Порекло презимена Зорановић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Зорановић

Порекло презимена Зорановић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (4)

 • Željko Zoran

  Poštovanje,
  Tek da načnem temu u nadi da će da se javi neko ko zna više od mene. Prezime Zoranović je izvedeno iz prezimena Zoran a vode porijeklo iz mjesta Krekovi kod Nevesinja i slave Petrovdan, dok postoji isto prezime i u Brestovu u Bosni, ali nemam informaciju jesu li istog porijekla. Za sada toliko,
  Pozdrav, Željko Zoran iz Grblja.

  Одговори
  • Небојша

   Нисам пронашао Зорановиће у Херцеговини. Међутим, у племену Дробњак (Стара Херцеговина) постоји ово презиме, па није искључено да водите порекло баш одатле.

   У средњој Босни су такође забележени Зорановићи дробњачког порекла.

   Одговори
  • Željko Zoran

   Mislim da Zorani nisu od Zoranovića već prije može biti obratno, jer po Dedijeru Zoran je jedno od četiri starosjedilačka pravoslavna prezimena u nevesinjskoj oblasti.

   Одговори
 • Павле

  Зорановићи се могу наћу у Хрватској, па Тузли, Сарајеву, Романији и Гласинцу ( Соколац, од којих су се моји доселили из села Кусаче ), Обудовцу, Новом Саду, Београду и Бару.
  Једни славе Никољдан, а други Петровдан. Петровдан славе Зорановићи поријеклом из Дробњака ( дакле Херцеговци ), док сам нашао Зорановиће из Новог Сада који славе Никољдан.

  Даље, у Фојничком грбовнику се налази грб Зорановића, како је изгледа највјероватније, босанске властеле. Самим тим што је то босанска властела, могуће је да грб нема везе са дробњачким Зорановићима, већ са сарајевским и осталим босанским Зорановићима. Поред Сарајева постоји мјесто од 9 становника које се зове Зорановићи. Да ли су босански Зорановићи исламизовани ( а добре су прилике да јесу ) остаје отворено питање, јер се и у самом Сарајеву могу наћи Срби Зорановићи ( или је боље рећи православни Зорановићи ). Један је Раде Зорановић који се борио у АБиХ, док су се романијски Зорановићи борили у ВРС.

  Углавном, издвојио бих 3 групе које могу издвојити:
  -босанске Зорановиће
  -херцеговачке ( дробњачке ) Зорановиће
  -остали о којима не знам довољно

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top