Poreklo prezimena Knežević

7. mart 2012.

komentara: 135

[toggle title=”TESTIRANI KNEŽEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Knežević

Haplogrupa: I2a M223 rod E

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Haplogrupa: I2a DS rod Čerana Veličana

Poreklo: Velika, Plav, Crna Gora

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KNEŽEVIĆI

(žive u Miloševićima)

Kneževići su ogranak Miloševića. Ovo bratstvo je najduže od svih ogranaka Miloševića zadržalo prezime Milošević. U svome bratstvu imali su dosta kneževa, po čemu se prozovu Kneževići.

Njihov najstariji predak je knez Milija Milošević, za koga se priča da je bio ugledna ličnost u plemenu. Pominje se kao učesnik na skupu srpskih glavara održanom u Kučima 1614. godine (J. Tomić: Sastanak i dogovor srpskih glavara u Kučima 1614. godine – Beograd 1901). Porodična tradicija zna za Miloša Kneževića, koji se pominje i kao knez i kao vojvoda. Opjevan je u narodnim pjesmama. O njemu postoji narodna pjesma Ženidba Knežević Miloša, u kojoj je Miloš opjevan kao pošten i human čovjek.

Predanje pominje i kneza Drakula Kneževića, koji je učestvovao u ubistvu turskih šehova 1718. godine, oni su došli da po Drobnjaku propovijedaju islam. Kad je Redžep-paša Nevesinjac 1702. godine došao u Drobnjak da ga pokori, knez Drakule ubije Ajduk-odžu u Mokrom, pa Turci razore Drobnjak, a kneza Drakula posijeku.

Knez Nikola Knežević bio je knez poslije Drakula. O njemu se pripovijeda da je bio vrlo bogat.

Porodična tradicija zna za Đura Kneževića kao kneza koji je išao u Travnik kod bosanskog vezira.

U drugoj polovini 18. vijeka pominje se knez Joksim, sin Zaviše Kneževića, koji je bio izuzetno bogat, pametan i uticajan čovjek.

Nuan Ljuca, poznati turski zabit iz Nikšića, poruči knezu Joksimu da ne smije prisluživati za krsnu slavu Usjekovanje svetog Jovana i zato što je Joksimov predak na taj dan učestvovao u ubistvu bosanskih šehova. Uprkos ovih prijetnji knez Joksim pozove veliki broj zvanica, među njima i igumana Arsenija, starješinu manastira Bijela. Nuan Ljuca, s nekoliko nikšićkih Turaka, stigne baš u toku slave Božije, prevrne trpezu i ugasi slavsku svijeću, na što Joksimov sin Stojan ubije Nuana Ljucu, tada su u boju izginuli i Turci i Drobnjaci.

Odmah poslije ovog događaja knez Joksim sa svojom porodicom pobježe na Glasinac, u Bosnu. Radi osvete poginulih Turaka i njihovog predvodnika Nuana Ljuce, nikšićki Turci udare na Miloševiće, opljačkaju ih, spale i ubiju sedamnaest Miloševića.

Joksim s porodicom nije dugo ostao na Glasincu, jer je i odatle morao bježati zbog ubistva nekog turskog nasilnika. Ponovo se nastani s porodicom u Miloševićima. Imao je sinove Stojana, Dreku i Draška.

Poslije Joksima, knez je bio njegov sin Dreka, a Dreku je naslijedio u kneštvu sin Milutin. Draškovi potomci se na uže prozovu Draškovići.

Milan Zavišin, učitelj, vrlo ugledna ličnost u Drobnjaku, radio na ujedinjenju Crne Gore i Srbije, i zbog toga pao u nemilost knjaza Nikole, pa je morao da bježi u Srbiju. Njegovi potomci žive u Beogradu, Novom Sadu, a ima ih i u Americi.

Stevanova porodica preselila se u Lebane oko 1908. godine. Sava Stevanov, sa svojim sinovima Radovanom, Blažom i Miladinom, učestvovao je u Prvom svjetskom ratu u srpskoj vojsci. Radovan i Blažo su poginuli na solunskom ratištu, a Miladin je za zasluge u ratu odlikovan Karađorđevom zvijezdom s mačevima.

