Poreklo prezimena Joksimović

7. mart 2012.

komentara: 14

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JOKSIMOVIĆI

(u Žabljaku)

Vladimir Radošev Joksimović iz Stožera iz Zatarja, 1961. godine došao je u Žabljak kao šumarski tehničar na rad u šumsko gazdinstvo. U Žabljaku se oženio od bratstva Pavlovića iz Pasjeg Nugla. Ima tri sina: Dragomira, Veselina i Svetomira.

Slave Cvijeti.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Familije-prezimena Joksimović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Joksimović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bobova
    -Bratačić
    -Jajčić
    -Ključ
    -Popadić
    -Paune
    -Rakare
    -Cvetanovci

    • Đorđe

      Ja sam rođen 1962 a sa sigurnošću znam da su moji čukundedovi (više porodica) Joksimović doselili iz Podgorine u selo Batalage opština Koceljeva krsna slava SV Nikola.

  2. Joksimović Goran

    Čitao sam sve što bi moglo da se odnosi na moje porodično stablo na Vašem sajtu i hteo bih samo da dopunim bazu podataka koju tako pedantno vodite. U toj Vašoj bazi ne postoji podatak o Joksimovićima (kojima ja pripadam) iz Temnića, tačnije iz sela Bačina i Cernica. Naše bratstvo slavi Svetog Mratu, a prezime Joksimović se koristi više od 150 godina. Zna se da potičemo od Nikolića i da smo doseljeni u vreme drugog srpskog ustanka iz Brusa. Iz naše kuće bilo je dosta poznatih ljudi, a najznačajni je nesumnjivo advokat Dr. Dragić Joksimović; čovek koji je ostao upamćen kao jedan od branilaca Draže Mihajlovića. U današnje vreme, takođe, se izdvaja jedan iz naše familije, a to je Vojin Joksimović, nuklearni inženjer koji živi u San Dijegu, a jedno vreme je bio i predsednik jednog od udruženja Srba u SAD-u. Anka Joksimović je doskora bila sudija u Paraćinu. Naše bratstvo je poznato po tome što ima veliki broj muških naslednika. Ima nas dosta u Beogradu, ali i u pomoravlju i u rasejanju.
    Pozdrav !

  3. Aleksandar Joksimovic

    Joksimovici su Vasojevici (Mijomanovici) porijeklom iz sela Buče kod Berana i slave Aranđelovdan.

  4. Joksim

    Joksimovići su raznorodni. Joksimovići su zasebna grana Mijomanovića pod starijim nazivom Rabljeni. Izgleda da nema testiranih Joksimovića, uključujući i Joksimoviće Vasojeviće.

  5. Zoran Lazarevic

    Postovani,prvo da vam se zahvalim sto nam pomazete da saznamo nase korene i da iste prenosimo nasim naslednicima.
    Molim vas ako znate i ako mi mozete blize dati informacije o mom prezimenu Lazarevic krsna slava sv.Ahrangel Mihailobili Arandjelovdan naseljeni u selu Brezna u opstini Gornji Milanovac.Prema popisu stanovnistva spolovine 19.veka pominju se po imenu svi clanovi zadruge Lazarevica i kao zemljodelac Stefan(36 godina star u vreme popisa) koji je bio i najstari sin Lazara.O Lazaru nemam nikakvih podataka …kada je umro kao ni odakle se doselio ,osim da su dosli iz Stare Srbije.Pored sina Stefana,upisana su i cetiri preostala Lazareva sina:Milovan,Jevrem,Vicentije i Vasilije.Neki tragovi vodili su me da smo usko povezani sa Dabeticima odnosno da su moji koreni iz plemena Vasojevica,s druge strane da smo s familijom Jokovic dosli iz sela Gornja Brezna Crna Gora u sta licno sumljam jer u G.Brezni ne postoje Lazarevici, koliko sam uspeo doznati.Napominjem da je prema nekom kazivanju ovdasnje selo Brezna postojalo pod istim imenom i za vreme Nikole Altomanovic.Starosedeoci sela su Ruzic i Vasovic ,slava Arandjelovdan.
    Molim vas ,ili bilo koga ko bi mi mogao pomoci putem da vise blize saznam o svojim korenima.Hvala vam unapred i veliki pozdrav!

  6. Joksim

    Zorane da li ste razmišljali o testiranju po muškoj liniji? Jedino će te tako brzo riješiti dileme o porijeklu.

  7. Ljiljana

    I ja nosim prezime Joksimovic, moja familija je iz sela Skakavci pod Divcibarama, opstina Kosjeric! Bilo bi Jako interesantno prouciti odakle poticemo. Govorili su stari da poticemo iz Crne Gore I da su prebegli u Srbiju posle jednog sukoba …Hvala

    • Ivana (rođ.) Joksimović

      Poštovana Ljiljana,

      i moje prezime (devojačko) je Joksimović.
      Joksimovići od kojih ja potičem su iz Orašca (kod Aranđelovca). Krsna slava je Sv. Luka.
      Ista priča važi i za ove Joksimoviće – došli su iz Crne Gore posle nekog sukoba. Izgleda da je to neka priča koja se baš često javlja, a koliko je istinita…to je već druga stvar.
      Veliki pozdrav!

  8. Ljiljana

    Slavimo Sv. Luku

  9. Radomir

    Moji preci su sa Jadovnika kod Bijelog Polja doselili u Jugovac kod Prokuplja. Odatle su 1920 naselili selo Vidovača kod Prokuplja slavimo slavu Cveti. A odakle su i da li su na Jadovnik doselili ne znam. Govorim o Joksimovicima.

  10. Joksim

    Da li i gde se mogu dobiti podaci o poreklu Joksimovica koji zove na teritoriji Pocerine ili Macve,a krsna slava Sv. Petka?