Порекло презимена Зорановић

7. марта 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Željko Zoran

  Poštovanje,
  Tek da načnem temu u nadi da će da se javi neko ko zna više od mene. Prezime Zoranović je izvedeno iz prezimena Zoran a vode porijeklo iz mjesta Krekovi kod Nevesinja i slave Petrovdan, dok postoji isto prezime i u Brestovu u Bosni, ali nemam informaciju jesu li istog porijekla. Za sada toliko,
  Pozdrav, Željko Zoran iz Grblja.

  • Небојша Новаковић

   Нисам пронашао Зорановиће у Херцеговини. Међутим, у племену Дробњак (Стара Херцеговина) постоји ово презиме, па није искључено да водите порекло баш одатле.

   У средњој Босни су такође забележени Зорановићи дробњачког порекла.

  • Željko Zoran

   Mislim da Zorani nisu od Zoranovića već prije može biti obratno, jer po Dedijeru Zoran je jedno od četiri starosjedilačka pravoslavna prezimena u nevesinjskoj oblasti.

 2. Павле

  Зорановићи се могу наћу у Хрватској, па Тузли, Сарајеву, Романији и Гласинцу ( Соколац, од којих су се моји доселили из села Кусаче ), Обудовцу, Новом Саду, Београду и Бару.
  Једни славе Никољдан, а други Петровдан. Петровдан славе Зорановићи поријеклом из Дробњака ( дакле Херцеговци ), док сам нашао Зорановиће из Новог Сада који славе Никољдан.

  Даље, у Фојничком грбовнику се налази грб Зорановића, како је изгледа највјероватније, босанске властеле. Самим тим што је то босанска властела, могуће је да грб нема везе са дробњачким Зорановићима, већ са сарајевским и осталим босанским Зорановићима. Поред Сарајева постоји мјесто од 9 становника које се зове Зорановићи. Да ли су босански Зорановићи исламизовани ( а добре су прилике да јесу ) остаје отворено питање, јер се и у самом Сарајеву могу наћи Срби Зорановићи ( или је боље рећи православни Зорановићи ). Један је Раде Зорановић који се борио у АБиХ, док су се романијски Зорановићи борили у ВРС.

  Углавном, издвојио бих 3 групе које могу издвојити:
  -босанске Зорановиће
  -херцеговачке ( дробњачке ) Зорановиће
  -остали о којима не знам довољно

 3. ja sam rodjen 1951 u kazmerovicima kod sokoca r.s.otac mi je isto tuj rodjen 1932.moj deda otac od oca nije rodjen u kazmerovicima vic po prici mog oca da je njegov otac doselio u kazmerovice mlad neke1915 iz nije siguran dali iz hercegovine ili crne gore,bilo je nagadjanja da su porijeklom iz sela PODBRDO KOD CETINJA I IZ DOBRNJAKA NEGDE U HERCEGOVINI,OBJASNITE MI GDE JE TO SELO DROBNJAK U HERCEGOVINI ILI TO SELO PODBRDO KOD CETINJA CRNA GORA,HVALA VAM,V.POZZZ.