Od 1912. do 1918. godine u ratovima je učestvovao i Petko Jovanov. Za ratne zasluge dobio je imanje u Vitomirici u Metohiji, gdje i danas žive njegovi potomci. Petkov sin Jovan je učesnik Prvog svjetskog rata 1914-1918. godine.

Milosav Đorđijev je učestvovao u Prvom balkanskom ratu i u ratovima 1914-1918. godine, a Đuro Novičin je poginuo na Skadru 1912. godine u Prvom balkanskom ratu. Đurovi sinovi: Rade, kapetan bivše Jugoslovenske vojske i u NOR-u od prvih ustaničkih dana, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine i general JNA. Njegov brat Novak, student prava, takođe je bio učesnik rata od 1941. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine.

Isailo Dragov bio je u NOP-u od 1941. godine, a od formiranja Četvrte crnogorske proleterske brigade borac u njenom Petom bataljonu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine. I Milan Novičin je pripadnik NOP-a od 1941. godine, a od formiranja Četvrte crnogorske proleterske brigade bio je u njenom sastavu. Poginuo je na Zelengori 1943. godine. Njegov brat Veselin je takođe pripadnik NOP-a od 1941. i u sastavu Četvrte crnogorske proleterske. Jedno vrijeme radio je na terenu u narodnoj vlasti. Poslije rata nalazio se na političkim funkcijama u opštini Šavnik.

Kneževića ima u mnogim mjestima naše zemlje, a najviše ih je u Nikšiću i u Dragovoljićima.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

_____________

KNEŽEVIĆI

(na Boanu)

Milan Knežević se iz Kalušića kod Pljevalja oko 1868. godine doselio na Boan, gdje se oženio kod Šećkovića. Imao je dva sina Gavra i Živana; Živan se nije ženio, a Gavro ima Božidara, Momčila i Tomislava-Toka.

Slave Lazarevu subotu.

_____________

KNEŽEVIĆI

(u Rudancima, Studencima, Čolanovom dolu i Zatarju)

 

Kneževići potiču od kneza Mira, unuka Mijaila Šaranca. Miro je naslijedio kneštvo od kolašinskog kneza Gruje, čiju je kćer jedinicu uzeo za ženu. S njom je imao tri sina koji se, zbog sve češćih upada Turaka i poturčenjaka u kolašinski kraj, odsele u Srem kod svojih bratstvenika, koji su se tamo preselili iz stare postojbine, hercegovačke Plane, kada su ih Turci razurili u drugoj polovini 15. vijeka. O kretanju Šaranaca od hercegovačke Plane do naseljenja današnjeg mjesta Šaranaca govoreno je u uvodnom dijelu o Šarancima.

Pošto se sinovi kneza Mira odsele iz kolašinske Plane, njegovi rođaci nagovore starog kneza Mira da se ponovo oženi, što on i učini. Uze mladu udovicu od porodice Mandić s kojom je imao tri sina: Vukića, Savića i Ostoju. Oni su živjeli u Plani kolašinskoj, odakle se njihovi sinovi, u drugoj polovini 18. vijeka, s ostalim šaranskim bratstvima presele na drobnjačko zemljište, na lijevoj obali rijeke Tare, pa se ovo zemljište po njima nazva Šaranci. U početku su naselili Jelinu Goru, kasnije pređu u Poda, gdje ostadoše do 1853. godine, kada počnu irelaziti u Rudanca, Studenca i na svoje katune u Čolanovom dolu na Sinjajevini.

Bratstvo Kneževića davalo je kroz vjekove ugledne i pametne bratstvenike i čuvene plemenike koji su upravljali plemenom i uvijek se isticali junaštvom i mudrim rukovođenjem.

