Poreklo prezimena Radojčić

8. marta 2012.

komentara: 52

Prezime Radojčić sreće se u raznim oblastima. Vredan prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik iz Palića Miroslav Radojčić:

Prema nekim izvorima Radojčići potiču sa Kosova i Metohije iz Peći. Tu priču sam čuo i od mog dede negde 1975, a kasnije se ta priča ( sa pojavom interneta ) i potvrdila. Prema nekim izvorima jedan deo Radojčića je krenuo sa Arsenijem Čarnojevićem u velikoj seobi Srba prema severu. Verzija može biti tačna jer Radojčića ima u celoj Srbiji od Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Kikinde, a ja sam lično upoznao 1983. godine jednu porodicu koja se preziva Radojčić u Užgorodu, tada SSSR a danas Ukrajina. Niko od njih nije znao da mi objasni odakle su poreklom. Radojčića je nekad puno bilo u Doboju i okolini, Maglaju, u Kostajnici, u okolini Drežnice, Osijeka (čak ima i mesta koja se zovu Radojčići). Radojčići su u ova mesta stigli kao graničari u vreme širenja turskog carstva.

Moja porodica potiče iz Velike Kikinde. Slava nam je Sveti Jovan. U knjizi Jovana Erdeljanovića “Srbi u Banatu” piše da je slava Radojčića Sveti Arhangel Mihail. Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana. Mislim da imam objašnjenje za to ali o tome neki drugi put.

Neki od poznatijih Radojčića:

Nikola ( istoričar ) rođen u Kuzminu i njegov sin Svetozar ( istoričar umetnosti ) rođen u Sremskim Karlovcima,

Vasilija ( pevačica izvorne i narodne muzike ) rođena u Kragujevcu,

Miroslav ( novinar ) rođen u Sarajevu.

Nadam se da sam bar malo doprineo odličnom sajtu “Poreklo”.

Miroslav Radojčić

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (52)

Odgovorite

52 komentara

 1. Dejan Radojcic

  Postovani,
  moj djeda Gojko Radojcic iz sela prisjeka gdje su sve bili Radojcici,padina planine Grmec, blizina grada Kljuc, sada federacija Bosne I Hercegovine.
  Krsna slava nam je Sveti Nikola.

 2. Radojcic Milivoje

  Moja je famelija iz Sekovica R.Srpska
  Ima jos Radojcica u Sekovicima i svi slavimo Sv. Arhangela

 3. Nataša Jabukić

  Poštovani, moj pradeda je bio Jovan Radojčić iz V.Kikinde, slavili su Sv.Jovana. Bio je činovnik, poštar, službovao u Beogradu. Njegova supruga, moja prabaka je bila iz porodice Otoranov. Nažalost nije mi poznato kako je preminuo i gde je sahranjen.

 4. Slavko Radojčić

  Pozdrav svima. Ima li novih saznanja? Ja sam rođen u Pančevu.Otac Mile, deda Dušan, pradeda Mihajlo sa Borika ,opština Rogatica (Republika Srpska). Slavimo Đurđic. Bio bih zahvalan za više informacija.