Порекло презимена Јошановић

7. март 2012.

коментара: 0

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОШАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јошановић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Орлане, Подујево, КиМ, Србија / старином из Лијешње, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈОШАНОВИЋИ

(у Милошевићима)

Поријекло Јошановића је из Лијешња, у Ровцима, од братства Јанковића. Негдје око 1795. године синови Јошана Јанковића – Радован и Теодор због неке свађе ускоче из Роваца у дробњачко село Градац; нешто касније пређу у Милошевиће, гдје се стално насгане.

Радован Јошанов се истакао као добар јунак. Стално је ратовао и тукао се с Турцима, нарочито никшићким. Погинуо је 1940. године на Боровој глави, приликом турског напада (осве- та Турака за убиство Смаил-аге Ченгића). Радован је имао два сина Милету и Јована, а Теодор Лазара, Бошка и Новака. По Јошану Јанковићу, свом претку, прозову се Јошановићи.

Обрад Рашо и Марко Јошановић су били ратници из балканских и Првог свјетског рата. Обрад и Рашо су погинули на Мојковцу 7. јануара 1916. године; Марко је рањен у истој бици да би као осамдесетогодишњак ступио у јединице НОВ-а и у једном јуришу на непријатељска упоришта јуначки погинуо на Сињајевини 1. маја 1942. године.

Јошановића има одсељених у Никшић.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ћириловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.