Pored već pomenutih, valja istaći kneza Marka Jovanova, Savića, Mića, vojvodu Joksima, koji je prvo bio plemenski kapetan još za vrijeme knjaza Danila, a kasnije vojvoda, koji se isticao junaštvom u svim bojevima vođenim protiv Turaka u njegovo doba; zatim Rada Radulova, koji je s ostalim šaranskim i jezerskim prvacima komandovao jednim dijelom vojske u čuvenoj Šaranskoj bici 1862. godine. Mitar Joksimov bio je šaranski kapetan i uticajna ličnost u plemenu; on je, zajedno s jezerskim kapetanom Živkom Šibalijom pomagao hercegovačkim ustanicima oružjem i municijom, pa ih je optužila Austrougarska. Valja istaći još i Dimitrija, koji se istakao u zauzimanju manastira Dovolje, kad je bio zaposjednut od Turaka. Vule Knežević, šaranski kapetan, bio je komandir Jezersko-šaranskog bataljona i komandant Durmitorske brigade. Napisao je djelo Pleme Šaranci, koje sam koristio u pisanju poglavlja o Šarancima. Tu su, zatim, Novica Vulov, istaknuti borac balkanskih i Prvog svjetskog rata; u Drugom svjetskom ratu bio je jedan od organizatora ustanka u svom kraju i general JNA. Nikičin brat Petar Vulov je bio pravnik i predsjednik opštine Pavino Polje u predratnom periodu.

U drugoj polovini 19. vijeka Šaranci kupiše zemlju u selu Vaškovu od Kaljića iz Lijeske Kaljića, na koju se naseliše braća Tripko i Šubara Ristovi, Đorđije, Radule- Baćo i Kosta Ivanovi, te Gledo, Nikola, Sava i Neđeljko. Svi su oni aktivno učestvovali u Hercegovačkom ustanku u kome su se istakli svojim junaštvom.

U balkanskim i Prvom svjetskom ratu istakli su se Milisav, Đorđije i Jovan koji su poginuli, a ranjeni su Kosta i Dile. Oficir Mašan je bio komandir, Lazar Pujov barjaktar, a ratnici su bili Staniša, Baćo i Milosav; Vasilije je poginuo na Glasincu 1915. godine.

U, zarobljeništvu 1916-1918. godine u logorima Austrougarske nalazili su se: Novica, Mile, Radoje, Milosav, Jakov, Gruban, Leka i Baćo.

Poslije Prvog svjetskog rata jedan dio Kneževića se iselio iz Šaranaca i Vaškova u okolinu Pljevalja i Bjelopoljski kraj. U Pavino Polje su odselili brigadir – major Vule Matijev sa pet sinova, zatim Milutin Ilijin, Filip Neđeljkov, Jagoš Mirkov, Tomo Radov i Tomo Stevanov, a u okolinu Bijelog Polja: Milovan Vasilijev i Radosav Milosavljev.

U Pljevlja i njegovu bližu okolinu odselili su se sljedeći kneževići iz Vaškova i Šaranaca: Mihailo Mitrov, major, i Milika Lazarev, upravnik pošte. Mihailo je bio istaknuti oficir u balkanskim i Prvom svjetskom i Aprilskom ratu. Od 1916-1918. godine nalazio se u logoru Nađmeđer; stri- jeljan je od strane Italijana 1942. godine kao istaknuti i istinski rodoljub. Sin Milike Lazarova Velimir, revolucionar, bio je jedan od organizatora ustanka u pljevaljskom kraju, proslavljeni ratni komandant u više jedinica, general JNA i nosilac Spomenice 1941.

Tripkovi sinovi Mašan, Andrija-Dile i Milija su odselili u Mijakoviće, a u Luku kod Pljevalja sinovi Živka Lazarova Vladimir – Volođa i Danilo sa majkom Sarom, zatim Spasoje Lazarov i Nikola Milisavljev; Miloš Ilijin u Potpeće, a u Zekavice: sinovi Stevana Mitrova – Milosav i Radosav-Zećo. U maočki kraj u Kordovinu odselio se Todor Mitrov Amerikanac, čiji je sin Boško detaljno i veoma savjesno uradio porodičnu monografiju s najbitnijim podacima o istaknutim bratstvenicima, kojom sam se koristio pišući o ovom uglednom bratstvu.

Vladimir – Volođa Živkov, organizator ustanka u plje- valjskom kraju i prvi komandant Glavnog štaba za Sandžak, hero- jski je poginuo 1942. godine. On je narodni heroj Jugoslavije. Njegov brat Danilo, zajedno sa svojim bratom Volođom, bio je organizator ustanka u pljevaljskom kraju, ratni komesar divizije, pukovnik JNA, nosilac Spomenice 1941. i istaknuti novinar u poratnom periodu.

