac

  5. Vesna Stankovic

    My fathers family is from Selo Bovan near Krusevac but I don’t know much about how my fathers family came to this selo as my father has past away and I born in Australia and do not have much contact with his family. Would you be able to help me? My fathers family name is “RADOJEVIC”

  6. Familije-prezimena Radojević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića “Kosmaj”.

    -Beljina
    -Koraćica
    -Mladenovac
    -Ropočevo
    -Stojnik

  7. Familije-prezimena Radojević, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Poskurice
    -Dobrača
    -Veliki Šenj
    -Jovanovac
    -Rača

  8. Jovan

    Da li mi neko može pomoći oko porekla Radojevića iz Sombora i okoline? Većina Radojevića sa ovog područja su meštani. U blizini Sombora postoji naselje koje se zove “Radojevići”, a prvi pomeni tog naselja su iz sredine 18.og veka. Zanima me odakle su doseljeni ti Radojevići (verovatno tokom druge velike seobe Srba na područje današnje Vojvodine)? Većina Radojevića iz Sombora slavi slavu sv. Alimpije stolpnik – 9. decembra.

    • U Somboru se pominju:
      – PETAR RADOJOVICS, 1720.
      – JOVAN RADOEVIĆ, 1747.
      – ZARIA RADOIEVICH, 1795.
      – SZAVA RADOIEVICH, 1795.
      – NIKOLA RADOIEVICH, 1795.
      – ARSZENIA RADOIEVICH, 1795.
      – ISZAK RADOIEVICH, 1795.

  9. Siniša Radojević

    Veliki pozdrav! Ima i puno Radojevića u Republici Srpskoj
    Moji su u LOPARAMA Selo Veselinovac!
    Koliko ja znam moji su doseljeni iz Nikšića grada!

  10. Daliborka Radojevic

    Ja sam rodjena u Vocinu u Slavoniji i poslednji iz rodoslava kojeg se seca moj otac je Mihajlo Radojevic ( ocev pradeda). Moj otac kaze da su se nasi preci u Slavoniju doselili iz okoline Bihaca, ali ne zna u kom periodu. Jedino sto zna da mu je pradeda Mihajlo takodje rodjen u Vocinu.