Poreklo prezimena Jošanović

7. mart 2012.

komentara: 0

[toggle title=”TESTIRANI JOŠANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Jošanović

Haplogrupa: I2a DN rod Lješnjani-Vojinići

Poreklo: Orlane, Podujevo, KiM, Srbija / starinom iz Liješnje, Rovca, Crna Gora

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JOŠANOVIĆI

(u Miloševićima)

Porijeklo Jošanovića je iz Liješnja, u Rovcima, od bratstva Jankovića. Negdje oko 1795. godine sinovi Jošana Jankovića – Radovan i Teodor zbog neke svađe uskoče iz Rovaca u drobnjačko selo Gradac; nešto kasnije pređu u Miloševiće, gdje se stalno nasgane.

Radovan Jošanov se istakao kao dobar junak. Stalno je ratovao i tukao se s Turcima, naročito nikšićkim. Poginuo je 1940. godine na Borovoj glavi, prilikom turskog napada (osve- ta Turaka za ubistvo Smail-age Čengića). Radovan je imao dva sina Miletu i Jovana, a Teodor Lazara, Boška i Novaka. Po Jošanu Jankoviću, svom pretku, prozovu se Jošanovići.

Obrad Rašo i Marko Jošanović su bili ratnici iz balkanskih i Prvog svjetskog rata. Obrad i Rašo su poginuli na Mojkovcu 7. januara 1916. godine; Marko je ranjen u istoj bici da bi kao osamdesetogodišnjak stupio u jedinice NOV-a i u jednom jurišu na neprijateljska uporišta junački poginuo na Sinjajevini 1. maja 1942. godine.

Jošanovića ima odseljenih u Nikšić.

Slave Aranđelovdan, a prislužuju Ćirilovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.