U Aprilskom ratu 1941. godine poginuo je Stevan Baćov, a kao veliki rodoljubi ubijeni su od strane neprijatelja Dile Tripkov, Milika Lazarov i Božidar Mihailov.

Pored već nabrojanih svoje živote iz ovog bratstva u toku NOR-a su još dali: Milovan Vasilijev 1942, Vasilije Milovanov 1945, Radoman Tomov – borac od prvih ustaničkih dana 1943, njegov brat Vukoman 1944. i stari ratnik Milutin Ilijin 1944. godine, te Spasoje Lazarev 1943, Milija Tripkov, Božidar Andrijin-Dilov, Nikola Milisavljev i Kosman Jankov, svi na Sutjesci 1943; Mlađen Tripkov i Todor Tripkov- Amerikanac 1943. kod Pljevalja; Aleksandar-Aco Milikin 1943. kod Priboja, Lenka Mihailova, Dušan Mašanov 1944. u Beogradu i Spasoje Knežević, kao komandant mjesta Vaškova 1943. godine. Raško Gledov i Lenka Gojkova su bili borci NOR-a od 1941. godine. Nosioci su Spomenice 1941.

Vuk Radovanov iz Šaranaca, istaknuti revolucionar iz predratnih dana i stari komunista, bio je organizator ustanka u Durmitorskom kraju, zamjenik političkog komesara Jezero- šaranskog bataljona, na čijem čelu herojski gine u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine. Narodni je heroj Jugoslavije. Vukova supruga Irina bila je istaknuti ljekar u jedinicama NOV-a; nosilac je Spomenice 1941. godine. Velimir (Stevanov) Knežević bio je prvi komesar Durmitorskog odreda NOP-a i jedan od istaknutijih rukovodilada NOP-a Crne Gore; zarobljen je u ratu od strane neprijatelja, a zatim oslobođen zamjenom za italijanske zarobljenike; poginuo je na zagonetan način u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. Posebno treba istaći primjer Živana Jovanova, koji je kao teški invalid bez jedne noge proveo cijeli rat od prvih ustaničkih dana u kome je obavljao odgovorne funkcije u jedinicama NOV-a; general je JNA. I Živanov brat Veljko je bio istaknuti revolucionar i borac od prvih ustaničkih dana; uhvaćen je od strane neprijatelja i strijeljan na Žabljaku 1942. godine. Dok je sprovođen na strelište, hrabro se držao kličući slobodi i psujući neprijatelje i izrode svog naroda. Zajedno sa Veljkom tada je strijeljan i Vasilije Krstov, koji se takođe hrabro držao na strelištu kličući slobodi.

Braća Toma, čuveni komita i stari ratnik, i Mlađen- profesor, Milovanovi sinovi, bili su istaknuti i hrabri borci NOR-a; uhvaćeni su od strane neprijatelja i sprovedeni u kolašinski zatvor, odakle je Toma u okovima pokušao pobjeći, ali je ubijen. Mlađen je po povratku iz zatvora podlegao zbog posljedica zatvorskog mučenja i bolesti. Stanko, njihov stariji brat, poginuo je kao komita kod Pirliktora.

Mijat Milosavljev i Božo Jovanov su poginuli u čuvenoj Pljevaljskoj bici kao borci Jezero-šaranskog bataljona.

Batrić Sekulov je pripadnik NOP-a od 1941. godine; poginuo je na Sutjesci 1943. godine. Njegov brat Dimitirje gine na Sremskom frontu 1944. godine, a Bojica Jovanov na Meštrevcu 1944. godine.

Jovo Šćepanov i Luka Jovanov su bili borci NOR-a u sastavu omladinske brigade, u kojoj su se istakli kao hrabri omladinci.

Ovo bratstvo je dalo veliki broj vrsnih intelektualaca raznih zanimanja, kao što su Ljubo Petrov, poznati prosvjetar, i njegovi rođaci Blažo i Ljubisav, književni stvaraoci i prosvjetari.

Kneževića ima kolonizovanih u Vojvodini, gdje su odselili 1945. godine, u razna mjesta naše zemlje su odlazili najčešće radi zapošljenja i školovanja.

