Poreklo prezimena Radojčić

8. mart 2012.

komentara: 61

Prezime Radojčić sreće se u raznim oblastima. Vredan prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik iz Palića Miroslav Radojčić:

Prema nekim izvorima Radojčići potiču sa Kosova i Metohije iz Peći. Tu priču sam čuo i od mog dede negde 1975, a kasnije se ta priča ( sa pojavom interneta ) i potvrdila. Prema nekim izvorima jedan deo Radojčića je krenuo sa Arsenijem Čarnojevićem u velikoj seobi Srba prema severu. Verzija može biti tačna jer Radojčića ima u celoj Srbiji od Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Kikinde, a ja sam lično upoznao 1983. godine jednu porodicu koja se preziva Radojčić u Užgorodu, tada SSSR a danas Ukrajina. Niko od njih nije znao da mi objasni odakle su poreklom. Radojčića je nekad puno bilo u Doboju i okolini, Maglaju, u Kostajnici, u okolini Drežnice, Osijeka (čak ima i mesta koja se zovu Radojčići). Radojčići su u ova mesta stigli kao graničari u vreme širenja turskog carstva.

Moja porodica potiče iz Velike Kikinde. Slava nam je Sveti Jovan. U knjizi Jovana Erdeljanovića “Srbi u Banatu” piše da je slava Radojčića Sveti Arhangel Mihail. Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana. Mislim da imam objašnjenje za to ali o tome neki drugi put.

Neki od poznatijih Radojčića:

Nikola ( istoričar ) rođen u Kuzminu i njegov sin Svetozar ( istoričar umetnosti ) rođen u Sremskim Karlovcima,

Vasilija ( pevačica izvorne i narodne muzike ) rođena u Kragujevcu,

Miroslav ( novinar ) rođen u Sarajevu.

Nadam se da sam bar malo doprineo odličnom sajtu “Poreklo”.

Miroslav Radojčić

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (61)

Odgovorite

61 komentara

  1. Dejan Radojcic

    Postovani,
    moj djeda Gojko Radojcic iz sela prisjeka gdje su sve bili Radojcici,padina planine Grmec, blizina grada Kljuc, sada federacija Bosne I Hercegovine.
    Krsna slava nam je Sveti Nikola.

  2. Radojcic Milivoje

    Moja je famelija iz Sekovica R.Srpska
    Ima jos Radojcica u Sekovicima i svi slavimo Sv. Arhangela

    • Bojana

      Pozdrav Milivoje,
      Moji su takodje Radojcici iz Sekovica, ali su se preselili u okolinu Zrenjanina. Takodje slavimo Arandjelovdan.
      Veliki pozdrav za Vas.

  3. Nataša Jabukić

    Poštovani, moj pradeda je bio Jovan Radojčić iz V.Kikinde, slavili su Sv.Jovana. Bio je činovnik, poštar, službovao u Beogradu. Njegova supruga, moja prabaka je bila iz porodice Otoranov. Nažalost nije mi poznato kako je preminuo i gde je sahranjen.

  4. Slavko Radojčić

    Pozdrav svima. Ima li novih saznanja? Ja sam rođen u Pančevu.Otac Mile, deda Dušan, pradeda Mihajlo sa Borika ,opština Rogatica (Republika Srpska). Slavimo Đurđic. Bio bih zahvalan za više informacija.

    • Anđela

      Zdravo moja baka Verica Radojčić(udata Horvat) je prva generacija rođena u Beogradu, majka joj je Mađarica( Moldovan), a otac Stevan Radojčić iz Kikinde. Oni su takodje obeležavali sv. Jovana. Nisam u kontaktu sa porodicom iz Kikinde, a volela bih da jesam.

  5. Goran Radojčić

    Moji su preci Radojčići iz okoline Doboja, selo Jošava. Tu postoji i obližnje selo Radojčići mada se i u Jošavi većina tako preziva. Po priči mog pradede naseljeni smo iz Crne Gore, planinskog dela Pljevalja-Žabljaka u vreme vladavine Turaka. Bilo je u toj porodici mnogo sinova pa su odlučili da se zbog malog imanja rasele. Jedan brat u Boku, jedan u Srbiju na Rudnik ( Gornji Milanovac), ostali po raznim delovima Srbije a moj predak u Doboj, tj okolinu. Postoji velika razlika između Radojčića u zavisnosti od naglaska: rAdojčići su hercegovci i sasvim druga porodica a moji su radojčići ( ravno, bez naglašavanja, tj prvo a slovo se izgovara duže). Mi slavimo Sv. Nikolu ( zimskog). Prezime Radojičić nije niukakvom rodu sa nama Radojčićima. Isto tako ni Radojčići iz severne Bačke ( Bajmok npr ) i Banata koji slave druge slave ( najčešće Sv. Arhanđela) nisu sa nama istog porekla i krvi.

    • Svjetlana

      Pozdrav rođače ili kume, moj djed je bio Milivoje, a pradjed Nedeljko i prababa Lukijana. Iz Jošave. I ja sam čula prilu o dolasku iz CG navodno Nikšić. Slava Sveti Nikola

  6. Saša Radojčić

    poreklom iz istočne Slavonije selo Dalj.
    Krsna Slava Sv.Đorđe Velikomučenik.
    u Dalju još ima Radojčića ( moj brat od strica) i om naše loze i još jedna loza Radojčić.
    A ovde u Australiji ima više loza Radojčića ali od naše samo ja i moji sinovi i moji unuci..

    • Stojan Knežević

      Ja se prezivam Knežević …Stojan…isto su roditelji iz Dalja,a majka je devojački Radojčić isto Dalja…verovatno smo rodbina…otac od majke tj.moj deda se zvao Lazar,a baka Bogdanka rođena Popović

  7. Danijel Radojčić

    Pozdrav iz sjevera RS u okolini Dervente! Krsna Slava mi je Sveti Nikola

  8. Stevan Radojčić

    Moji Radojčići su iz Like, Plaški. U selu Međeđak koje pripada opštini Plaški jedan zaseok se zove Radojčići, bilo je, čini mi se, 5 ili 6 kuća sa istim prezimenom i jedna ili dve sa drugim prezimenima. To i nije “klasično selo”, sa nekim centrom , crkvom, administracijom i sl., već prost skup većeg broja zaseoka i pojedinačnih domaćinstava. Po dedinoj priči, naši preci su iz Crne Gore.
    Krsna slava nam je Sveti Đorđe.