Od ovog bratstva su se veoma davno odvojili Radoševići.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (135)

Odgovorite

135 komentara

  1. Gordana Jovic

    Moj pradeda se zvao Dragomir i zena mu Milica. Ziveli su u selu mehovine opstina Vladimirci kod Sapca. Imali su sinove Janko nosilaja sam praunukac zlatyne karadjordjeve zvezde i jos dosta odlikovanja,Zivko , Negovan i Cerke Andjeliju i jos 3. ja sam praunuka Gordana Jovic i zivim U Sapcu

  2. Gordana Jovic

    moj pradeda se zvao Dragomir i zena mu Milica, slavio je krsnu slavu DJurdjic, Ziveli su u selu Mehovine opstina Vladimirci kod Sapca Imao je sinove Janka Zivka Negovana i jos jednog nije se vratio sa Solunskog Fronta Imao je cerke Andjelija i jos tri. Janko je ucesnik solunskog fronta vratio se sa Karadjordjevom zlatnom zvezdom i jos dosta odlikovanja. Ja sam Dragomiru praunuka zivim u Sapcu

    • Gordana Jovic

      Moj pradeda Dragomir Knežević iz Mehovina opština Vladimirci kod Šapca. Slavio je Đurđic

      • Gordana Jovic

        moj pradeda Dragomir je poginuo na Solunskom frontu. NJegov sin Janko je bio nosilac Zlatne Karadjordjeve Zvezde i jos nekih odlikovanja sin Stojadin poginuo na Solunskom frontu kao i pradeda nezna se gde i kada. Ostala dva sina su ziveli u Mehovinama kod Sapca . Cerke su se udale u okolna sela. I sada zive njegovi praunuci u Mehovinama i bave se poljoprivredom kao i preci. Slava je DJurdjic 16 novembar kao i sada. Ja sam praunuka zivim u Sapcu svoje penzionerske dane sa porodicom.

  3. Knez3

    Zna mozda netko nesto o porijeklu prezima Knezevic iz Miske Glave (kod Prijedora)?
    Slava Djurdjevdan, najstariji poznati predak: Jefto Knezevic (rodjen oko 1850)

    Hvala za odgovor

    • Knez3 i ja

      Moj otac je Milan Knezevic iz istog sela. Njegovi roditelji Simo i Djuja rodj. Corokalo. Pradjed Lako. Toliko znam. Slava Djurdjevdan. Pozdrav rodjace( brate od strica)

    • Aleksandar Knežević

      Ja sam od Kneževića iz Miske Glave.Moj otac je Miroslav,deda Miloš,pradeda Đurađ,čukundeda Nikola.Slava nam je sv.Jovan.Možda smo i neki rođaci.

    • Ivana

      Pozdrav moj otac Ranko Knezevic je takodje iz okoline Prijedora iz sela Donja Ljubija, a u Miskoj Glavi je isao u skolu. Krsna slava je Đurđevdan, Rankov otac je bio Gojko, a njegov Miloš rodjen oko 1900.

      • Knez3

        Ćao, imamo istog predaka (Miloša Kneževića).
        Miloš Knežević je bio sin od: Jefto Knežević & Mika Bilbija.
        Jefto je bio sin od: Stevan Knežević & Joka.

        Više:
        Kneževići (koji slave Đurđevdan) iz Miske Glave imaju isto porijeklo kao Stojanovići (obitelj Mladena Stojanovića, slave takodjer Djurdjevdan).
        Tradicija prema Sretena Stojanovića:

        “Konkretno, preci Stojanovića krenuli su s Nevesinjskog polja pod vođstvom kneza Vukovoja Jakšića i otuda se naselili u Misku Glavu i Potkozarje (oko 1700 godine).
        Po sinu Vukovoja Jakšića, Knezu Petru, prozovu se oni u Miskoj Glavi “Kneževići” a drugi po sinu Stojanu Jakšiću “Stojanovići”.”

        Izvor: Simo Stojanović zapisi protinom rukom
        https://www.zapadnisrbi.com/images/PDF/simo-stojanovic-zapisi-protinom-rukom.pdf

  4. Nikola

    Dobar dan svima , zanima me da li su Kneževići živeli i da li ih i danas ima u selu Dobroselica na Gledićkim planinama – opština Rekovac – da li slave svetog Nikolu,znaju ki poreklo – i da li neko zna jeli iz te familije bila porodica sa prezimenom Ječmenić – za bilo kakav podatak bio bih veoma zahvalan.Moj mejl [email protected]

  5. Zeljko Knezevic

    Postovanje i pozdrav svim Knezevicima.

    Mene zanima bilo koja informacija o Knezevicima iz sela Mionica opstina Popadić blizu Valjeva. Deda mi se zvao Milivoj Knezevic 1928-2006 imao je starijeg brata Milorada koji je poginuo u drugom svetskom ratu na strani četnika, mladjeg brata Milutina i sestru Milicu. Njegova majka Darinka devojačko Mihailović a otac Stanimir Knezevic. Slava Djurdjevdan.
    Pricao mi je o 4 brata koja su došla iz Crne Gore ali ne znam kada ni iz kog kraja. Verovatno njegov deda ili pradeda i njegova 3 brata.

  6. Vanja Knežević

    Dobro veče moji Kneževići gde god da ste po svetu!..Moj pok.otac Radoš Knežević je Pivljanin iz sela Kneževića kod Trse,iznad Plužina/Nikšić..Slavimo Djurdjevdan.Živimo u Beogradu..pozdrav .Vanja Knezević Svorcan

  7. Dragana

    Pozdrav.
    Neko od Knezevica sa podrucja dalmatinske Zagore,a krsna slava sv.Jovan?
    Po prici,poticu iz Crne Gore. Jedan od brace je u povlacenju od Turaka presao u susedne Mletke na teritoriju danasnje Dalmacije.
    Zvao se Vasilija Knezevic,a zena Stevanija Miodrag. I to su moji cukun preci.
    Jedan od sinova je bio Simo Knezevic,ozenjen Janjom Komazec.
    Nadam se da ima neko

  8. Marijana Knezevic Savic

    Kako da nadjem svoje porujeklo? Moj otac Milan Knezevic iz sela Miska glava kod Ljubije. Slavimo Djurdjevdan slavu 05.06. U selu je bilo još Knezevica koji nisu u krvnom srodstvu sa nama i imali su porodicne nadimke, moji su se zvali Stari. Moj djed se zvao Simo, našla sam ga u zrtvama Sajmišta u Zemunu, imao ke još cetei brata svi su pobjeni u drugom svjetskom ratu. Sve sam ih našla. Pradjed se zvao Lako.
    Ima li neko da moze da mi pomogne?

    • Nikola

      Moji su Knezevici i ja sam takodje, poticemo iz Ljubova tj Bunica iz Like, zivimo u Zemunu a u Backi Brestovac su dosli 1946- te god. Takodje slavimo Svetog Jovana kao krsnu slavu. Pozdrav!

      • Igor

        Rođače, bilo bi lepo da se upoznamo. Moji su takođe sa Ljubova, moj deda je rođen u Buniću 154. Slavim Svetog Jovana i povremeno odem da popijem vode sa Begovice. 😉

  9. knezevic

    ako je knezevic iz kuceva otadle je i skenderbeg i petrovic onda ja imam krv od skenderbega kao i miroljub petrovic i Mudja onda smo mi rodbina ali neko dalje koleno

    Da li to tako ispada?

  10. Knez3

    Par godina sam tražio informacije:
    Kneževići (koji slave Đurđevdan) iz Miske Glave imaju isto porijeklo kao Stojanovići (obitelj Mladena Stojanovića, slave takodjer Djurdjevdan).
    Tradicija prema Sretena Stojanovića:

    “Konkretno, preci Stojanovića krenuli su s Nevesinjskog polja pod vođstvom kneza Vukovoja Jakšića i otuda se naselili u Misku Glavu i Potkozarje (oko 1700 godine).
    Po sinu Vukovoja Jakšića, Knezu Petru, prozovu se oni u Miskoj Glavi “Kneževići” a drugi po sinu Stojanu Jakšiću “Stojanovići”.”

    Izvor: Simo Stojanović zapisi protinom rukom
    https://www.zapadnisrbi.com/images/PDF/simo-stojanovic-zapisi-protinom-rukom.pdf